Kraamzorg de Waarden - Hoe maak ik veilig een warmwaterkruik klaar?

Wat moet je in een kruik doen?

Gevraagd door: Maria de Haan  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.5/5 (48 stemmen)

Veilig kruikgebruik
  1. Vul de hem niet met kokend water, maar in de gootsteen met water uit de kraan. ...
  2. Doe er een kruikenzak omheen. ...
  3. Vul de kruik nooit helemaal met water. ...
  4. Controleer of er geen scheuren of barsten inzitten waardoor deze kan gaan lekken.

Wat doe je in een kruik?

Vul de heetwaterkruik als volgt: plaats de kruik in de gootsteen en vul hem volledig met heet kraanwater. Gebruik alleen kokend water als de arts, verloskundige of kraamverzorgende dit nodig vindt. Pak vervolgens de kruik vast met een doek en draai de dop erop.

Waarom mag je geen kokend water in een kruik doen?

Geen kokend water in je kruik

Dat komt omdat er bij kokend water van 100 graden waterdamp ontstaat. Wanneer je het water direct in de kruik giet en 'm sluit, dan kan dat ervoor zorgen dat de kruik barst. Ook kan de kruik scheuren of gaan lekken.

Kan er kokend water in een kruik?

De warmwaterkruik (of bedkruik) is ontstaan in de 16e eeuw. Toen gebruikte men kolen, maar deze werden al snel vervangen door warm water. Je mag absoluut geen kokend water gebruiken in een warmwaterkruik. Het water mag wel heet zijn.

Hoe warm mag het water in een kruik zijn?

Pak de kruik nooit met blote handen vast in verband met de kans op verbranden. Volgens de landelijke richtlijnen voor het vullen van de kruik, vult men de kruik met water met een temperatuur tussen de 60°C en 100°C, alleen in de kraamtijd wordt er kokend water gebruikt.

36 gerelateerde vragen gevonden

Kan je met een kruik slapen?

Omdat we de warmwaterkruik vaak dicht bij het lichaam houden, liggen brandwonden al gauw op de loer. Volgens Brandwondenzorg Nederland komen in het brandwondencentrum regelmatig slachtoffers met ernstige brandwonden binnen, veroorzaakt door een lekkende of gescheurde kruik.

Is het goed om met een kruik te slapen?

Betere nachtrust. De warmte van een kruik stimuleert de circulatie en en de bloedstroming. Zoals we al eerder benoemden, zullen angst- en depressiegevoelens zo verminderen. Je voelt meer ontspannen en valt zo dus sneller in slaap.

Hoe lang blijft een kruik goed?

Een aluminium kruik mag in principe niet langer dan 5 jaar gebruikt worden. Na 5 jaar is het dopje dat het water tegenhoudt namelijk op. Als deze niet goed meer werkt, kan hij gaan lekken waardoor het warme water op de huid terecht komt wat brandwonden kan veroorzaken.

Hoe lang kruik in bed?

Tot wanneer? Eigenlijk is een kruik alleen de eerste dagen tot weken nodig. Als je baby gezond is en zichzelf na een tijdje op temperatuur kan houden, hoef je 'm niet meer te gebruiken. Wel kun je er nog even het bedje mee opwarmen voordat je baby gaat slapen.

Welke kruik blijft het langst warm?

Warm water kruik of aluminium kruik:

Ze zijn er in kunststof en metaal. Deze kruik blijft het langste warm, zeer geschikt als je baby 's nachts nog een kruik nodig heeft.

Wat doet een warme kruik op je buik?

We raden je aan om een kruikje overal waar je gaat in huis mee te nemen. Ook is een bad nemen een goede optie. Het warme water heeft ongeveer hetzelfde invloed op je buik en kalmeert de pijn en ontspant de spieren.

Hoe moet je een kruik warm maken?

Vul de hem niet met kokend water, maar in de gootsteen met water uit de kraan. Water met een temperatuur van rond de 60 graden is vaak al heet genoeg. Doe er een kruikenzak omheen.

Hoe vul je een baby kruik?

Kruik maken

Zet de kruik in de gootsteen. Vul de kruik helemaal met heet water. Gebruik kokend water alleen op advies van arts, verloskundige of kraamverzorgende. Lucht in de kruik geeft meer kans op lekken, dus zorg dat hij echt helemaal gevuld is.

Waarom mag er geen kruik in de kinderwagen?

Het is namelijk gebleken dat door het kleinere matras en het bewegen van de baby de handbreedte afstand tot de kruik onvoldoende bleek te zijn. Hierdoor kunnen we de veiligheid van de baby niet meer garanderen. De kleine wieg, kinderwagenbak of Maxi-Cosi mag wel door middel van een kruik worden voorverwarmd.

Hoe gebruik je een kruik in bed?

Gebruik je een kruik om het bedje of de kinderwagen voor te verwarmen, leg hem dan onder het dekentje en haal hem eruit zodra je je baby in zijn bedje of de kinderwagen legt. Gebruik je een gelkruik of kersenpittenzak om het bedje te verwarmen, beweeg dan de inhoud van de kruik na het verwarmen heen en weer.

Waarom helpt een kruik?

Warmwaterkruiken zijn geweldig om je warm en gezond te houden. Goed om je bed op te warmen tijdens koude winterdagen en een goede warmwaterkruik zal je rug opwarmen terwijl je relaxt op je bank zit. Het gebruik van een betere kruik zal je helpen om te ontspannen, pijn te verlichten en stress weg te nemen.

Waar leg je kruik in babybed?

Leg de kruik in het bedje van je baby NOOIT tegen de baby aan, maar altijd met een handbreedte van de baby af en met een tussenlaag ertussen, bijvoorbeeld een diepe plooi van de deken.

Waar leg je de kruik?

Leg de kruik nooit direct tegen je kind aan. Het liefst leg je de kruik aan het voeteneind onder het deken en haal je de kruik weg zodra je je baby in bed of de kinderwagen legt. Wil je je baby toch blijven verwarmen? Overleg dit dan met de kraamverzorgende, verloskundige of het consultatiebureau.

Hoe lang blijft water in een kruik warm?

Door de kruiken warm te maken in een kruikenmoeder wordt natriumacetaat vloeibaar. In bed koelt de kruik af en kristalliseert het natriumacetaat weer. Dit kristalliseren geeft ca. 7-8 uur een behaaglijke warmte af.

Waarom heb je 2 kruiken nodig voor baby?

Daarnaast meet je de temperatuur, wanneer je ziet dat de temperatuur van je baby onder de 36,5 graad is, leg je 2 kruiken bij je baby. Is de temperatuur tussen de 36,5 en 36,7 graden? Dan leg je 1 kruik in het bedje bij je baby. Dit is dus de reden dat je twee kruiken nodig hebt.

Wat moet je doen als je geen kruik hebt?

Voor het warmtekussen gebruik je rijst en een oude sok. Rijst is lekker goedkoop en overal verkrijgbaar. Door de rijst vormt de sok zich naar je lichaam en blijft hij perfect liggen. Daarnaast neemt rijst in de magnetron snel de warmte op en houdt deze ook lang vast.

Wat is de juiste temperatuur voor een baby?

De lichaamstemperatuur van je baby moet tussen de 36.5°C en de 37.5ºC liggen. Is de temperatuur hoger of lager? Temperatuur de baby dan bij de volgende voeding opnieuw. Bij een temperatuur van 36.5ºC en lager is het verstandig om een kruik te gebruiken.

Is warmte goed voor menstruatie?

Warmte helpt de spieren ontspannen

Warmte ontspant de baarmoeder. Het samentrekken van de baarmoederspier veroorzaakt namelijk de kenmerkende buikkrampen. Wanneer je pijnlijke samentrekkingen ervaart kan het dus helpen om een warmtedeken, -pleister of -kruik tegen de onderbuik aan te houden.

Hoe kom ik van mijn Kachelbenen af?

Wat is de behandeling van erythema ab igne ? In een vroege fase kan de aandoening verdwijnen als de oorzakelijke warmtebron wordt vermeden. Om het herstel te bespoedigen kan er op de huid een crème worden aangebracht bevattende 5-fluorouracil (Efudix ® ) of vitamine A-zuur (Acid a Vit ®).

Wat is een veilige kruik?

Een veilige kruik

Bij de pittenzak kruik is er geen gevaar voor te warm water en ook niet voor afkoeling door nattigheid. Wanneer de pittenzak niet meer warm is behoudt hij hij de temperatuur van de omgeving en onttrekt hier geen warmte aan. De pittenzak wordt mede hierdoor gezien als een veilige kruik.

Vorige artikel
Hoeveel cc Nachtvoeding?
Volgende artikel
Hoe haal je babyboom nagels eraf?