What If Heir Refuses To Accept Inheritance Of Money or Item?

Wat moet je doen om een erfenis te verwerpen?

Gevraagd door: Puck Klein  |  Laatste update: 10 december 2023
Score: 4.1/5 (48 stemmen)

Kiest u ervoor om de erfenis te verwerpen, dan bent u verplicht om een verklaring af te leggen bij (de griffie van) de rechtbank. U kunt het formulier Verklaring nalatenschap per post opsturen of in persoon bij de balie van de rechtbank afgeven.

Wat moet ik doen om een erfenis te verwerpen?

Keuze doorgeven bij de rechtbank

Als u de erfenis wilt verwerpen, dan legt u een schriftelijke verklaring af bij de rechtbank. Dit kunt u ook met een volmacht via uw notaris regelen. Dan hoeft u niet zelf naar de rechtbank.

Wat kost het verwerpen van een erfenis?

Rechtbank. Het verwerpen van een erfenis gaat via de rechtbank. Je moet hiervoor een schriftelijke verklaring afleggen bij de rechtbank. Dat kost ongeveer 134 euro (2023).

Hoe snel moet je een erfenis verwerpen?

In de wet staat niet hoe snel u een erfenis moet verwerpen. U heeft vanaf het overlijden in ieder geval 3 maanden tijd om over uw keuze na te denken.

Kun je schuld erfenis weigeren?

Bij een negatieve nalatenschap kunt u de erfenis verwerpen. Verwerpt u een erfenis? Dan bent u geen erfgenaam meer en krijgt u niks uit de erfenis. Daar staat tegenover dat u niet aansprakelijk bent voor betaling van schulden uit de erfenis.

24 gerelateerde vragen gevonden

Wie wordt erfgenaam na verwerpen erfenis?

Als u de erfenis verwerpt omdat er schulden zijn, worden uw kinderen daarna erfgenaam. Ingeval van minderjarige kinderen kunt u ook namens hen verwerpen bij de rechtbank. Zijn ze meerderjarig, dan moeten zij zelf verwerpen. U kunt wel gezamenlijk een verzoek indienen.

Wat gebeurd er als je erfenis weigert?

Als je een erfenis verwerpt of weigert, ben je geen erfgenaam meer. Op papier staat er dan dat je zelfs nooit een erfgenaam bent geweest. In de praktijk betekent dit dat je niet op hoeft te draaien voor de eventuele schulden van de overledene, maar ook dat je niet meedeelt in de erfenis.

Wat gebeurt er als een erfgenaam niet wil tekenen?

Wanneer evenwel één van de erfgenamen niet akkoord gaat met de voorgestelde verdeling, dan wordt hiervan een akte opgesteld, en wordt het hele dossier neergelegd op de rechtbank die dan een definitieve uitspraak zal doen. De rechtspleging van gerechtelijke verdeling valt dus vrij lang uit.

Kan iedereen erfenis verwerpen?

Ja, u kunt in 1 keer namens alle meerderjarige erfgenamen de erfenis verwerpen. Hiervoor heeft u een volmacht nodig van de andere erfgenamen. Daarna vult u 1 formulier Verklaring nalatenschap in. Stuur het formulier samen met de volmacht naar de rechtbank.

Kan je altijd een erfenis verwerpen?

Keuze maken voor aanvaarden of verwerpen

Na het overlijden onderzoekt en beslist u of u de erfenis wilt aanvaarden of niet. Hier is geen wettelijke termijn voor.

Wie betaalt de uitvaart bij verwerpen erfenis?

Erfenis verwerpen

Erfgenamen moeten de kosten van de uitvaart betalen, of vergoeden aan de opdrachtgever.

Hoe weet je of er schulden zijn bij een erfenis?

Ben je niet zeker van de omvang van de schulden in de nalatenschap, dan aanvaard je best de nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving. De notaris zal een inventaris opmaken van al het actief (inkomsten) en passief (schulden) van de nalatenschap. Zo weet je waar je aan toe bent.

Welke schulden gaan teniet bij overlijden?

Alle verplichtingen die bestaan op het moment van overlijden zullen door de erfgenamen moeten worden voldaan, als zij zuiver aanvaarden. Het gaat hier onder andere over belastingschulden, schadeclaims, leningen die moeten worden terugbetaald en bijvoorbeeld openstaande energienota's.

Wie erft als kinderen erfenis verwerpen?

Als u geen testament heeft of in uw testament is deze situatie niet genoemd, dan geldt de wettelijke vererving. Als uw kinderen zelf kinderen hebben: als uw kinderen verwerpen, dan zouden hun kinderen (uw kleinkinderen) volgens de wet in de plaats van uw kinderen erven. Dat heet plaatsvervulling.

Wie betaald de rekeningen na overlijden?

Wie betaalt de rekeningen na overlijden? Na overlijden moeten de nabestaanden de rekeningen betalen. Dat kan natuurlijk wel met het geld van de overledene, als u de beschikking (weer) heeft over diens bankrekening. Indien dat niet zo is, dan kunt u het geld voorschieten.

Wat zijn de kosten van een verklaring van erfrecht?

Een verklaring van erfrecht kost € 298,-.

Voor het beoordelen van een testament of ander juridisch document rekenen wij € 39,-.

Kun je een erfenis verdelen zonder notaris?

Nee, bij de verdeling van een nalatenschap is in beginsel geen notaris nodig.

Kan ik opdraaien voor de schulden van mijn broer?

Daarnaast moet de notaris echter ook nog eens nagaan of er erfgenamen (u, uw broer en uw zus) zijn met fiscale en RSZ-schulden. Kunt u mee opdraaien voor uw broer zijn schulden? Neen, in principe niet.

Wat als 1 van de kinderen de erfenis verwerpt?

Als u een erfenis verwerpt bent u geen erfgenaam meer. U kunt geen aanspraak maken op bezittingen van de overledene. Maar u bent ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden van de overledene.

Wat gebeurt er als alle erfgenamen de erfenis verwerpen?

Wat zijn de gevolgen als ik een erfenis verwerp? Als u een erfenis verwerpt bent u geen erfgenaam meer. U kunt geen aanspraak maken op bezittingen van de overledene. Maar u bent ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden van de overledene.

Wat te doen als erfenis niet eerlijk verdeeld wordt?

wat kunt u doen als u denkt dat de erfenis niet eerlijk wordt verdeeld? Het verdelen van een erfenis is niet altijd makkelijk. Verloopt de verdeling niet eerlijk, is er geld verdwenen of worden er zaken verzwegen, dan heeft u als erfgenaam het recht daar bezwaar tegen te maken.

Hoe lang na overlijden erfenis opeisen?

De verjaringstermijn gaat in op het moment dat de erflater is overleden en je erfgenaam bent geworden. Je moet het kindsdeel dus binnen 5 jaar na het overlijden van de erflater opeisen. Als je dit niet doet, dan vervalt je recht op het kindsdeel.

Wie heeft recht op erfenis zonder testament?

Bij de wettelijke verdeling in het erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt. Sinds 2018 gelden er regels die bepalen dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.

Kan bewindvoerder erfenis opeisen?

Onder bewind kun je niet zelf een erfenis ontvangen. Iemand die onder bewind staat is namelijk niet zelfstandig bevoegd om hier een beslissing over te nemen. De bewindvoerder beslist voor de erfgenaam. Om die erfgenaam te beschermen kan de bewindvoerder niet zuiver aanvaarden.

Is geld opnemen na overlijden strafbaar?

Geld van rekening afhalen na overlijden

Let op: je bent niet automatisch eigenaar van het saldo op de rekening van de overledene. Dus ook geld opnemen na overlijden van de rekeninghouder kan niet zomaar. Als nabestaanden geld van de rekening halen zonder dat dat eerst juridisch geregeld is, is dat strafbaar.

Volgende artikel
Hoe borst goed leeg kolven?