Mijn miskraam en buitenbaarmoederlijke zwangerschap | Gilronthewhitebike

Wat moet je doen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Gevraagd door: Ninthe Smeets  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (73 stemmen)

Er zijn 3 behandelingen:
  1. afwachten tot het lichaam het zwangerschapsweefsel zelf afbreekt. Je krijgt dan elke week bloedcontrole.
  2. een injectie met medicijnen.
  3. een operatie: de gynaecoloog haalt de eileider helemaal weg, of alleen het zwangerschapsweefsel.

Hoe weet je dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt?

Echo: Met behulp van een echo kan een arts zien of het vruchtje zich buiten de baarmoeder bevindt. Bloedtest: Met een bloedtest kan de hoeveelheid van het zwangerschapshormoon hCG worden vastgesteld. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap stijgt de hCG waarde minder snel dan bij een gewone zwangerschap.

Kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zelf opgelost?

In sommige gevallen kan uw lichaam een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zelf stoppen. Als de eicel vanzelf al gestopt is met groeien, kiezen we er soms voor om eerst af te wachten. U krijgt dan iedere week een bloedcontrole.

Hoe gevaarlijk is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

In het begin merkt u niet veel van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Tussen week 5 en 12 van de zwangerschap kunt u bloed verliezen en pijn hebben in uw onderbuik. Dit kan lijken op een abnormale of late menstruatie of op een miskraam. Het is gevaarlijk als de eileider scheurt waardoor bloed in de buikholte komt.

Hoe lang kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap duren?

Elke EUG kan anders verlopen, maar er kan geen kindje geboren worden uit de zwangerschap. Het vruchtje uit de eileider halen en in de baarmoeder plaatsen is helaas niet mogelijk. De ontwikkeling van een EUG in de eileider houdt bijna nooit langer dan drie maanden stand.

19 gerelateerde vragen gevonden

Hoelang duurt het herstel van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

De meeste vrouwen kunnen na een week weer werken. Soms ben je lichamelijk sneller hersteld dan emotioneel. Bespreek met je werkgever en zo nodig de bedrijfsarts wat een goed moment is om weer te gaan werken.

Kan je nog zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Wanneer er een eileider is verwijderd en de andere eileider beschadigd lijkt te zijn, is de kans op een spontane zwangerschap klein. Dan kan de arts u eventueel IVF adviseren. Houd er rekening mee dat ook bij IVF een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan ontstaan.

Kan je zwanger worden na verwijderen eileider?

De kans op zwangerschap is groter als een deel van de eileiders worden dichtgebrand, mogelijk is er iets meer kans dan bij het plaatsen van een clip. Als beide eileiders helemaal worden verwijderd, is een zwangerschap bijna niet meer mogelijk.

Kun je met 1 eileider zwanger worden?

Eén eileider

Als een van de twee eileiders er goed uitziet, dan is er een spontane kans op een zwangerschap. De kans per maand neemt wel af als je een beschadigde eileider hebt, omdat de eisprong meestal aan beide kanten even vaak voorkomt.

Heb je een positieve zwangerschapstest bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Weet je nog niet (zeker) of je zwanger bent, dan doe je een zwangerschapstest. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is de zwangerschapstest positief.

Hoe halen ze een buitenbaarmoederlijke zwangerschap weg?

een injectie met medicijnen. een operatie: de gynaecoloog haalt de eileider helemaal weg, of alleen het zwangerschapsweefsel.

Hoeveel hCG bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Uitslag HCG hoger dan 5000

Dan heb je waarschijnlijk een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Omdat het hormoon al behoorlijk hoog is, heb je een hoger risico op een ernstige bloeding in de buik. Je hebt een behandeling nodig. De gynaecoloog bespreekt wat mogelijk is.

Heb je bij een miskraam een positieve test?

Hoe lang een zwangerschapstest positief blijft na een miskraam hangt af van de hoogte van de hCG-waarde in het serum ten tijde van de miskraam. De halfwaardetijd van hCG is circa 3-4 dagen. Daarom duurt het na een abortus provocatus 30-40 dagen voor hCG niet meer aantoonbaar is.

Kan je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zien op echo?

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is moeilijk te zien op een echo. Meestal zit deze zwangerschap in een eileider. Soms is een afwijking naast de baarmoeder te zien die kan passen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dat kan de buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn in een eileider zijn.

Kun je met een echo een bevrucht eitje zien?

Met behulp van vaginale echoscopie kan de gynaecoloog zien of de eisprong nabij is. Dit wordt bepaald aan de hand van de grootte van de eiblaasjes (follikels). Afhankelijk van de bevindingen tijdens de echoscopie wordt deze herhaald tot de eisprong heeft plaatsgevonden.

Hoeveel dagen na miskraam positieve test?

Voor het verdwijnen van hCG na een miskraam wordt 9-35 dagen (mediaan 19 dagen) aangehouden. Er is na een miskraam, tenzij er verdenking is op een mola, geen reden om hCG te bepalen of een zwangerschapstest te verrichten. Het normale klinisch beloop kan worden afgewacht.

Hoe groot kans op miskraam na positieve test?

Ongeveer één op de tien vrouwen met een positieve zwangerschapstest krijgt in de eerste twaalf weken van de zwangerschap een miskraam. Dit komt dus relatief veel voor, terwijl je er misschien nooit veel over gehoord hebt. We geven je hier meer informatie over miskramen.

Hoe ziet het eruit als je een miskraam krijgt?

Het zwangerschapsweefsel bestaat uit het vruchtje, de vruchtzak, bloed en soms stolsels. Wanneer je een miskraam bij 7 of 8 weken krijgt, is het vruchtje nog heel klein. Het is 0,5 tot 1,5 cm groot en meestal roze van kleur. Het vruchtzakje ziet eruit als een met vocht gevuld blaasje dat een wit/roze kleur heeft.

Hoe weet je of je verstopte eileiders hebt?

De gynaecoloog beoordeelt hoe de eileiders eruit zien en of ze open of afgesloten zijn. Daarvoor wordt tijdens de laparoscopie via de vagina en de baarmoedermond met een katheter een blauwe vloeistof in de baarmoeder gespoten. Als deze blauwe kleurstof via de eileiders in de buikholte komt, zijn de eileiders open.

Wat merk je als je eileiders dicht zitten?

Niet doorgankelijke eileiders geven op zichzelf vaak geen pijnklachten. Verklevingen of veel vocht in een eileider (hydrosalpinx) kunnen soms wel buikpijnklachten geven.

Waarom eileiders verwijderen?

Het weghalen van de eierstokken en eileiders verlaagt het risico op eierstokkanker. Er is altijd een risico, omdat er heel soms eierstokkanker van het buikvlies ontstaat. Dit heeft namelijk hetzelfde soort weefsel als de eierstokken. Het risico hierop is 1 tot 2 procent.

Hoe lang duurt herstel na verwijderen eierstokken?

Na de operatie

U zult merken dat uw conditie achteruit is gegaan. Daarnaast kunt u zich moe voelen. Dit komt door de narcose, het mogelijke bloedverlies en de operatie op zich. De herstelperiode duurt minimaal twee weken, afhankelijk van het verloop van de operatie.

Volgende artikel
Hoeveel vitamine D kind 7 jaar?