Ik ga bevallen in het ziekenhuis. Wat neem ik mee?

Wat moet ik meenemen naar het ziekenhuis bevalling?

Gevraagd door: dr.h.c. Elizabeth van Breukeleveen AD  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (20 stemmen)

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?
  • identiteitsbewijs.
  • telefoonnummers die u bij de hand wilt hebben.
  • fototoestel.
  • toiletartikelen.
  • makkelijk zittende kleding.
  • een pyjama of ochtendjas.
  • warme sokken of sloffen.
  • ondergoed.

Wat moet er in je tas zitten voor de bevalling?

Wat zit er in je vluchtkoffer?
  • Een fijn shirt om in te bevallen (tip: zorg voor iets dat lekker luchtig is)
  • Dikke sokken (veel vrouwen krijgen koude voeten tijdens de bevalling)
  • Gewone sokken.
  • Nachtkleding.
  • Joggingbroek of andere comfortabele broek.
  • T-shirts of hemdjes.
  • Trui.

Wat draag je na bevalling in ziekenhuis?

Kies voor een pyjama of nachthemd met knoopjes om je baby makkelijk te kunnen voeden. Het heeft geen zin om jezelf meteen na de bevalling in een strakke broek of jeans te wurmen. Laat je lichaam uitrusten en geniet van de eerste momenten met je baby in een comfortabele joggingbroek of (zwangerschaps)legging.

Hebben ze handdoeken in het ziekenhuis?

Handdoeken en washandjes zijn aanwezig in het ziekenhuis.

Welke maat babykleding mee naar ziekenhuis?

Hieronder staat een lijst met baby essentials om mee naar het ziekenhuis te nemen: Geboortekleding: Maak 3 newborn setjes in maat 44, maat 50 en maat 56. Tip: gebruik babykleding van 100% katoen voor het kwetsbare babyhuidje.

43 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel setjes kleding mee naar ziekenhuis?

Het allerbelangrijkste is de kledij voor jouw kindje, maar hoeveel neem je mee? Ook hier tel je best op kleding voor 4 à 5 dagen: 5 (overslag)rompers, 5 setjes kleding, 3 paar kousjes, enkele (bandana)slabbetjes, een warm mutsje!, krabwantjes en een slaapzakje aangepast aan het seizoen.

Wat kun je het beste eten voor de bevalling?

Veilige voeding tijdens de bevalling
  • heldere drankjes (appelsap, cranberrysap, thee, frisdrank)
  • heldere soep.
  • bouillon.
  • waterijsjes.
  • geroosterd brood (zonder boter)
  • crackers.
  • pasta zonder saus.

Welke kleding om te bevallen?

Lang, wijd t-shirt of nachthemd: Een wijd t-shirt of hemd zit lekker, en je billen zijn zo nog bedekt, maar je verloskundige of gynaecoloog kunnen nog wel gemakkelijk je ontsluiting controleren. Joggingbroek/pyjamabroek: Als het persen nog niet is begonnen, wil je wellicht nog wat rond bewegen en het niet koud krijgen.

Wat draag je tijdens bevalling in bad?

Handdoeken en een badjas zorgen ervoor dat je lekker warm blijft. Breng je een deel van je bevalling op bed door, dan kan het fijn voor je zijn om een bovenstukje aan te trekken, zodat je warm blijft. Als het kindje is geboren is het heel fijn voor jou en de baby om het op je blote borst te leggen.

Wat krijg je als je bevallen bent?

Je kind is zo officieel inwoner van Nederland en krijgt een burgerservicenummer. Hierna kun je kinderbijslag aanvragen en krijg je een uitnodiging van het consultatiebureau. Bijvoorbeeld om je kind te laten vaccineren. Meld je baby binnen vier maanden aan bij je zorgverzekering.

Hoe om te gaan met pijn tijdens bevalling?

Omgaan met pijn tijdens de bevalling
  1. je laten steunen door je partner of iemand anders.
  2. rustig ademhalen en ontspannen.
  3. een warme douche of bad nemen.
  4. jezelf kleine stroomstootjes geven (dit heet TENS)

Wat mag je niet eten na je bevalling?

Na de bevalling mag je in principe alles weer eten en drinken. Geef je borstvoeding? Het veiligst is om helemaal geen alcohol te drinken. Eventueel kun je één glas drinken, liefst direct na een voeding en minstens 3 uur vóór de volgende voeding.

Wat als eerste eten na bevalling?

Kippensoep bevat veel zout en elektrolyten en is daarnaast een goede maaltijd om je lichaam te hydrateren na een uitputtende bevalling. Ook voelt het niet zo zwaar op de maag, als je zin hebt in iets lichts na de bevalling. Rundvlees: Na de bevalling is het normaal dat je nog een aantal weken bloedverlies hebt.

Hoeveel kilo ben je kwijt na de bevalling?

Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.

Wat doe je je baby aan uit het ziekenhuis?

Een geboortepakje is het eerste pakje dat je baby na de bevalling draagt. Dit kan een boxpakje zijn, maar ook een broekje met een vest of trui. Voor veel ouders blijft dit een bijzonder kledingstuk of setje, omdat het herinnert aan de eerste momenten met hun kindje.

Hoe vervoer je baby uit ziekenhuis?

Wanneer je na een bevalling in het ziekenhuis weer naar huis gaat met de auto, is het wettelijk verplicht om je baby in een maxicosi te vervoeren. Je mag niet met je kindje in de armen op de achterbank gaan zitten.

Wat doe je je pasgeboren baby aan?

Baby's hebben na de geboorte veel moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Zorg er dus voor dat het eerste pakje genoeg warmte geeft en bestaat uit: een zachte romper (met lange of korte mouwen), een longsleeve, een vestje, een broekje, sokjes en een mutsje .

Hoe lang na bevalling weer wandelen?

Luister vooral goed naar je lichaam, en dan zal je zelf het beste weten wanneer je na de kraamweek klaar bent voor de eerste wandeling. Wanneer is je baby klaar voor de eerste wandeling? Als je baby goed op gewicht is, gezond en zichzelf warm kan houden, is hij er klaar voor om voor het eerste naar buiten te gaan.

Wat is goed om te eten in de kraamweek?

Omdat je bij een bevalling altijd bloed verliest, heeft je lichaam extra ijzer nodig. Dit vind je vooral in rood vlees, granen en groene groenten. Goede reden dus om in je kraamweek een biefstukje, spinaziesalade met ongebrande noten of een gezond belegde volkoren boterham te eten.

Hoe lang na de bevalling mag je naar huis?

Als zich geen bijzonderheden voordoen, mag u enkele uren na de geboorte van uw baby in overleg met de dienstdoende arts naar huis. Na een keizersnede kunt u na minimaal 48 uur naar huis.

Hoe lang geen traplopen na de bevalling?

Adviezen voor het bekken in de kraamperiode

De eerste twee tot drie dagen geen trappen lopen. Let op voldoende rustmomenten. Probeer viermaal per dag even te liggen. Alleen liggen is rust voor het bekken!

Hoe lang niet rijden na bevalling?

Autorijden is toegestaan na ongeveer 4 tot 6 weken. De eerste 6 weken kunt u beter niet gaan zwemmen of andere sporten beoefenen. U mag weer gaan sporten, als u zich hiertoe in staat voelt.

Hoe lang s middags rusten na bevalling?

Zorg voor de moeder na de bevalling

Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan.

Wat is het pijnlijkste aan een bevalling?

Vooral in de midden- en laatste fase is de pijn goed te voelen. In de uitdrijvingsfase (tijdens het persen) is de pijn vaak het hevigst. Meestal is de pijn het meest in de buik te voelen, maar ook in de rug en de benen kan pijn gevoeld worden. Na de geboorte van de baby neemt de pijn zeer sterk af.

Kun je slapen met weeën?

neem iets ontspannends voor de nacht, een glas warme melk, een warm bad of twee paracetamol, kunnen helpen om toch een paar uur te slapen. Een rubberen kruik tegen je buik (stop hem in je onderbroek om hem op z'n plek te houden) tijdens het slapen kan de baarmoeder zo ontspannen dat je toch kunt slapen.

Volgende artikel
Hoelang mag een chirurg werken?