Deciding whether to give the whooping cough vaccine

Wanneer moet ik kinkhoestvaccin krijgen?

Gevraagd door: Bastiaan Yüksel  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 5/5 (53 stemmen)

Kinderen ontvangen via het Rijksvaccinatieprogramma vier vaccinaties tegen kinkhoest in hun eerste levensjaar (met zes weken, drie maanden, vier maanden en elf maanden) en nog een extra prik tijdens hun vierde levensjaar. Door deze vaccinaties maakt het kind zelf antistoffen die bescherming bieden.

Kun je als volwassene kinkhoest krijgen?

Daarom worden niet alleen baby's, maar ook jonge kinderen gevaccineerd tegen kinkhoest. Sinds de jaren '90 van de vorige eeuw neemt kinkhoest toe, ook onder volwassenen.

Welke leeftijd krijg je kinkhoest?

Dit start voor zuigelingen op de leeftijd van 2 maanden. Hierdoor komt kinkhoest vooral voor bij: kinderen jonger dan 3 maanden; niet- of gedeeltelijk gevaccineerde oudere kinderen.

Hoelang beschermt kinkhoest vaccinatie?

10. Beschermingsduur en revaccinatie. Uit onderzoek blijkt dat vaccinatie met het acellulaire kinkhoestvaccin ongeveer 4-6 jaar bescherming biedt (Gezondheidsraad 2015, Wendelboe 2015).

Wat kost een Kinkhoestvaccinatie?

Het beschermt je baby direct na de geboorte tegen kinkhoest. De verloskundige of gynaecoloog geeft je hier informatie over. De 22 wekenprik zit in het Rijksvaccinatieprogramma en krijg je gratis aangeboden. Vanaf 16 december 2019 kan je deze vaccinatie op het consultatiebureau halen.

22 gerelateerde vragen gevonden

Kan je kinkhoest krijgen als je gevaccineerd bent?

Wie krijgt kinkhoest? Sinds 1996 komt kinkhoest weer meer voor, ook bij volwassenen. Dit kan komen omdat de bacterie van structuur is veranderd. Daardoor kun je ook ziek worden als je gevaccineerd bent.

Kan je ziek zijn van kinkhoestvaccin?

Je kunt van de kinkhoestvaccinatie geen kinkhoest krijgen.

Ook kun je de ziekte niet verspreiden. De stukjes van de kinkhoestbacterie die in het vaccin zitten, zijn onschadelijk gemaakt. Wel kun je kort na de injectie last hebben van pijn op de injectieplek, hoofdpijn en slaperigheid, maar dat is géén kinkhoest.

Wat te doen tegen kinkhoest volwassenen?

Je kunt hoestdrank of neusdruppels gebruiken om minder last te hebben van de klachten. Antibiotica helpt niet tegen de klachten. Door antibiotica is iemand minder lang besmettelijk voor kinkhoest. Dat heeft alleen zin als iemand minder dan 2 weken hoest.

Kun je kinkhoest nog een keer krijgen?

Iedereen kan kinkhoest krijgen. Iemand die ingeënt is tegen kinkhoest kan het ook krijgen, maar is meestal minder ziek. Ook als u kinkhoest heeft gehad, kunt u toch opnieuw kinkhoest krijgen. Vooral jonge baby's die nog niet zijn ingeënt kunnen erg ziek zijn door kinkhoest.

Hoe kun je zien welke vaccinaties ik heb gehad?

Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.

Hoeveel baby's sterven per jaar aan kinkhoest?

Jaarlijks overlijdt in Nederland gemiddeld 1 niet (volledig) gevaccineerde zuigeling aan kinkhoest (1 in 2014 1 in 2015, 3 in 2016 en 0 in 2017). Complicaties doen zich het meest voor bij zuigelingen. Bij meer dan de helft van de zuigelingen is een ziekenhuisopname nodig.

Wat kun je doen om kinkhoest te voorkomen?

Er is een inenting om de ziekte te voorkomen. Deze inenting is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen deze inenting als ze 6 weken oud zijn en de inentingen worden herhaald als ze 3, 4 en 11 maanden oud zijn. Kinderen krijgen de inentingen op het consultatiebureau.

Kan kinkhoest leiden tot hersenbeschadiging?

Naast hoestbuien kunnen er complicaties optreden als longontsteking, benauwdheid, hersenbeschadiging en stuipen. De ziekte is vooral gevaarlijk voor baby's en jonge kinderen. Daarom maakt de kinkhoest inenting sinds 1957 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma.

Wat zijn de gevolgen van kinkhoest?

Complicaties zijn onder andere longontsteking, encefalopathie (een ziekte van de hersenen), epileptische aanvallen en zelfs overlijden. Bij volwassenen en oudere kinderen zijn de complicaties onder meer gedurende korte perioden niet kunnen ademen, gebroken ribben, rectale prolaps en hernia's.

Hoe krijgt een kind kinkhoest?

Kinkhoest komt door een bacterie. Uw kind krijgt de bacterie als iemand met kinkhoest niest of hoest. De kleine druppeltjes uit de mond of keel komen bij uw kind. Die ademt ze in.

Hoeveel baby's krijgen kinkhoest?

In Nederland worden per jaar 170 gevallen van kinkhoest gemeld onder baby's en zijn gemiddeld 120 ziekenhuisopnamen. Dit gaat grotendeels om baby's jonger dan drie maanden die nog te jong zijn voor volledige vaccinatie.

Hoe weet je of je kind kinkhoest heeft?

Kinderen moeten soms overgeven van het heftige hoesten. Ze kunnen het benauwd krijgen en blauw worden. Uw kind kan ook veel slijm ophoesten. Een hoestbui eindigt vaak met een lange inademing met een gierend geluid.

Kan de GGD zien of je gevaccineerd bent?

Bij sommige GGD'en krijgt u een kaartje of papier met de bevestiging van uw coronaprik. Hierop staat bijvoorbeeld welk vaccin u kreeg.

Welk vaccin Herhaalprik?

Voor een herhaalprik wordt het mRNA-vaccin (Pfizer) gebruikt. Het maakt niet uit welk merk vaccin is gebruikt bij eerdere vaccinaties: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Novavax of Janssen.

Wat als je je vaccinatieboekje kwijt bent?

Als u uw gele boekje kwijt bent, kunt u bij de GGD of ANWB een nieuw vaccinatieboekje kopen. Als u het boekje bij GGD Amsterdam koopt, kunnen wij daarin alle reisvaccinaties vermelden die u bij GGD Amsterdam hebt gekregen.

Welke vaccinaties heb ik als kind gehad?

Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.

Waar kan ik mijn reis vaccinaties zien?

De vaccinaties die je bij de GGD hebt gekregen zijn opgeslagen in het digitaal dossier van die betreffende GGD. Tijdens het spreekuur kunnen de meeste GGD'en digitale gegevens ter plaatse oproepen tot 5-10 jaar terug. Vraag dan bij de GGD waar je eerder bent geweest je vaccinatiegegevens op.

Hoe krijg ik mijn vaccinatie in het gele boekje?

Kom naar één van onze vaccinatielocaties. Laat de host weten dat je komt voor bijschrijving in het gele boekje. Je krijgt een sticker in het boekje met daarop de naam van het vaccin. Ook krijg je een GGD-stempel plus een bijschrijving van de vaccinatiedatum en het batchnummer van het vaccin.

Hoe lang is de Herhaalprik geldig?

De herhaalprik is een extra prik die helpt om de bescherming tegen het coronavirus en nieuwe varianten hoog te houden. Uw vaccinatiebewijs is binnen Europa 270 dagen na de laatste prik uit de basisserie geldig. De herhaalprik heeft nog geen geldigheidsduur en verloopt dus nog niet.

Hoe lang is de DTP prik geldig?

Kinderen die de gehele serie D(K)TP-vaccinaties hebben gekregen, zijn tot de leeftijd van 19 jaar volledig beschermd.

Vorige artikel
Hoeveel koorts mag baby hebben?