Vlog #3: De kinderopvangtoeslag berekening

Hoe snel bericht kinderopvangtoeslag?

Gevraagd door: Noortje Hofman  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (10 stemmen)

U krijgt meestal binnen 5 weken een brief in Mijn toeslagen. Daarin staat de hoogte van uw toeslag. De brief heet 'Voorschotbeschikking' en zetten we onder 'Mijn beschikkingen' voor u klaar. U ontvangt de brief - meestal een paar dagen later - ook in uw Berichtenbox op MijnOverheid.

Hoe snel krijg je kinderopvangtoeslag na aanvraag?

Standaard heeft u dus binnen 7 weken na de aanvraag duidelijkheid over uw toeslagaanspraak en binnen 1 week na de voorschot-beschikking krijgt u de toeslag uitbetaald. Dit is iedere keer op de 20e van de maand (of de eerste werkdag na de 20e indien dit in het weekend valt).

Hoe lang duurt definitieve berekening kinderopvangtoeslag?

In de aangifte staan gegevens die wij nodig hebben voor de definitieve berekening van uw toeslag. U krijgt de definitieve berekening binnen 6 maanden nadat iedereen in uw huishouden die aangifte doet, een belastingaanslag heeft gekregen.

Hoe lang van te voren kinderopvangtoeslag?

U kunt kinderopvangtoeslag aanvragen op de website van de Belastingdienst. Dit moet u doen binnen 3 maanden na de maand waarin uw kind voor het eerst naar de opvang gaat. Wacht daarom niet te lang met aanvragen, anders loopt u kinderopvangtoeslag mis.

Hoeveel uur moet je werken om kinderopvangtoeslag te krijgen?

U krijgt alleen toeslag voor de uren die uw kind werkelijk naar de opvang gaat. De opvanguren die u over hebt, mag u nog wel de rest van het jaar gebruiken voor opvang. U werkt 25 uur per week. Volgens de berekening mag u toeslag aanvragen voor maximaal 153 uur dagopvang per maand.

38 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel uur kinderopvangtoeslag 2022?

Hoeveel kinderopvangtoeslag u krijgt, hangt af van de hoogte van uw inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang. U kunt per kind voor maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag krijgen. Er geldt ook een maximumuurtarief.

Hoeveel uur opvang heb ik recht?

Maximaal aantal uur

Voor zowel dagopvang, bso en gastouderopvang kunt u maximaal 140% van het aantal werkuren van de minstwerkende ouder opgeven aan Belastingdienst/Toeslagen. Met een maximum van 230 uur per kind per maand.

Hoe ver van te voren kinderopvang regelen?

Daarom adviseren wij je al in maand 1 of 2 van je zwangerschap na te denken over de opvang van jouw kind. Zodat je kort daarna je toekomstige kindje kunt inschrijven op de kinderopvang van jouw keuze.

Hoe ver van te voren toeslag aanvragen?

Uw zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget kunt u nog aanvragen tot en met 1 september in het volgende jaar. U kunt bijvoorbeeld nog zorgtoeslag over 2021 aanvragen tot en met 1 september 2022. Toeslag voor 2020 kunt u niet meer aanvragen. Hebt u nog vóór 1 september 2021 toeslag over 2020 aangevraagd?

Heb je recht op kinderopvangtoeslag als 1 ouder niet werkt?

Werkt u een tijdje niet, maar bent u nog wel in dienst? Dan kunt u gewoon kinderopvangtoeslag krijgen. Verandert het aantal contracturen dat u werkt? Dan kan dat wel gevolgen hebben voor het aantal uren opvang waarvoor u toeslag kunt krijgen.

Hoe controleert de Belastingdienst kinderopvangtoeslag?

van uw werkgever, uitkeringsinstantie of pensioenfonds krijgen we een jaaropgaaf van uw inkomen. van uw kinderopvang krijgen we de opvanguren en de kosten door. van uw werkgever krijgen we door hoeveel uren u hebt gewerkt voor uw kinderopvangtoeslag. van uw verhuurder krijgen we uw huur door.

Hoe wordt kinderopvangtoeslag gecontroleerd?

Meestal is het werkelijke inkomen hoger dan het inkomen waarmee de kinderopvangtoeslag berekend was. Uw toeslag is eerst berekend met een schatting van uw inkomen. Bij de definitieve berekening weten we uw echte inkomen.

Wat als je te weinig kinderopvangtoeslag hebt gekregen?

Hebt u te weinig toeslag gekregen en krijgt u nog geld van ons? Dan hebt u het geld normaal binnen 1 week na de datum die op de berekening staat.

Hoe lang duurt wijziging kinderopvangtoeslag?

Meestal krijgt u binnen 5 weken een nieuwe beschikking met de berekening in Mijn toeslagen en in uw Berichtenbox. Door uw wijziging kan het zijn dat u een ander bedrag krijgt dan wat u eerst kreeg. Als u te weinig toeslag hebt gekregen, dan betalen we de toeslag die u te weinig hebt gekregen alsnog.

Hoe krijg ik mijn kinderopvangtoeslag terug?

We betalen uw toeslag iedere maand uit

Dat doen we op het rekeningnummer dat in Mijn toeslagen staat.

Kunnen beide ouders kinderopvangtoeslag aanvragen?

In geval van co-ouderschap kunnen beide ouders kinderopvangtoeslag aanvragen. Ieder kan dit voor zijn eigen deel van de kosten aanvragen. Daarbij gaat de Belastingdienst er van uit dat de ouders hun eigen aandeel in de kosten contractueel regelen met de kinderopvanginstelling.

Hoe lang van tevoren zorgtoeslag aanvragen?

Je moet zorgtoeslag zélf op tijd aanvragen

Doe dat uiterlijk op de 1e van de maand waarin je 18 wordt, zodat je op tijd je geld krijgt. Vraag je je zorgtoeslag later aan? Ook geen probleem. Je moet alleen langer op je geld wachten.

Kan je toeslagen met terugwerkende kracht krijgen?

Je kunt met terugwerkende kracht zorgtoeslag aanvragen. Tot 1 september van ieder jaar kun je nog zorgtoeslag aanvragen voor het jaar daarvoor. Maar, vraag je eerder aan dan ontvang je je zorgtoeslag ook eerder.

Hoe lang duurt het voordat je toeslagen krijgt?

U krijgt meestal binnen 5 weken een brief in Mijn toeslagen. Daarin staat de hoogte van uw toeslag. De brief heet 'Voorschotbeschikking' en zetten we onder 'Mijn beschikkingen' voor u klaar. U ontvangt de brief - meestal een paar dagen later - ook in uw Berichtenbox op MijnOverheid.

Hoe lang is de wachtlijst kinderopvang?

Het komt in sommige regio's toch nog steeds voor dat ouders al tijdens de zwangerschap op een wachtlijst komen te staan. Het laatste onderzoek naar wachtlijsten dateert van twee jaar geleden. Eind 2008 was de gemiddelde wachttijd 180 dagen voor de bso en 146 dagen voor de dagopvang.

Hoe kinderopvang regelen?

Het inschrijven of aanmelden voor een kinderopvang kan zodra de verwachte geboortedatum binnen de zeven maanden zit. Bij de peutergroep kun je je kind(eren) inschrijven als ze de leeftijd hebben bereikt van 1,5 jaar en inschrijven voor de BSO kan vaak al vanaf 2,5 jaar zodra je de basisschool hebt gekozen.

Wat kost een kinderopvang per uur?

Wat kinderopvang precies kost, verschilt per gezin en per situatie. Per uur betaal je tussen de €5 en de €10, maar in Nederland hebben de meeste ouders recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel toeslag je krijgt en hoeveel je dus uiteindelijk zelf voor de kinderopvang betaalt, hangt af van meerdere factoren.

Hoeveel uur is fulltime kinderopvang?

Volgens de CAO kinderopvang is een fulltime contract in de kinderopvang 36 uur per week. De medewerkers op het kinderdagverblijf werken gemiddeld genomen meer dan de werknemers op de buitenschoolse opvang.

Hoe bereken je toeslag uren?

Voor overwerkuren krijgt een medewerker 0,14% van zijn maandsalaris als toeslag. Het maandsalaris van de medewerker is 2000 euro. De uurloon voor overwerk wordt als volgt berekend: salaris * toeslag = 2000 * 0,14% = 2,80. Dit is de toeslag per uur.

Volgende artikel
Hoe voelen baby te warm?