Nederland legt examen af over kinderrechten | De nabeschouwing

Wat moet een land doen om het Kinderrechtenverdrag na te leven?

Gevraagd door: Jayden de Bruijn  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.5/5 (49 stemmen)

Elk land dat het Kinderrechtenverdrag heeft geratificeerd, moet iedere vijf jaar aan het Kinderrechtencomité verantwoording afleggen over hoe het gaat met de kinderrechten. Dit geldt dus ook voor de Nederland.

Hoeveel landen doen mee aan het Kinderrechtenverdrag?

Het is ondertekend door 195 landen; de Verenigde Staten en Zuid-Sudan zijn de enige uitzonderingen. Een onafhankelijk VN-kinderrechtencomité houdt toezicht op de naleving van het Verdrag en onderzoekt de kinderrechtensituatie in de landen die het Verdrag hebben ondertekend.

Welke landen ondertekenden het Kinderrechtenverdrag?

Anno 2016 hebben 196 landen het verdrag geratificeerd. Dit zijn – op de Verenigde Staten na – alle lidstaten van de Verenigde Naties, alsmede de Cookeilanden, Niue, de Staat Palestina en de Heilige Stoel. Somalië trad in oktober 2015 als 196e land toe tot de conventie.

Is het Kinderrechtenverdrag bindend?

Het Kinderrechtenverdrag is juridisch bindend. Dit betekent dat de landen die het geratificeerd hebben, verplicht zijn om zich aan het verdrag te houden. Zo ook Nederland. Doet een land dat niet, dan krijgt het geen sancties opgelegd.

Welke landen hebben het verdrag van kinderrechten niet ondertekend?

Het Afrikaanse land had in januari al aangekondigd dat het die stap zou zetten. De nodige documenten werden nu ook overgemaakt aan het VN-hoofdkwartier in New York. De VS hebben nu als enige VN-lid het verdrag nog niet geratificeerd, hoewel ze het kinderrechtenverdrag al in februari 1995 ondertekend hadden.

23 gerelateerde vragen gevonden

Wat betekent geratificeerd?

Ratificatie is het bekrachtigen van (partij worden bij) een internationaal verdrag. In het algemeen wordt over de tekst van verdragen onderhandeld door regeringsvertegenwoordigers (diplomaten), waarna de regering het verdrag ondertekent. Vervolgens besluit het parlement over ratificatie.

Waar worden kinderrechten geschonden?

UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties en moet er voor zorgen dat kinderrechten wereldwijd bewaakt worden. De hulp van UNICEF is grootschalig: dankzij uitgebreide samenwerkingsverbanden en het mandaat van de VN is UNICEF in staat om miljoenen kinderen te bereiken.

Wie controleert de kinderrechten?

Pas als je het verdrag ratificeert, geldt het als wet. Dan moet de regering ervoor zorgen dat alle rechten uit het verdrag worden nageleefd. België ratificeerde het Kinderrechtenverdrag in 1991. Het enige land ter wereld dat het Kinderrechtenverdrag nog niet ratificeerde zijn de Verenigde Staten.

Wie controleert kinderrechten?

Het Comité voor de Rechten van het Kind controleert of de rechten die in het Kinderrechtenverdrag staan toegepast worden. In dit Comité zetelen onafhankelijke experts uit verschillende landen. De controle verloopt via rapporten en de bespreking ervan.

Wie controleert de landen of het Kinderrechtenverdrag goed uitgevoerd wordt?

Controle door het VN-Kinderrechtencomité De internationale controle op de naleving van het IVRK (art. 43) gebeurt door het Comité voor de Rechten van het Kind. Dit Comité bestaat uit achttien onafhankelijke deskundigen en zetelt in Genève.

Welke organisaties werken rond kinderrechten?

Organisaties
  • Bernard van Leer Foundation.
  • Defence for Children.
  • Ieder(in)
  • Nederlandse Jeugd Raad.
  • Stichting Kinderpostzegels Nederland.
  • Save the Children.
  • UNICEF Nederland.
  • Cordaid.

Wat met kinderrechten in andere landen?

Bijna alle landen in de wereld hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend. Nederland ook, sinds 1995. Na ratificering van het verdrag moet een land zich aan het verdrag houden. Een land moet er dan voor zorgen dat alle wetten en regels zo worden aangepast dat zij voldoen aan de eisen die het verdrag stelt.

Welke rechten heb je als Kind?

Alle kinderen en jongeren hebben rechten. Deze staan beschreven in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Het verdrag definieert 'kind' als ieder persoon die nog geen achttien jaar oud is. Kinderrechten zijn afspraken die gemaakt zijn tussen bijna alle Staten in de wereld.

Welke landen leven de kinderrechten niet na?

Sindsdien is Nederland verplicht zich aan het VN-Kinderrechtenverdrag te houden. Inmiddels zijn 196 landen partij bij het VN-Kinderrechtenverdrag. Alleen de Verenigde Staten heeft het verdrag nog niet geratificeerd.

Hoeveel kinderrechten zijn er in totaal?

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het 'Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind' aan. In dit Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bijna alle landen in de wereld zijn partij bij het Kinderrechtenverdrag.

Waardoor komt het dat de kinderrechten in gevaar zijn?

Kinderen van minder rijke ouders krijgen geregeld een te laag schooladvies. Ook komt discriminatie bij het toewijzen van stageplekken voor, vaak op basis van afkomst of geloof. Een ander probleem is de zogeheten vrijwillige ouderbijdrage voor extra activiteiten. Niet iedereen kan die bijdrage betalen.

Wat zijn de 10 Rechten van het Kind?

Kinderrechten
  • te zeggen wat het denkt of voelt (recht op een eigen mening)
  • een eigen geloof te belijden (recht op een eigen geloof)
  • te spelen en niet te werken (recht op spel en ontspanning, recht op bescherming tegen kinderarbeid)
  • genoeg en gezond te eten (recht op voedsel)
  • onderwijs te volgen (recht op onderwijs)

Wie is de maker van de kinderrechten?

Uiteindelijk heeft de Verenigde Naties op 20 november 1989 het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind opgesteld.

Hoe werkt UNICEF aan het naleven van de kinderrechten?

UNICEF werkt in meer dan 190 landen en gebieden om de rechten van de kinderen te beschermen. In 156 van de landen waar we aanwezig zijn, zetten we in op ontwikkelingsprogramma's, en indien nodig noodhulpprogramma's, vaak op de moeilijkste plaatsen ter wereld, om de meest kwetsbare en kansarme kinderen te bereiken.

Wat is het verschil tussen mensenrechten en kinderrechten?

Die rechten zijn de basis voor de wetten van een land. Kinderen zijn ook mensen (ahja!) en hebben dus ook die mensenrechten. Maar kinderen hebben andere behoeftes en verwachtingen.

Wat doet de Kinderrechtencoalitie?

De Kinderrechtencoalitie ziet toe op de naleving van het VN-Kinderrechtenverdrag in België door: Informatie en expertise rond kinderrechten samen te brengen en te verspreiden. Kinderrechten actief te promoten en bekend te maken.

Wie heeft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens opgesteld?

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) werd ontworpen door de VN Commissie voor Mensenrechten en gepropageerd door met name Eleanor Roosevelt (1884-1962), de weduwe van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt.

Waar zijn er kindsoldaten?

De meeste kindsoldaten zijn er in Afrika, zoals in Sudan, Congo en Tsjaad. Maar er zijn ook kindsoldaten in Azië (bijvoorbeeld Myanmar en Afghanistan), het Midden-Oosten, Zuid-Amerika (vooral Colombia) en zelfs Europa (Tsjetsjenië).

Wat zijn de 54 kinderrechten?

Het verdrag bestaat uit 54 artikelen en 4 leidende principes:
  • het principe van niet-discriminatie (Artikel 2),
  • het hoger belang van het kind (Artikel 3),
  • het recht op leven, overleven en ontwikkeling (Artikel 6) en.
  • het recht gehoord te worden en ernstig te worden genomen (Artikel 12).

Wat zijn de 3 P's kinderrechten?

Protectierechten (bescherming): rechten die gaan over de gevaren en risico's waar kinderen tegen beschermd moeten worden. Zoals het recht op bescherming tegen mishandeling, uitbuiting en geweld. Participatierechten: rechten die gaan over het luisteren naar, informeren van en betrekken van kinderen.

Volgende artikel
Wat als je geen eisprong krijgt?