Onregelmatige cyclus PCOS - je natuurlijke cyclus volgen

Wat kun je doen aan een onregelmatige cyclus?

Gevraagd door: dr.h.c. Juul Sital  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.8/5 (34 stemmen)

Bel uw huisarts als u onregelmatig ongesteld blijft. Schrijf op wanneer u ongesteld bent. Dit kan de huisarts helpen. De pil kan helpen om weer regelmatig ongesteld te worden.

Hoe krijg ik weer een regelmatige cyclus?

Heeft u een onregelmatige cyclus, dan schrijven we in eerste instantie tabletten clomifeencitraat voor. Deze tabletten neemt u in vanaf dag drie tot en met zeven van uw cyclus. De tabletten zorgen ervoor dat uw hypofyse iets meer FSH-hormoon gaat produceren om de eierstok te stimuleren een follikel te maken.

Wat zijn de oorzaken van een onregelmatige cyclus?

Waarschijnlijk veroorzaken hormoonschommelingen de onregelmatige menstruatie. De vrouwelijke hormonen progesteron en oestrogeen worden dan onregelmatig afgegeven. Hormoonschommelingen komen voornamelijk voor tijdens de puberteit en de overgang, maar kunnen ook daartussen voorkomen.

Kun je met een onregelmatige cyclus zwanger worden?

Vrouwen met een cyclusstoornis hebben minder vaak of geen eisprong. Een onregelmatige cyclus is meestal goed te behandelen met hormonen, waardoor uiteindelijk wel een eisprong plaatsvindt en zo de mogelijkheid tot zwanger worden ontstaat.

Hoe lang duurt een onregelmatige cyclus?

Onregelmatige cyclus

Als de tijd tussen je menstruaties in de regel langer dan 35 dagen en minder dan 6 maanden duurt, heet dat oligomenorroe. De tijd tussen de menstruaties kan daarbij variëren. Bij lichte vormen van oligomenorroe vinden soms wel eisprongen plaats.

38 gerelateerde vragen gevonden

Hoe vaak seks bij onregelmatige cyclus?

Los van je cyclus

Los van de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heb je de grootste kans om zwanger te worden als je om de 2 dagen seks hebt. Dus ongeveer 2 tot 3 keer per week.

Waarom word ik 2 keer per maand ongesteld?

Als je vaak ongesteld bent of onregelmatig menstrueert, heeft dat vaak te maken met schommelingen in je hormoonhuishouding. Hormoonschommelingen kunnen geen kwaad en gaan vaak vanzelf weer over. Soms zijn er echter andere oorzaken voor hevig, weinig, vaak of onregelmatig ongesteld zijn.

Hoe weet ik dat ik ovuleer met onregelmatige menstruatie?

Het eerste teken om naar te zoeken is slijmafscheiding. Als er midden in je cyclus veel duidelijke plakkerige afscheiding is, betekent dit meestal dat er waarschijnlijk een eisprong plaatsvindt . Dit is het gevolg van een toename van oestrogeen.

Hoe volg je de ovulatie met onregelmatige menstruaties?

Als uw cycli onregelmatig zijn, kan dat mogelijke ovulatievenster langer zijn dan bij andere vrouwen. U kunt overwegen uw basale lichaamstemperatuur (BBT) in kaart te brengen . BBT-grafieken kunnen u laten zien wanneer u daadwerkelijk ovuleerde. U kunt uw BBT-kaarten ook delen met uw arts.

Kun je ovuleren met onregelmatige menstruaties?

" Ja, omdat vrouwen met een onregelmatige menstruatie nog steeds kunnen ovuleren , maar de timing van de ovulatie kan moeilijker te voorspellen zijn," zei Dr. Sandsmark. Soms kan het aanbrengen van veranderingen in levensstijl eerder grillige menstruaties reguleren en u helpen zwanger te worden. Sommige vrouwen kunnen echter het gebruik van andere behandelingsopties nodig hebben.

Hoe kan ik op natuurlijke wijze zwanger worden met een onregelmatige menstruatie?

Regelmatig seks hebben is ook een manier om op natuurlijke wijze snel zwanger te raken met onregelmatige menstruaties. Vergeet niet dat sperma tot vijf dagen in het lichaam kan leven. Dat betekent dat zelfs bij een onregelmatige cyclus de kans om zwanger te worden veel groter is bij frequente seks (elke dag of om de dag) gedurende de hele maand.

Kan je cyclus per maand verschillen?

Veel vrouwen hebben ervaring met een onregelmatige cyclus. Dat houdt in dat je cyclus de ene maand langer of korter duurt dan de andere maand. Het kan ook zijn dat je ineens een maand niet ongesteld wordt. Die onregelmatigheid is vervelend als je zwanger wilt worden.

Kun je na 2 weken weer ongesteld worden?

De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken. Er zijn goede apps voor je telefoon die je kunnen helpen om je cyclus bij te houden.

Wanneer moet je testen op onregelmatige menstruaties?

Als uw menstruatie onregelmatig is, wilt u wachten tot de lengte van uw langste cyclus voordat u een zwangerschapstest doet. Als je helemaal niet menstrueert of erg onregelmatig menstrueert, is een goede vuistregel om te wachten tot 3 weken nadat je onbeschermde seks hebt gehad.

Wat is een abnormale cyclus?

Er is pas sprake van een abnormale cyclus wanneer er geen patroon meer te herkennen is of wanneer de menstruatie heel lang duurt – minder dan zes menstruaties per jaar. Is de tijd tussen je menstruaties langer dan 35 dagen, maar korter dan zes maanden dan heb je waarschijnlijk oligomenorroe.

Is het normaal om binnen 15 dagen ongesteld te worden?

Je menstruatie vindt meestal elke 28 dagen plaats, maar normale menstruatiecycli kunnen variëren van 21 dagen tot 35 dagen . In feite is de gemiddelde cyclusduur 29 dagen. Veel dingen veroorzaken een onregelmatige menstruatie (of onregelmatige menstruatie), zoals veranderingen in hormoonspiegels, stress, bepaalde gezondheidsproblemen, medicijnen en meer.

Waarom ene keer heftiger ongesteld dan andere keer?

Als de eicel niet wordt bevrucht, stoot het lichaam een deel van het baarmoederslijmvlies af als u ongesteld bent. Dat noemen we de menstruatie. Bij de ene vrouw is het baarmoederslijmvlies dikker dan bij de andere. Dikker baarmoederslijmvlies leidt tot meer bloedverlies.

Waarom bloed ik 10 dagen na mijn menstruatie?

Veranderingen in uw hormoonspiegels

Jonge vrouwen zien vaak, of bloeden heel licht, wanneer ze ovuleren (loslaten van een eicel uit de eierstok). Het gebeurt ongeveer 10 tot 14 dagen na hun menstruatie en wordt meestal veroorzaakt door een tijdelijke daling van de niveaus van het hormoon oestrogeen . Dit is heel normaal.

Waarom is mijn menstruatie 10 dagen te vroeg?

Vroege menstruaties zijn vaak het gevolg van hormonale veranderingen, vooral tijdens de puberteit en de perimenopauze . Veel onderliggende medische aandoeningen, waaronder polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) en endometriose, kunnen ook menstruele onregelmatigheden veroorzaken.

Kan je ongesteld worden van stress?

Ja. Net zoals dat stress je menstruatie kan vertragen, kan het ook spotting tussen menstruaties veroorzaken. Door de hypothalamus kunnen je hormonen namelijk in de war raken over de vraag of de eisprong moet plaatsvinden of niet.

Hoe weet je of je hormonen uit balans zijn?

Slaapproblemen, vermoeidheid. Laag libido, vruchtbaarheidsproblemen. Gewricht- en/of spierpijn, stijve gewrichten/spieren. Onrust, opgejaagd gevoel, zweten.

Hoe kan ik thuis mijn hormoonspiegel controleren?

Met de meeste kits kunt u uw hormoonspiegels thuis controleren door u een kit met een klein lancet toe te sturen . Dit apparaatje prikt een klein gaatje in je vinger, waardoor je een klein druppeltje bloed kunt opvangen om te testen. Sommige kits kunnen ook speeksel- of urinemonsters gebruiken.

Hoe herstel ik mijn hormoonbalans?

Tips voor het herstellen van je hormoonbalans
  1. Zet gezonde, onbewerkte en verse producten op je dagmenu. ...
  2. Drink dagelijks voldoende water om je lichaam gehydrateerd te houden en te helpen afvalstoffen af te voeren. ...
  3. Beweeg elke dag voldoende door minder te zitten en meer te lopen en te fietsen.

Hoe kan ik mijn hormonen resetten?

Zo reset je je hormonen: 5 tips!
  1. Eet vers, gezond en gevarieerd. Onderdeel van hoe je je hormonen reset is gezond eten. ...
  2. Beweeg elke dag voldoende. Een open deur, maar voldoende lichaamsbeweging doet je hormonen ook goed. ...
  3. Reduceer je stress. ...
  4. Waak over je nachtrust. ...
  5. Vermijd hormoonverstorende stoffen.

Is het erg als je een maand niet ongesteld wordt?

De meeste vrouwen worden vanzelf weer ongesteld, vaak binnen enkele maanden, soms pas na een jaar. Gebeurt dat niet, maak dan weer een afspraak met uw huisarts.

Volgende artikel
Wat is een veilig Babymatras?