The most important bloodwork to check your health status

Wat kun je allemaal in je bloed zien?

Gevraagd door: Fenne Vink  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 4.6/5 (60 stemmen)

Bloedonderzoek, wat kunnen ze zien: de hoeveelheid hemoglobine in het bloed, de aantallen rode bloedcellen en verschillende witte bloedcellen en de bloedplaatjes. Middels dit onderzoek kijkt men naar afwijkingen in de cellen van zowel het bloed als van het beenmerg, waar de bloedcellen aangemaakt worden.

Wat kunnen ze allemaal in je bloed zien?

Wat houdt een algemeen bloedonderzoek in?
  • Cholesterol en vetten in jouw bloed meten.
  • Suikerziekte meten door een laboratoriumonderzoek.
  • Nierfunctie onderzoeken.
  • Leverfunctie onderzoeken.
  • Schildklierfunctie controleren dankzij het medisch laboratorium.
  • Mineralen- en vitaminebalans.

Kan je in het bloed zien of je kanker hebt?

De artsen kunnen in je bloed onder andere tumormarkers of tumormerkers meten. Dat zijn stoffen, meestal eiwitten, die je lichaam maakt als reactie op kanker of die door de kanker zelf gemaakt worden. Voorbeelden zijn CEA (bij dikkedarmkanker, maagkanker en pancreaskanker) en PSA (bij prostaatkanker).

Wat valt onder bloedbeeld volledig?

De rode bloedcellen (RBC, erytrocyten), witte bloedcellen (leukocyten) en de bloedplaatjes (trombocyten) worden geteld en bekeken op hoe ze eruit zien: grootte, inhoud en vorm. Ook de hoeveelheid hemoglobine wordt bepaald.

Wat is een uitgebreid bloedonderzoek?

Een uitgebreid bloedonderzoek helpt de artsen bij de diagnose van onder andere: het slecht functioneren van je vitale organen (bijvoorbeeld nieren, lever of hart) de oorzaken vinden van je klachten zoals buikklachten of gewrichtsklachten. het vaststellen van ziekten zoals kanker, hartziekten en diabetes.

28 gerelateerde vragen gevonden

Welke bloedtest bij vermoeidheid?

Bij een bloedonderzoek naar vermoeidheid wordt, naast de mineralen calcium en magnesium ook getest op een tekort aan vitamine D. Een tekort geeft klachten zoals een moe, futloos en belabberd gevoel. Daarnaast gaan we ook de waarden voor vitamine B12 na.

Heeft bloedonderzoek zin?

Bloedonderzoek is nodig wanneer de huisarts of specialist denkt dat er sprake is van een ziekte. Het wordt ook gedaan om het verloop van de ziekte en het effect van de behandeling te bepalen. Tevens is het mogelijk om een preventief bloedonderzoek aan te vragen om je gezondheidsstatus te laten bepalen.

Hoe ziet gezond bloed eruit?

Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw.

Wat zijn normale bloeduitslagen?

Een normaal hemoglobinegehalte ligt bij mannen tussen de 8,5 en 11 millimolen per liter en bij vrouwen tussen de 7,5 en 10 millimolen per liter. Bij zwangere vrouwen mag de waarde na 30 tot 32 weken zwangerschap 6,3 millimolen per liter zijn.

Wat als leukocyten te hoog zijn?

Een hogere uitslag wijst meestal op een infectie, maar komt ook voor bij auto-immuunziekten of een ziekte van het beenmerg.

Wat zijn de eerste symptomen van kanker?

Let daarom op deze 10 symptomen die kunnen wijzen op kanker:
  • Slikklachten.
  • Een verdikking of knobbeltje in je lichaam.
  • Een plekje of knobbeltje op de huid.
  • Je poep verandert zonder reden of er zit bloed bij.
  • Veranderingen bij het plassen, bloed in je plas.
  • Je bent moe zonder reden.

Kun je voelen dat je kanker hebt?

Chronische kankerpijn wordt ook aanhoudende pijn genoemd en is altijd aanwezig. Naast aanhoudende pijn kunt u ook last hebben van doorbraakpijn bij kanker. Doorbraakpijn is pijn die vaak plotseling opkomt en snel weer verdwijnt of minder wordt. Het is pijn die boven op pijn komt die u al langer heeft (chronische pijn).

Wat zijn de eerste tekenen van darmkanker?

De 7 signalen van darmkanker
  • Bloed of slijm bij de ontlasting;
  • Blijvend veranderd ontlastingspatroon;
  • Verminderde eetlust;
  • Buikkramp of buikpijn;
  • Loze aandrang;
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies;
  • Aanhoudende vermoeidheid door bloedarmoede.

Kan je hormonen meten in bloed?

Het testen van hormonen kan worden gedaan in een van de vele HealthCheckCenter testlocaties in Nederland. Door een simpele bloedafname heb jij binnen 5 werkdagen inzicht in jouw hormoonhuishouding en kan er zelfs verdiepend onderzoek plaatsvinden bij specifieke hormonale klachten.

Wat kost een uitgebreid bloedonderzoek?

Voor ieder stofje wat wordt onderzocht, betaal je doorgaans tussen de 1 en 3 euro. Daarnaast betaal je kosten voor het aanvragen van het onderzoek. Zodoende kan een algemeen laboratoriumonderzoek (in 2021) al snel 80 euro kosten, terwijl de rekening van een HIV-bloedtest kan oplopen tot enkele honderden euro's.

Wat gebeurt er als je Hb te laag is?

Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden.

Wat mag je niet doen voor bloedprikken?

De avond vóór de bloedafname vanaf 20.00 uur niet meer eten en alleen nog maar water drinken; Niet meer roken op de ochtend van bloedafname; De dag (24 uur) vóór de bloedafname mag u geen alcohol drinken.

Wat betekent te veel eiwitten in het bloed?

Een bepaald eiwit in het bloed blijkt het risico op hart- en vaatziekten te kunnen voorspellen. Hoe hoger het gehalte van dit eiwit, hoe groter de kans op bijvoorbeeld een hartinfarct. Dat bloedonderzoek kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, is op zich niet nieuw.

Hoe vaak moet je je bloed laten onderzoeken?

Bloedtrekken is bijvoorbeeld niet voor iedereen jaarlijks nodig. We raden aan om voor vrouwen vanaf de leeftijd van 50 jaar eens een check-up te laten doen en voor mannen best al vanaf de leeftijd van 40 jaar.

Kun je bij bloedprikken alcohol zien?

Naast de ademanalyse, kan het alcoholonderzoek ook worden verricht via een bloedonderzoek. Het bloedonderzoek wordt gezien als een meer betrouwbare wijze van onderzoek naar het alcoholgebruik.

Hoe kom je erachter of je vitamine tekort hebt?

Met een bloedtest heb je netje op een rijtje wat je tekort komt of dat alles op peil is. Het kan ook zijn dat in het verleden al eens is vastgesteld dat je een tekort hebt en dat je sindsdien supplementen neemt. Met een bloedtest kun je de voortgang meten en zien of het nemen van supplementen helpt.

Hoe lang duurt een volledig bloedonderzoek?

Tijd/duur van het onderzoek

De uitslag van de meeste bloedonderzoeken is binnen één tot drie dagen beschikbaar. Soms duurt het echter langer voordat een onderzoek is afgerond. Bij minder vaak voorkomende onderzoeken kan het een aantal weken duren voor de uitslag bekend is.

Wat kom je tekort als je moe bent?

Er zijn verschillende vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid. Dit zijn vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium. Deze B vitamines dragen bij aan de verbranding van vet, koolhydraten en eiwitten uit de voeding.

Welke ziekte veroorzaakt vermoeidheid?

Een aantal voorbeelden waarbij lichamelijke oorzaken bijdragen aan de vermoeidheid zijn:
  • ziekte van Pfeiffer.
  • bloedarmoede.
  • hart- en vaatziekten.
  • orgaanproblemen zoals leverfalen of nierfalen.
  • schildklierproblemen.
  • Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS)
  • een tekort aan vitamines.

Vorige artikel
Welke geur bevalling?