Gedupeerde toeslagenaffaire over de uithuisplaatsing van haar zoon | De Hofbar

Wat kost een uithuisplaatsing?

Gevraagd door: prof. Amir van den Pol  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (47 stemmen)

En dat kost ongeveer honderdvijftigduizend euro per jaar per kind, exclusief nog de therapieën die de jeugdigen nodig hebben. In een gezinshuis zijn deze kosten per jaar al veel minder, namelijk veertigduizend per kind, en in een pleeggezin zelfs maar vijftienduizend exclusief alle behandelingen.

Wie betaalt uithuisplaatsing?

Het is vaste rechtspraak dat de behoefte van een kind dat uit huis geplaatst is wordt gelimiteerd door de kosten die de verzorgende ouder daadwerkelijk maakt. De behoeftetabel zoals die normaliter heeft te gelden (Nibudtabel), blijft daarbij buiten toepassing.

Hoeveel krijgt Jeugdzorg voor een uithuisplaatsing?

Voor iedere ondertoezichtstelling ontvangt Jeugdzorg ca. 7.000 euro per jaar, voor een 'zorgtraject' tot 1730 € per kind/maand, zie (4a), voor iedere uithuisplaatsing 30.000 euro, hierbij ook de pleegzorgvergoedingen van tot ca. 600 €/maan/kind (4b).

Wat is nodig voor een eventuele uithuisplaatsing?

Een uithuisplaatsing kan alleen als de doelen van de ondertoezichtstelling (OTS) niet bereikt kunnen worden als uw kind thuis blijft wonen. Alleen de kinderrechter kan toestemming voor een uithuisplaatsing geven, een jeugdbeschermingsorganisatie kan dat niet.

Wat zijn redenen voor uithuisplaatsing?

Gedwongen uithuisplaatsing

verwaarlozing of mishandeling. ernstige ziekte bij de ouders waardoor zij hun kind niet kunnen verzorgen. veel ruzie is tussen ouder(s). Of tussen ouders en het kind.

15 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang mag een uithuisplaatsing duren?

Uithuisplaatsing mag maximaal 12 maanden duren en is meestal gekoppeld aan de duur van de ondertoezichtstelling. Verlenging is mogelijk.

Waar gaat een kind heen na uithuisplaatsing?

Na een uithuisplaatsing komt je kind in een pleeggezin, een open groep of een gesloten instelling. Dat hangt af van welke machtiging je kind krijgt. Als een 'gesloten machtiging' dreigt maar je bent het daar niet mee eens, maak dat dan duidelijk.

Wat doet uithuisplaatsing met een kind?

Een uithuisplaatsing kan rust en stabiliteit brengen, maar is ook ingrijpender en traumatischer voor kinderen en hun ouders dan gedacht wordt. Ook is het aantal kinderen bij wie een uithuisplaatsing een positief effect heeft kleiner dan verwacht.

Is veilig thuis hetzelfde als jeugdzorg?

Veilig Thuis is per regio georganiseerd en geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Iedereen kan (anoniem) advies vragen of melding doen bij Veilig Thuis. De hulpverlener van Veilig Thuis kijkt vervolgens of, en welke professionele hulp er nodig is. Dat kan jeugdhulp zijn, maar ook jeugdbescherming.

Hoe lang duurt een crisisplaatsing?

Een crisisplaatsing duurt meestal 4 weken en kan met nog een termijn verlengd worden. Soms kan een kind na de crisis weer naar huis, soms blijft het kind voor langere tijd in een pleeggezin wonen. Is het duidelijk dat de ouders niet meer voor hun kind kunnen zorgen? Dan blijft het kind bij een pleeggezin wonen.

Wie betaalt de jeugdzorg?

De gemeente waar een jongere staat ingeschreven, wordt verantwoordelijk voor de jeugdzorg die deze jongere krijgt. En betaalt de rekening. Het nieuwe woonplaatsbeginsel maakt een einde aan de onduidelijkheid die er nu soms toe leidt dat jongeren lang op zorg moeten wachten.

Wat zijn de kosten voor jeugdzorg?

Uit onderzoek van Andersson Elffers Felix (AEF) uit 2020 blijkt dat de jaarlijkse uitgaven van gemeenten aan jeugdzorg tussen 2015 tot 2019 met 1,9 miljard euro zijn gestegen naar 5,6 miljard euro. Van deze stijging is 1,5 miljard euro het gevolg van een toename van het aantal kinderen en hogere kosten per kind.

Wat kost een kind in de jeugdzorg?

De gemiddelde kosten per jongere in jeugdzorg stegen van 7.600 euro in 2018 naar ruim 8.800 euro in 2020. 'Het gaat meer om multi-problematiek dan voorheen', aldus Olthof. Het aantal intramurale trajecten, duurder dan 50.000 euro, steeg met maar liefst 80 procent.

Kan ik mijn kind het huis uitzetten?

Zolang kinderen minderjarig zijn, kan je ze als ouder nooit de toegang van het ouderlijke huis verbieden. Ouders hebben de plicht om kinderen tot hun achttiende verjaardag op te voeden, te ondersteunen en te onderhouden. Dat wil niet zeggen dat er geen opties zijn wanneer een gezinssituatie onhoudbaar wordt.

Wat als je je kind niet meer aan kan?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.

Waar kan ik heen als ik niet meer thuis wil zijn?

Wanneer je als meerderjarige niet meer welkom bent thuis en je in een crisissituatie bevindt dan kan je terecht bij het CAW en/of bij het JAC (tot 25 jaar). Je kan langsgaan bij een onthaal in je buurt of telefonisch contact opnemen.

Kun je veilig thuis weigeren?

Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gesprek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin. Dat kunnen we niet doen zonder jou.

Doet politie altijd melding bij veilig thuis?

Als de politie op een adres komt waar ook kinderen zijn en de politie maakt zich zorgen over hun veiligheid, dan meldt de politie dit bij Veilig Thuis. Is de situatie voor kinderen erg gevaarlijk, dan grijpt de politie meteen in.

Wat is een onveilige thuissituatie?

Het kan bijvoorbeeld zijn dat u als ouder de zorg van uw kind tijdelijk niet kan uitvoeren. Misschien heeft uw kind ernstige gedragsproblemen of zijn er ruzies door schulden of een verslaving. Ook kan één van de of beide ouders last hebben van psychiatrische problemen.

Hoe Eli jeugdzorg niet overleefde?

Eli werd op haar tiende uit huis geplaatst en zat daarna in liefst 28 instellingen. Ze kreeg te maken met misbruik en belandde op straat, totdat ze op 28-jarige leeftijd euthanasie pleegde. Haar ontluisterende ervaring is een van de verhalen in het Nederlandse tv-programma 'Jojanneke en de jeugdzorgtapes' (EO).

Is het strafbaar om je kind alleen thuis te laten?

Het is in Nederland niet wettelijk bepaald vanaf welke leeftijd je een kind alleen thuis mag laten. In artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht staat echter wel dat het verboden is om iemand 'tot wiens onderhoud, verpleging of verzorging' je verplicht bent 'in hulpeloze toestand' achter te laten.

Welk land meeste uithuisplaatsingen?

ederland is het land waarin de meeste kinderen uit huis worden geplaatst van Europa. Zie hieronder een van de vele redenen waarom Nederland het land is met de meeste uit huis plaatsingen.

Is Jeugdzorg gratis?

Hulp om juiste zorg te vinden

Vraag de gemeente dan naar een cliëntondersteuner. Deze persoon is onafhankelijk en heeft kennis van zorg, jeugdhulp, wonen en onderwijs. Deze hulp is gratis.

Hoe gaat een uithuisplaatsing in zijn werk?

Bij een gedwongen uithuisplaatsing besluit de kinderrechter dat een kind tijdelijk ergens anders gaat wonen. Dat besluit geldt maximaal één jaar. Soms is er meer tijd nodig om de situatie thuis te verbeteren. Dan kan de rechter de uithuisplaatsing verlengen.

Kan ik jeugdzorg weigeren?

Zowel jij als je kind hebben het recht om te weigeren. Vindt de hulpverlener dat hulp toch noodzakelijk is? Dan kan hij de stap zetten naar een gemandateerde voorziening (ondersteuningscentra jeugdzorg en vertrouwenscentra kindermishandeling).

Volgende artikel
Wat is Hyperactivatie?