Hoe veel geld verdien je als psycholoog? Q&A Psychologie studeren en werken als psycholoog.

Wat kost een kinderpsycholoog?

Gevraagd door: Mohammed de Bruyn  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.8/5 (58 stemmen)

Een sessie met een psycholoog duurt gemiddeld 45 minuten tot 60 minuten. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 95. Als de basisverzekering dekking biedt, kost het je dus niets. Eventueel betaal je het eigen risico van € 385.

Heb je een verwijzing nodig voor een kinderpsycholoog?

Heb je een doorverwijzing van de huisarts nodig? Om de behandelingen vergoed te krijgen is die vallen onder de basis GGZ is een doorverwijzing van de huisarts of jeugdarts nodig. De huisarts of jeugdarts zal bij het consult onderzoeken of er sprake is van een vermoeden van een DSM-diagnose.

Hoeveel kost het om naar een psycholoog te gaan?

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hanteert bijvoorbeeld een maximumtarief van 101,78 euro voor 30 minuten diagnostiek en 85,16 euro voor 30 minuten behandeling in 2022. In de praktijk kost een sessie bij een psycholoog tussen de 90 en 130 euro per uur, met uitschieters naar boven.

Is psychologische hulp verzekerd?

Behandelingen bij de psycholoog, psychiater en andere geestelijke gezondheidszorg vallen onder de GGZ. U krijgt dit vergoed uit uw basisverzekering.

Is een psycholoog gratis?

Er geldt geen eigen bijdrage meer voor psychologische hulp. Wel moet je eerst een verwijsbrief van de huisarts hebben om behandeling door een psycholoog vergoed te krijgen. Ook moet je er rekening mee houden dat de kosten voor de behandeling voor psychische problemen verrekend worden met je eigen risico.

15 gerelateerde vragen gevonden

Kun je zonder verwijzing naar een psycholoog?

Psycholoog verwijzing

Voor reguliere psychische hulp heb je een verwijzing van je huisarts nodig. Dit is bij De Online Psycholoog niet het geval. Je kunt hierdoor op zeer korte termijn bij ons terecht.

Waarom is psycholoog zo duur?

Naast de traditionele kosten zoals huisvesting, sociale zekerheid, nutsvoorzieningen ed. hebben psychologen ook een aantal unieke kosten. Een belangrijke kostenplaats is bijvoorbeeld het psychodiagnostisch materiaal wat de psycholoog nodig heeft om zijn onderzoek te doen.

Wie betaald de psycholoog?

Als je in behandeling bent bij een psycholoog die valt onder de generalistische basis GGZ of de specialistische GGZ, betaal je in alle gevallen altijd eerst je eigen risico voordat je de verzekeraar je behandelingen vergoedt. Het eigen risico is voor iedereen boven de 18 jaar minimaal 385 euro.

Welke therapie wordt vergoed?

Psychotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering, namelijk via de basis GGZ of specialistische GGZ, onder verwijzing van een arts. Je hebt hiervoor dus geen aanvullende verzekering nodig. Via de basis GGZ worden mensen met mildere, niet-complexe psychische klachten behandeld.

Welke diagnoses worden niet vergoed?

psychische klachten als u geen psychische stoornis heeft. leerstoornissen, bijvoorbeeld dyscalculie en dyslexie. premenstruele stemmingsstoornis. een ouder-kind-relatieprobleem, mishandeling, rouwreactie, studieprobleem, identiteitsprobleem, acculturatieprobleem, religieus probleem of levensfaseprobleem.

Hoe kom ik in aanmerking voor een psycholoog?

Als behandeling in de GGZ het beste is voor u, maakt de huisarts in overleg met u een verwijsbrief voor de GGZ-behandelaar. De GGZ-behandelaar houdt uw huisarts op de hoogte van hoe het gaat met uw behandeling. Als de behandeling is afgelopen, laat de GGZ-behandelaar dit uw huisarts weten.

Hoeveel keer per week psycholoog?

Meestal zijn 5 tot 10 sessies voldoende. Soms kan het traject nog korter zijn en soms is het nodig om wat langer door te gaan met de gesprekken. Ook de frequentie van de gesprekken verschilt van persoon tot persoon. Vaak zijn de gesprekken in het begin een keer per week of eens in de twee weken.

Hoe weet ik of ik naar een psycholoog moet?

Wanneer je last van mentale klachten hebt die je dagelijkse functioneren in de weg zitten ga je naar een psycholoog. Omdat je veel stress ervaart op je werk bijvoorbeeld. Omdat je relatie niet lekker loopt, of zelfs is stukgelopen. Omdat je nog veel piekert over dingen die zijn gebeurd toen je jonger was.

Wat heb je nodig om kinderpsycholoog te worden?

Om Kind- en Jeugdpsycholoog te worden moet je eerst een Bachelor Psychologie (WO, drie jaar) of Toegepaste Psychologie (HBO, vier jaar) doen en daarna een master Kinder- en Jeugdpsychologie (WO). studie psychologie gevolgd worden. Eventueel kan je er voor kiezen ook nog de opleiding tot GZ-psycholoog te doen.

Waarom met je kind naar een kinderpsycholoog?

Bij gedragsproblemen

Soms maken ouders zich zorgen over het gedrag van hun kind. Bijvoorbeeld wanneer een kind veel moeite heeft om zich te concentreren of erg teruggetrokken is. Een kinderpsycholoog kan dan onderzoeken of er problemen zijn in de ontwikkeling of dat er misschien sprake is van een stoornis.

Wat is een kinderpsycholoog?

Wat doet een kinderpsycholoog (jeugdpsycholoog)?

Een kinder- en jeugdpsycholoog onderzoekt en behandelt psychologische problemen bij kinderen en jongeren tot 18 jaar. Werken met kinderen en jeugdigen vereist zorgvuldigheid en specifieke deskundigheid.

Wat wordt er vergoed uit de basisverzekering?

De basisverzekering is onderdeel van de Zorgverzekeringswet (Zvw). De basisverzekering dekt vooral curatieve zorg. Dat is zorg gericht op de genezing en behandeling van acute en chronische lichamelijke aandoeningen. Ook dekt de basisverzekering geestelijke gezondheidszorg.

Is schematherapie Basis GGZ?

Of schematherapie wordt vergoed, verschilt per zorgverzekeraar. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, heb je in ieder geval een verwijzing van de huisarts nodig naar de basis ggz of gespecialiseerde ggz. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor informatie over de vergoeding van schematherapie.

Welke therapie voor welk probleem?

Bij gedragstherapie ligt de nadruk op het wijzigen van gedragspatronen die emotionele problemen in stand houden. Bij cognitieve therapie ligt de nadruk op het wijzigen van de manier van denken die patiënten hanteren.

Wat voor vragen stelt een psycholoog?

Een psycholoog, psychiater of therapeut wil zo'n compleet mogelijk beeld van de situatie en vraagt daarom waarschijnlijk hoe je tot nu toe altijd met problemen bent omgegaan. Doe je bijvoorbeeld aan meditatie? Let je op je slaappatroon? Of ben je juist een emotie-eter?

Wie betaalt behandeling burn out?

Burn-out wordt niet vanuit het basispakket vergoed

De volledige kosten van deze behandeling komen dus voor rekening van de patiënt of werkgever. Het kan echter zo zijn dat je met burn-out klachten door de huisarts toch wordt doorverwezen naar gespecialiseerde GGZ.

Is psychologische hulp terugbetaald?

U kan een kortdurende, ambulante behandeling volgen bij een psycholoog of orthopedagoog die grotendeels wordt terugbetaald door uw ziekenfonds, als u matig ernstige psychische problemen heeft. U heeft daarvoor een voorschrift nodig.

Wat is het verschil tussen een therapeut en een psycholoog?

Een psycholoog is geen arts en mag geen medicijnen voorschrijven. Een psychotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met complexe, psychische klachten. Deze behandeling is vaak intensiever en langduriger dan die van een psycholoog. Meestal valt deze behandeling onder de gespecialiseerde ggz.

Kun je zelf naar een psycholoog?

Ja, je kunt zomaar naar een psycholoog. De tijd dat je eerst langs je huisarts moet voor een verwijsbrief om vervolgens doorverwezen te worden naar een psycholoog, is voorbij. Ook het voor lief nemen je te laten helpen door een psycholoog waar je eigenlijk geen klik mee hebt. Je hebt daar zelf een keuze in.

Wat mag een psycholoog wel of niet?

De behandelaar mag bijvoorbeeld geen cadeaus aannemen die een klein bedrag te boven gaan. Ook intimiteiten zijn niet toegestaan; seksueel contact tussen behandelaar en patiënt is verboden. De psycholoog/psychotherapeut mag geen overeenkomst met u sluiten waarvan hij voordeel zou kunnen hebben.

Volgende artikel
Hoe oud kind in peuterbed?