Hoe werkt Mijn Belastingdienst Zakelijk

Wat kan ik zien op mijn Belastingdienst?

Gevraagd door: ds. Nikki Kok LLM  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (52 stemmen)

Mijn Belastingdienst is uw persoonlijke pagina bij de Belastingdienst. In Mijn Belastingdienst ziet u welke gegevens bij ons bekend zijn. En u kunt er uw belastingzaken regelen. Zo kunt u aangifte inkomstenbelasting doen en uw rekeningnummer doorgeven of wijzigen.

Kan de Belastingdienst op je bankrekening kijken?

Banken zijn wettelijk verplicht om rekeninginformatie van klanten te delen met binnen- en buitenlandse belastingdiensten. Voor u als consument betekent het dat u makkelijker aangifte kunt doen, vanwege de vooraf ingevulde aangifte (VIA).

Hoe kan ik zien wat ik open heb staan bij de Belastingdienst?

U gaat naar Mijn Belastingdienst. Op de pagina 'Welkom op Mijn Belastingdienst' klikt u op 'Inkomstenbelasting' en vervolgens op 'Belastingjaar 2023'. Daarna kiest u voor 'Een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen voor een maandelijkse teruggaaf of betaling'.

Kan de Belastingdienst zien waar je werkt?

Zelf uw geregistreerde inkomen bekijken

U kunt het geregistreerd inkomen zelf bekijken op Mijn Belastingdienst en op MijnOverheid. Daar ziet u ook waar uw inkomen op gebaseerd is.

Hoe kan ik zien wat ik moet betalen aan de Belastingdienst?

De snelste manier om te zien of u belasting moet betalen, is door de aangifte in te vullen. U kunt de gegevens gebruiken die wij daarin vooraf invullen. Controleer alle gegevens en verbeter ze als dat nodig is. Vul uw aangifte verder helemaal in, en u ziet meteen wat u moet betalen.

32 gerelateerde vragen gevonden

Waar controleert de Belastingdienst op?

Wij controleren álle 12 miljoen aangiftes die elk jaar bij ons binnenkomen. Controleren behoort namelijk tot onze kerntaak. Door dat zorgvuldig te doen, zorgen we ervoor dat we juist en volledig belastingen kunnen heffen. Bovendien waken we erover dat iedereen het juiste bedrag aan belasting betaalt.

Hoe controleert de Belastingdienst particulieren?

Wij controleren door te vergelijken

U geeft uw loon, uitkering of pensioen aan ons door. Uw werkgever, UWV of pensioenmaatschappij doet dat ook. We vergelijken de bedragen. Als ze niet hetzelfde zijn, dan krijgt u daar misschien een vraag over.

Kan Belastingdienst Whatsapp inzien?

In de praktijk is het vrij gebruikelijk dat Whatsapp-gesprekken en volledige e-mailboxen worden opgevraagd. Immers: alles wat relevant kan zijn, kan de Belastingdienst opvragen. Slechts bij grote uitzondering wordt de Belastingdienst teruggefloten.

Hoe ver loopt de Belastingdienst achter?

Uiterlijk binnen 3 jaar na afloop van een belastingjaar krijgt u van ons een definitieve aanslag. Maar meestal is dit eerder. De aanslag inkomstenbelasting over belastingjaar 2022 moet uiterlijk op 31 december 2025 definitief zijn opgelegd.

Hoe ver gaat de Belastingdienst terug?

Tot wanneer terugvragen? U kunt tot 5 jaar na afloop van een jaar aangifte doen, en zo belasting terugvragen.

Wat als je een fout maakt in je belastingaangifte?

Ook als u de belastingaangifte al hebt verstuurd, kunt u iets aanpassen, een fout verbeteren of gegevens aanvullen. Zelfs als u al een definitieve aanslag hebt ontvangen. Uw aangifte wijzigen kan tot 5 jaar na het jaar waarover de aanslag gaat.

Hoeveel geld staat er op de rekening van de Belastingdienst?

Jaarlijks worden ongeveer 100 miljoen betalingen voor een bedrag van in totaal 275 miljard euro ontvangen, blijkt uit cijfers die de fiscus beschikbaar stelt. Gemiddeld komt er per maand zo'n 23 miljard euro binnen.

Hoeveel spaargeld mag je hebben 2023?

Het heffingsvrijvermogen is in 2023 € 57.000 per persoon. Dus voor u en uw fiscaal partner samen € 114.000.

Welke bedragen worden gecontroleerd?

Contante transacties boven de € 20.000 moeten altijd gemeld worden. Contante transacties tussen € 10.000 en € 20.000 moeten onderzocht worden in het kader van wel of geen ongebruikelijke transactie. U moet documenteren waarom er wel of niet gemeld moet worden.

Hoe groot is de kans op controle Belastingdienst particulier?

De kans op controle belastingdienst particulier ligt hoger als de kans voor ZZP'ers. De kans dat een klein particulier bedrijf gecontroleerd wordt door een belastinginspecteur ligt rond de 2,5%.

Hoeveel geld mag je op je bankrekening hebben Belastingdienst?

Tot €57.000 geen belasting

In 2023 is de vrijstelling € 57.000. In 2022 was dit nog € 50.650. Voor partners geldt een dubbele vrijstelling: €114.000 in 2023. Boven deze bedragen ga je belasting over je vermogen betalen.

Welke gegevens vult de Belastingdienst al in?

Als u met de computer of tablet aangifte doet, ziet u dat veel gegevens in het aangifteformulier al zijn ingevuld. Het gaat bijvoorbeeld om uw loon, de WOZ-waarde van uw huis, hypotheekgegevens, banksaldi, spaargeld en pensioeninkomsten.

Hoeveel geld mag je op de spaarrekening hebben?

Hoeveel geld kun je belastingvrij sparen? In 2022 € 50.650 of € 101.300 voor fiscale partners. Voor 2023 gaat dit bedrag omhoog naar ongeveer € 57.000, of ongeveer € 114.000 voor fiscale partners. Al het vermogen dat je op bankrekeningen hebt staan moet je in Nederland in Box 3 van je belastingopgave aangeven.

Kunnen verwijderde WhatsApp-berichten worden teruggehaald?

Hoe verwijderde WhatsApp-chats te herstellen? Het herstellen van verwijderde WhatsApp-berichten wordt eenvoudiger als u WhatsApp-back-up hebt ingeschakeld voordat u deze chats verwijdert . U hoeft alleen de geback-upte WhatsApp-gegevens naar de WhatsApp-app te importeren en de verwijderde WhatsApp-berichten worden hersteld.

Hoe controleert de Belastingdienst Marktplaats?

De Belastingdienst gebruikt de gegevens om, naar eigen zeggen, fraude op te sporen en de belastingplicht van mensen te bepalen. Denk daarbij aan gebruikersnamen, IP-adressen en de in- en verkoopgeschiedenis van iemand. Volgens de wet kan de Belastingdienst wachtwoorden of bankrekeningnummers opvragen bij Marktplaats.

Hoe ver mag de fiscus gaan bij een controle?

Concreet blijft de basistermijn drie jaar. Dat betekent dat de fiscus de aangiftes van de voorgaande drie jaar kan controleren als er een onregelmatigheid opduikt en een (bijkomende) belastingaanslag kan opleggen voor die voorgaande jaren. Voor aangiftes die te laat of niet ingediend zijn, wordt de termijn vier jaar.

Hoeveel mag ik zwart bijverdienen zonder belasting te betalen?

Belastingvrij bijverdienen

Je mag volgens de 'belastingvrije voet' wel een bepaald bedrag per jaar belastingvrij verdienen. Voor 2022 is dit bedrag €8700. Is je inkomen lager dan €8700? Dan mag je dus 'zwart geld verdienen' en betaal je geen belasting.

Wat mag de fiscus wel en niet bij een controle?

U moet de fiscus toegang verlenen tot de beroepslokalen en inzage geven in de fiscaal relevante documenten. Weigert u, dan kan de fiscus een boete opleggen en een aanslag van ambtswege toepassen. Hij mag de toegang niet forceren, zonder akkoord kasten openen, uw computer bedienen of documenten nemen.

Kan de Belastingdienst mij terugbellen?

Een medewerker van de Belastingdienst. Wie op drukke momenten de Belastingtelefoon belt, kan er vanaf volgend jaar voor kiezen te worden teruggebeld. Op piekmomenten kunnen bellers dan een bericht achterlaten om op een rustiger moment te worden teruggebeld.

Hoe streng is de Belastingdienst?

De meest recente cijfers stellen dat kleine ondernemingen, waaronder zzp'ers ook vallen, een kans van 0,4% hebben op een bezoek van een verhitte fiscusmedewerker. Dat percentage ligt overigens wel iets hoger bij middelgrote ondernemingen: 2,5%.

Vorige artikel
Hoeveel geld geef je als meter?
Volgende artikel
Hoeveel weken wipstoel?