Opvoeden van tieners - 3 tips om om te gaan met respectloos gedrag van uw tiener

Wat kan ik doen met een onhandelbare tiener?

Gevraagd door: Cornelis van der Berg  |  Laatste update: 5 juli 2025
Score: 4.9/5 (59 stemmen)

U kunt bij veel hulpverleners terecht Vaak behandelen zij dezelfde problemen, maar tijdens een andere periode in het leven van uw kind. Daarom staan de instellingen die hier besproken worden, bij elkaar op basis van leeftijd. Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin en het sociaal wijkteam/jeugdteam kunt u altijd terecht.

Waar naartoe met een onhandelbaar kind?

Neem contact op met het jeugdteam of sociale wijkteam van uw gemeente. De gemeente bespreekt uw hulpvraag met u en eventueel met uw kind. En bekijkt daarna welke hulp mogelijk is. Voor psychische behandeling kunt u terecht bij uw huisarts.

Hoe om te gaan met ongewenst gedrag bij een kind?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.

Hoe kan ik mijn kind met gedragsproblemen begeleiden?

Tips bij gedragsproblemen kinderen

Maak duidelijke regels voor in het gezin en maak deze zichtbaar. Zo wordt de wereld van jouw kind veiliger, overzichtelijker en voorspelbaarder. Luister en praat: Luister en praat met je kind en neem emoties en gevoelens serieus. Laat merken dat je hem of haar begrijpt.

Wat is de beste therapie voor een kind met gedragsproblemen?

Cognitieve gedragstherapie – om het kind te helpen zijn gedachten en gedrag te beheersen. Sociale training – het kind leert belangrijke sociale vaardigheden, zoals hoe een gesprek te voeren of samen te spelen met anderen.

44 gerelateerde vragen gevonden

Wat valt onder ernstige gedragsproblemen?

Er is sprake van één of meerdere van de volgende typen storend gedrag: dwars en opstandig gedrag; prikkelbaar en driftig zijn; anderen ergeren; antisociaal gedrag; agressief gedrag; En er is sprake van nadelige gevolgen voor het kind en/of de omgeving; En het gedrag houdt minstens enkele maanden aan.

Kan ik mijn kind uit huis laten plaatsen?

Een kind mag alleen uit huis worden geplaatst als er echt geen andere oplossingen zijn voor de problemen thuis. Een hulpverlener moet er daarom alles aan doen om samen met jou een tijdelijke uithuisplaatsing te voorkomen. Samen kijken jullie naar vragen en mogelijke oplossingen, zodat je kind thuis kan blijven wonen.

Wat is een parentale burn-out?

Een parentale burn-out gelijkt sterk op een klassieke burn-out. Je voelt je als ouder emotioneel opgebrand, uitgeblust, uitgeput, kortweg: 'op'. De empathie voor je kind(eren) is sterk afgenomen, het lijkt alsof er een afstand is gekomen tussen jullie.

Hoe om te gaan met respectloos gedrag bij een kind?

Als een kind brutaal is of opstandig doet, blijf dan rustig. Je stem verheffen of schreeuwen helpt niet. Als je het kind zijn zin geeft, beloon je het gedrag en gaat het kind het vaker doen. Als het kind is afgekoeld, is het belangrijk dat je samen over het gedrag praat.

Kan ik mijn meerderjarig kind uit huis zetten?

Ja, in Nederland hebben ouders het recht om een kind dat de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt uit huis te zetten. Dit is gebaseerd op de wettelijke verantwoordelijkheden en verplichtingen die ouders hebben ten opzichte van hun kinderen.

Hoe weet ik of mijn kind odd heeft?

Hoe wordt de diagnose ODD gesteld?
  • het kind is vaak driftig;
  • het kind maakt vaak ruzie met volwassenen;
  • het kind is vaak opstandig of weigert zich te voegen naar verzoeken of regels van -volwassenen;
  • het kind ergert vaak met opzet anderen;
  • het kind geeft anderen vaak de schuld van eigen fouten of wangedrag;

Wat is een voorbeeld van een onhandelbaar kind?

Argumentatief en opstandig gedrag omvat het weigeren zich aan regels te houden, voortdurend autoriteit uitdagen, opzettelijk irritant zijn voor anderen en/of anderen de schuld geven van fouten of slecht gedrag . Regelmatig (minstens twee keer in zes maanden) hatelijk of wraakzuchtig handelen is een ander waarschuwingssignaal.

Waar kan ik terecht met een onhandelbaar kind?

Of heeft uw kind hulp nodig? Dan kunt u naar een sociaal wijkteam (of jeugdteam) in uw buurt. Hier werken deskundigen op het gebied van bijvoorbeeld verstandelijk beperkingen, psychische en opvoedproblemen. Zij kunnen tijdelijke ondersteuning bieden.

Wat is ODD bij tieners?

ODD is een gedragsstoornis die voornamelijk ontstaat tijdens de kinderjaren of adolescentie. Het kenmerkt zich door aanhoudend agressief gedrag en de neiging om anderen opzettelijk lastig te vallen en te irriteren. Het is normaal dat kinderen en jongeren soms boos of opstandig gedrag vertonen.

Wat is de checklist voor gedragsproblemen?

De Behavior Problem Checklist (BPC) is een zelfrapportagemethode waarmee mantelzorgers hun rapportages over specifieke gedragsproblemen, algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) en instrumentele dagelijkse levensverrichtingen (IADL) bij zorgontvangers structureren. Daarnaast wordt gevraagd in hoeverre de mantelzorger de oorzaak van die problemen begrijpt.

Waar kan je terecht met gedragsproblemen?

Dan kunt u bellen met het landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag op 0800 – 1205. Bel in een spoedsituatie altijd 112.

Hoe pak je gedragsproblemen aan?

Welke tips hebben jullie om gedragsproblemen aan te pakken?
  1. Formuleer regels positief. ...
  2. Geef regelmatig positieve feedback.
  3. Volg de afspraken consequent op, bijvoorbeeld: 'Ik vind merk dat jullie in stilte werken, zoals we hebben afgesproken. ...
  4. Corrigeer storend gedrag discreet.

Waar komen gedragsproblemen vandaan?

Gedragsproblemen zijn niet aangeboren, maar worden veroorzaakt door de omstandigheden. Mogelijke oorzaken voor gedragsproblemen zijn een niet-stabiele opvoeding of het meemaken van ingrijpende gebeurtenissen zoals geweld of seksueel misbruik. Gedragsproblemen kunnen voorkomen bij kinderen en bij volwassenen.

Kan een kind met een ODD uit huis worden geplaatst?

Situaties waarin de rechter soms een uithuisplaatsing oplegt zijn bijvoorbeeld:
  1. Verwaarlozing of mishandeling.
  2. Ernstige ziekte bij de ouders waardoor zij hun kind niet kunnen verzorgen.
  3. Veel ruzie tussen ouder(s), of tussen ouders en het kind.

Wat is een McDD kind?

Voluit geschreven staat McDD voor Multiple complex Developmental Disorder. In het Nederlands is het vertaald als meervoudige complexe ontwikkelingsstoornis. McDD komt op jonge leeftijd al tot uiting. Het kind vindt het heel lastig om met de eigen emoties en gedachten om te gaan.

Waarom wordt mijn kind zo snel boos?

Als je kind altijd of heel vaak boos is, dan is er meestal een onderliggende oorzaak. Je kind voelt zich bijvoorbeeld niet veilig, ervaart veel stress op school of heeft conflicten met vriendjes. Ook het temperament van je kind speelt een rol. Het ene kind wordt sneller boos dan het andere kind.

Wat is een gesloten inrichting voor jongeren en wanneer is het nodig?

Jeugdwet. Volgens de Jeugdwet is een gesloten plaatsing nodig wanneer een jongere niet meewerkt aan de hulp die nodig is en er veel zorgen zijn over de veiligheid van de jongere. De kinderrechter geeft dan een machtiging voor opname in de gesloten jeugdhulp.

Hoe kan ik mijn kind uit huis laten plaatsen?

Jullie gezinsvoogd of de Raad voor de Kinderbescherming kan een uithuisplaatsing aanvragen bij de rechter. Dat doen ze als ze vinden dat het bij jullie thuis niet veilig of stabiel genoeg is voor je kind. De rechter neemt het besluit. Alleen hij kan bepalen of jouw kind uit huis wordt geplaatst.

Wat zijn de symptomen van odd?

Typische kenmerken van ODD bij kinderen zijn:
  • Vaak en snel boos, lichtgeraakt en geïrriteerd zijn.
  • Vaak ontevreden zijn.
  • Hatelijk en wraakzuchtig zijn.
  • Opzettelijk anderen irriteren.
  • Verzet tonen tegen verzoeken en/of regels.
  • Geregeld ruzie maken met volwassenen of iemand anders met gezag.

Hoe herken je een kind met gedragsproblemen?

We spreken van gedragsproblemen als:
  • een kind zich dwars en opstandig gedraagt, gauw geprikkeld is en driftig wordt, anderen ergert, antisociaal gedrag vertoont (zoals liegen of stelen) of zich agressief gedraagt.
  • het kind, de ouders of de omgeving er nadelige gevolgen van ondervinden.

Volgende artikel
Kunnen heupen smaller worden?