Wat veroorzaakt Braxton-Hicks-contracties?

Wat kan harde buiken veroorzaken?

Gevraagd door: Lorenzo Thatcher  |  Laatste update: 11 juli 2025
Score: 4.7/5 (53 stemmen)

Een harde buik kan op verschillende manier ontstaan. Je baarmoeder kan geprikkeld worden doordat je baby snel groeit, veel beweegt of schopt in je buik. Maar ook heftige bewegingen die je zelf maakt, kunnen zorgen voor een harde buik. Bijvoorbeeld als je plotseling bukt, opstaat of iets tilt.

Wat kan de oorzaak zijn van harde buiken tijdens de zwangerschap?

Harde buiken, ook wel oefenweeën genoemd, tijdens een zwangerschap zijn normale verschijningen. Harde buiken komen vaak later in de zwangerschap voor. Niet iedere vrouw heeft last van harde buiken tijdens de zwangerschap. Het kan een teken zijn om het rustig aan te doen.

Kunnen harde buiken kwaad voor baby's?

Harde buiken kunnen geen kwaad voor jou en je baby tenzij je al ontsluiting hebt, dan kan het een signaal zijn dat de bevalling gaat beginnen. Licht in dat geval je verloskundige in! Is dat niet het geval en heb je veel last van harde buiken dan kan het een teken zijn dat je te druk bent geweest.

Hoe lang mag je een harde buik hebben?

Harde buiken kunnen lang aanhouden. Soms wel uren. Vaak is het een teken dat je net te veel gedaan heb die dag. Probeer daarom goed naar je lichaam te luisteren.

Wanneer moet ik met harde buiken naar het ziekenhuis?

Pijnlijke harde buiken of lage rugpijn

Neem dan direct contact met ons op. Zo nodig wordt u opgenomen. Neem ook contact op als u langer dan 37 weken zwanger bent en harde buiken heeft om de 4 à 5 minuten of vaker, of wanneer u geen rust meer kunt vinden van de pijn.

15 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de oorzaak van harde buiken?

De baarmoeder is een orgaan dat vooral bestaat uit spierweefsel. Die spieren kunnen zich aanspannen en ontspannen. Als je baarmoeder zich tijdens de zwangerschap aanspant zonder dat dat pijn doet, heb je een harde buik. Dat noemen we ook wel een oefenwee of valse wee.

Hoe herken je een vroeggeboorte?

Er zijn verschillende lichamelijke klachten die kunnen wijzen op een vroeggeboorte, zoals vroegtijdige weeën, harde buiken, vroegtijdig gebroken vliezen, infecties, veranderende of toegenomen vagina afscheiding, vloedverlies, buikpijn en een drukkend gevoel in de onderbuik, vagina of het bekken.

Wanneer moet ik zorgen maken tijdens mijn zwangerschap?

Op eender welk moment van uw zwangerschap

Na een val of ongeluk: kom rechtstreeks naar het ziekenhuis. Bij ziekte, zeker vanaf 38 °C koorts. U moet zo vaak braken dat u geen voedsel meer binnenhoudt. Plotse hevige buikpijn of regelmatig buikpijn.

Hoe voelt indalen bij een baby?

Indalingsweeën kunnen soms al rond de 30 weken voorkomen, maar vaker zie je ze pas vanaf 34/35 weken. De baby is dan bezig met de indaling in je bekken en dat gaat meestal gepaard met extra harde buiken of een menstruatiegevoel in je onderbuik. Soms geeft dat het idee dat de bevalling op gang komt.

Kunnen harde buiken overgaan in weeën?

Dit is normaal en we noemen dit ook geen weeën. Helemaal aan het eind van de zwangerschap, in de periode dat je de bevalling kunt verwachten, gaan die harde buiken over in voorweeën. Voorweeën kunnen wel pijnlijk zijn, maar komen onregelmatig en zijn kort van duur.

Waarom kan ik niet slapen door harde buiken?

U kunt last krijgen van harde buiken en een menstruatieachtig gevoel in de onderbuik of onderrug. Dit is het samentrekken van de spieren van de baarmoeder waarbij uw buik hard en strak aanvoelt. Ook zal het slapen lastiger worden en meestal kunt u niet meer erg lang in dezelfde houding zitten of liggen.

Kun je iets doen tegen harde buiken?

Een harde, gespannen buik kan een signaal zijn dat je het wat rustiger aan moet doen. Luister goed naar wat je lichaam nodig heeft en pak op tijd je rust. Neem bijvoorbeeld door de dag meerdere rustmomenten om harde buiken te verminderen of te voorkomen. Het beste kun je op je zij gaan liggen.

Wat kan harde buiken opwekken?

Er zijn echter wel enkele triggers die deze harde buiken kunnen opwekken:
  1. Stress.
  2. Bewegingen van de baby in de baarmoeder.
  3. Volle blaas.
  4. Dehydratatie.
  5. Seks.

Hoe voelen pijnlijke harde buiken?

Harde buiken zijn normaal in je derde trimester. Het voelt alsof je baarmoeder zich samentrekt en in een balletje verandert. De contracties zijn meestal niet pijnlijk en houden vaak op na een uur. Je lichaam voert een soort oefening uit om zich op de bevalling voor te bereiden.

Waarom duwt mijn baby tegen mijn buikwand?

Het kan zijn dat je baby al druk bezig is om zich in deze positie te manoeuvreren en een comfortabele houding te vinden. Daarbij kan hij zich met zijn voeten of armen afzetten, waardoor je flinke porren voelt tegen je ribben, blaas of buikwand. Maar ook kleine draaibewegingen voel je nu goed.

Hoe vaak harde buiken 36 weken?

Zo kun je last van harde buiken krijgen en misschien voel je met 36 weken zwanger zelfs een soort menstruatiepijn? Dit zijn voorweeën. Ze houden vaak maar even aan – zo'n 30 tot 40 seconden – en nemen daarna weer af. Pas als ze langer aanhouden en met regelmaat komen, weet je dat het echte weeën zijn.

Wat triggert vroeggeboorte?

Er zijn verschillende oorzaken voor een vroeggeboorte, zoals een meerlingenzwangerschap, te veel vruchtwater, een infectie, bloedverlies, het te vroeg breken van de vliezen, zwakte van de baarmoedermond of een afwijkende vorm van de baarmoeder.

Wat zijn de symptomen van een scheurtje in de placenta?

Als een placenta (moederkoek) loslaat, gebeurt dit vaak met plotselinge buikpijn, die ook na verloop van tijd niet afneemt. Soms voelt de buik 'plankhard' aan. De loslating kan gedeeltelijk of totaal zijn. Bij het loslaten van de placenta ontstaan er vaak stoornissen in de stolling bij de moeder.

Kunnen harde buiken leiden tot vroeggeboorte?

Als u tussen 16 en 37 weken zwanger bent en last heeft van regelmatige harde buiken (om de 10 minuten of vaker) kan dit een teken zijn van een dreigende vroeggeboorte.

Wat wil harde buiken zeggen?

Harde buiken, ook wel Braxton-Hicks contracties of oefenweeën genoemd, ontstaan doordat je baarmoeder zich samentrekt. Dit doet je baarmoeder om zich klaar te maken voor je bevalling.

Kan je harde buiken krijgen door stress?

Harde buiken gaan vaak ook samen met drukte en stress. Werk je en merk je dat je meer harde buiken hebt tijdens werk dan is het verstandig om een stap terug te doen. Je harde buiken zijn dan een teken van je lijf dat je teveel doet.

Wanneer moet ik bellen bij harde buiken?

De bevalling gaat doorzetten als de harde buiken weeën worden. Een wee is een krachtige samentrekking van de baarmoeder die voor ontsluiting zorgt. Bel het spoednummer indien: De weeën een uur lang om de drie minuten komen en ongeveer een minuut tot anderhalve minuut duren en pijnlijk zijn.

Wat zeggen harde buiken einde zwangerschap?

Harde buiken

Bij een harde buik trekt de baarmoederspier samen en dat doet normaal gesproken geen pijn. Die samentrekkingen zijn niet schadelijk voor je baby, maar als je er vaak last van hebt, kan het wel een seintje van je lichaam zijn dat je wat rustiger aan moet doen.

Wat is rommelen voor de bevalling?

In de laatste weken van de zwangerschap hebben de meeste vrouwen 'last van hun buik'. Dat wil zeggen dat de ene vrouw een zeurderig gevoel heeft, de ander een stekende pijn, weer een ander harde buiken. Wij noemen dit 'rommelen'. Dit rommelen is zeker niet voor niets.