Overgeven - Zelfzorg

Wat kan de oorzaak zijn van veel overgeven?

Gevraagd door: kand. Robin le Guellec  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (40 stemmen)

Oorzaken van overgeven
Buikgriep. Hormoonveranderingen vroeg in de zwangerschap. Veel stress. Een zonnesteek.

Waarom moet ik zo vaak overgeven?

Overgeven kan verschillende oorzaken hebben, zoals een voedselvergiftiging, een infectie of te veel eten. Soms moet je veel achter elkaar braken en kan het gepaard gaan met diarree. Hierdoor kun je uitdrogen en je erg slap voelen. Blijf voldoende drinken om uitdroging te voorkomen.

Wat betekent het als je veel spuugt?

Bij frequent spugen dient differentiaal diagnostisch gedacht te worden aan metabole ziekten, chronische invaginatie, eosinofiele gastrointestinale ziekte, voedselallergie, functionele dyspepsie, obstructieve afwijkingen van het maagdarmkanaal, syndromale aandoeningen, anorexia nervosa, hersentumor of hydrocephalus.

Is veel overgeven gevaarlijk?

Overgeven kan meestal geen kwaad. Bij misselijkheid is overgeven vaak een opluchting. Als de maag leeg is, komen de maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust. Let op: u verliest wel veel vocht als u vaak moet overgeven, zeker als u ook diarree of koorts heeft.

Wat kun je doen om overgeven te stoppen?

Braken stopt meestal vanzelf binnen de 24 uur. Als je slechts een of twee keer hebt overgegeven, wacht je dus het best gewoon af. Laat je maag tot rust komen voor je weer drinkt of eet. Als je vaker moet overgeven, kun je veel vocht verliezen.

30 gerelateerde vragen gevonden

Wat zegt de kleur van braaksel?

De kleur, geur, smaak en samenstelling van het braaksel kunnen aanwijzingen geven voor de diagnose. Een rode kleur kan wijzen op een bloeding uit het gebied tussen mond en ligament van Treitz. Koffiebruin braaksel kan ontstaan als bloed door maagzuur is verkleurd.

Waarvan kan misselijkheid een symptoom zijn?

Mogelijke oorzaken van misselijkheid zijn:
 • Het zien, horen, ruiken of proeven van iets waar je misselijk van wordt.
 • Te veel of te vet eten.
 • Voedselvergiftiging (iets verkeerds eten of drinken).
 • Reisziekte.
 • Alcoholgebruik (dan spreken we ook wel van een kater).
 • Buikgriep.

Wat moet je eten als je moet overgeven?

Zorg ervoor dat je altijd iets in je maag hebt. Een lege maag kan namelijk ook een misselijk gevoel geven. Met name 's morgens vroeg kan het helpen om te knabbelen op droog voedsel, zoals toastjes, crackertjes of een soepstengel. Zuig of kauw op een ijsklontje, kauwgom, waterijsje of zachte stukjes fruit.

Kan je een paracetamol nemen tegen misselijkheid?

Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan. De zetpillen werken iets minder snel, na ongeveer een uur.

Hoe kun je het beste liggen als je misselijk bent?

Ga rustig rechtop zitten en ontspan. Afrader: gaan liggen. Als je gaat liggen, dan neemt de misselijkheid alleen maar toe.

Waarom overgeven als maag leeg is?

Misselijkheid gaat soms gepaard met braken. Bij braken trekken de maagspieren samen en komt de maaginhoud omhoog, om vervolgens via de mond naar buiten te komen. Bij een lege maag komt er niet veel uit, soms slijm of gal. Het overgeven wordt aangestuurd door het braakcentrum in de hersenstam.

Welke ziekte veroorzaakt overgeven?

Meestal is braken het gevolg van een maag- of darminfectie.
...
Daarnaast zijn er nog tal van andere oorzaken zoals:
 • stress;
 • migraine;
 • zwangerschap;
 • overvloedig alcoholgebruik;
 • blindedarmontsteking;
 • evenwichtsstoornissen (bv. draaiduizeligheid) en reisziekte;
 • inname van bepaalde geneesmiddelen;
 • hoofdletsels na een val;

Hoe lang mag je overgeven?

Is het overgeven na een dag niet minder, overleg dan met uw huisarts.

Kan misselijkheid Corona zijn?

Patiënten met COVID-19 hebben regelmatig last van misselijkheid en braken. Misselijkheid is een symptoom met een grote impact op het welbevinden. Misselijkheid en braken hebben beide een sterk negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Patiënten geven vaak aan misselijkheid erger te vinden dan bijvoorbeeld pijn.

Hoe weet je dat je een voedselvergiftiging hebt?

U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.

Hoe weet je of je buikgriep hebt?

Buikgriep (een maag-darminfectie) komt vaak door het norovirus. Veelvoorkomende klachten zijn: heftig braken, diarree, krampende buikpijn, misselijkheid, koorts en hoofdpijn. Na 2 dagen zijn de klachten meestal al veel minder. Als de klachten weg zijn, bent u nog 3 dagen besmettelijk.

Kan geen eten en drinken binnen houden?

Dat kan duiden op een voedselvergiftiging. Helemaal als je ook moet overgeven en last hebt van buikkrampen en diarree. Wat te doen bij voedselvergiftiging: veel drinken en kleine porties eten, wanneer je je eten nauwelijks kunt binnenhouden. Meestal gaat een voedselvergiftiging binnen een paar dagen vanzelf over.

Hoe kalmeer je je maag na overgeven?

Heb je iets te veel gegeten en is je maag nu overstuur? Doe dan een paar blaadjes munt in een glas water. Ook kun je muntthee maken om je maag te kalmeren, wat erg goed helpt bij een opgeblazen gevoel.

Wat zijn de symptomen van een maagontsteking?

De meest voorkomende symptomen van een maagontsteking zijn: Verminderde eetlust. Misselijkheid en overgeven. Brandende pijn in het bovenste deel van de buik.

Wat betekent het als je geel overgeeft?

Gal braken heeft niets met de galblaas te maken. Wanneer het braaksel 'gal-bruin' van kleur is, betekent dit dat de maag leeg was tijdens het braken. Het gevolg is dat gal uit de twaalfvingerige darm wordt uitgebraakt.

Is cola goed als je misselijk bent?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola drinken helpt tegen buikpijn en misselijkheid. Dat is wel het geval bij gember. Hiervan is wel wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij misselijkheid. Het geheim bij cola zou zitten in de toegevoegde stof koolzuur(E290).

Wat kun je doen tegen misselijkheid en overgeven?

Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere vijf of tien minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee. Daarmee voorkomt u uitdroging.

Kun je misselijk worden van stress?

Bij mensen die veel stress ervaren is de activiteit van deze hersenzenuw ook lager dan bij mensen die minder stress ervaren. Hetzelfde geldt in principe voor mensen met een paniekstoornis. De hersenzenuw Nervus Vagus vertoont minder activiteit als iemand angst en paniek ervaart, hierdoor voelt iemand zich misselijk.

Wat is cyclisch braken?

Wat is cyclisch braken? Cyclisch braken is een aandoening waarbij kinderen of volwassenen om een bepaalde min of meer vaststaande tijdseenheid aanhoudend moeten braken zonder dat er sprake is van een ziekte van de maag of darmen die dit braken veroorzaakt.

Kun je misselijk zijn door vermoeidheid?

Symptomen van oververmoeidheid

Oververmoeidheid kan zich op verschillende manieren manifesteren. De belangrijkste symptomen zijn: Er bleker uitzien, wallen onder je ogen. Duizeligheid of misselijkheid.