Verloskunde & Gynaecologie (volledige versie)

Wat is het verschil tussen verloskundige en gynaecoloog?

Gevraagd door: Chloë Ketel  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 5/5 (56 stemmen)

U kunt alleen onder begeleiding van een gynaecoloog bevallen als u een medische indicatie heeft. Als u geen medische indicatie heeft, kunt u er wel voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. Dit heet een poliklinische bevalling of ook wel eerstelijns bevalling. Uw verloskundige begeleidt u dan.

Wat is beter gynaecoloog of verloskundige?

De gynaecoloog blijft de meest "complete" arts om een zwangerschap te volgen. Als je zwangerschap echter geen risico's inhoudt, kan je ervoor kiezen om je te laten bijstaan door je huisarts of een verloskundige.

Wat is de taak van de gynaecoloog?

Als gynaecoloog houd je je bijvoorbeeld bezig met bevallingen en zwangerschappen, het uitvoeren van fertiliteitsonderzoek, diagnosticeren en behandelen van eierstokkanker of problemen op het gebied van seks, de overgang, anticonceptie, menstruatiestoornissen en bekkenbodem- en incontinentieproblemen.

Wat doet een gynaecoloog bij zwangerschap?

Een gynaecologisch onderzoek maakt de check-up compleet. Dat bestaat uit een vaginaal onderzoek om de baarmoederhals te controleren, een algemeen onderzoek van de genitaliën en borsten, het betasten van de buik, en een uitstrijkje als dat nodig is.

Is de gynaecoloog bij de bevalling?

Een bevalling onder leiding van een gynaecoloog vindt altijd in het ziekenhuis plaats. Na de bevalling gaan de meeste vrouwen weer naar huis, waar ze verder worden begeleid door de verloskundige en de kraamverzorgende. De gynaecologen zijn verenigd in de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

27 gerelateerde vragen gevonden

Kan je zomaar naar een gynaecoloog?

U kunt zelf kiezen bij welke gynaecoloog of gynaecoloog in opleiding u een afspraak wilt. Onder het kopje 'Het behandelteam' leest u wie dat zijn. Een eerste afspraak begint meestal met een gesprek. De gynaecoloog vraagt u welke klachten u heeft en waarom u verwezen bent.

Welke weken naar gynaecoloog?

Tijdens zwangerschapscontroles controleert de gynaecoloog uw gezondheid en die van uw baby. Standaard komt u tijdens het eerste semester van de zwangerschap om de vier weken op controle (week 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36) en vervolgens wekelijks of tweewekelijks.

Hoeveel kost een echo bij de gynaecoloog?

De gynaecologische echo kost 70,00€ en dient voorafgaand aan het onderzoek te worden betaald. Gynaecologische echo's dienen afgerekend te worden d.m.v. een contante of pinbetaling. Binnen de eerstelijns gezondheidszorg, waar EchoXpert onder valt worden deze echo's niet vergoed door uw zorgverzekeraar.

Hoe vaak moet je naar de gynaecoloog als je zwanger bent?

Verloop. Tot 30 weken komt u 1 keer om de 4 tot 6 weken op controle, al of niet gecombineerd met een raadpleging bij uw huisarts of vroedvrouw. Vanaf 30 weken komt u meestal om de 2 tot 3 weken. Na 36 weken zwangerschap komt u (2-)wekelijks.

Kun je het geslacht al zien op 12 weken?

Vanaf de 14de week van je zwangerschap is het mogelijk het geslacht van je baby te zien op een echografie, maar meestal zal je het pas zeker weten bij de tweede echo (tussen de 20ste en 24ste week van je zwangerschap).

Is een gynaecoloog een dokter?

Een gynaecoloog is een arts die als medische specialist in een ziekenhuis werkt. Gynaecologen hebben zich gespecialiseerd in vrouwenziekten en houden zich bezig met ziektes en klachten van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Waarom verwijst de arts je naar een gynaecoloog?

Er zijn verschillende redenen waarom een verloskundige doorverwijst naar de gynaecoloog. Als de zwangere vrouw bepaalde medicijnen gebruikt. Maar ook zwangeren met een hoge bloeddruk, epilepsie of suikerziekte worden tijdens hun zwangerschap begeleidt door een gynaecoloog.

Doet een gynaecoloog ook operaties?

Kijkoperatie door de gynaecoloog : u kunt hiervoor terecht bij Gynaecologie. Bij minimaal invasieve chirurgie, ook wel kijkoperatie of laparoscopie, voert de gynaecoloog een operatie uit met minimale openingen in de buik.

Wat is de taak van de verloskundige?

Verloskundige zorg is de zorg aan de (aanstaande) moeder en haar kind. De zorg wordt geleverd door een verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Het gaat zowel om de zorg die wordt gegeven vóór, tijdens en na de bevalling. Verloskundige zorg wordt vergoed uit het basispakket.

Wat doe je verloskundige?

De verloskundige controleert jouw gezondheid en die van je baby, maar ze bespreekt ook met jou (en je partner) hoe je je zwangerschap beleeft. De verloskundige is er om naar jou te luisteren. Heb je bijvoorbeeld vragen over je zwangerschap, de bevalling, je rol als moeder of de relatie straks met je partner?

Kan een man een verloskundige worden?

'Natuurlijk. In totaal werken er in Nederland ongeveer vijftig mannelijke verloskundigen tegenover ruim drieduizend vrouwelijke. Het beeld heerst dat een verloskundige altijd een vrouw moet zijn.

Kan gynaecoloog zien of je vruchtbaar bent?

Postcoïtale test (PCT) of test na betrekkingen

Deze test wordt gepland in de vruchtbare periode, waarbij er via een gynaecologisch onderzoek het slijm van de baarmoederhals wordt opgezogen, beoordeeld en bekeken onder de microscoop.

Is de eerste echo altijd inwendig?

Een eerste echo via de buikwand, uitwendig, wordt meestal gedaan vanaf 10 weken zwangerschap. Je krijgt wat gel op je buik, zodat de geluidsgolven goed door jouw buik worden geleid. Bij een zwangerschap korter dan 10 weken wordt de echo meestal uitwendig, vaginaal, uitgevoerd.

Kan de gynaecoloog de bevruchting zien?

De arts kan zien of er een eisprong is geweest en of de voorwaarden voor een normale bevruchting en zwangerschap aanwezig zijn. Een prille zwangerschap zal steeds met een inwendige gynaecologische echografie worden bekeken. Vanaf de 5de week van de zwangerschap is een vruchtzak met dooierzak zichtbaar in de baarmoeder.

Wat kun je een gynaecoloog vragen?

Dr. Firas Cha'ban
  • Hoe vaak en tot welke leeftijd moet ik een uitstrijkje laten nemen? ...
  • Ik ga elk jaar naar de gynaecoloog, is dat wel nodig? ...
  • Intieme hygiëne, is dat nodig? ...
  • Vanaf welke leeftijd moet ik een mammografie laten nemen? ...
  • Ik vind een uitstrijkje vreselijk.

Hoe vaak krijg je een echo als je zwanger bent?

Tijdens de zwangerschap krijg je standaard drie keer een echo aangeboden. Maar daarnaast kan je verloskundige om medische redenen besluiten tot het maken van de volgende diagnose echo's: Vroege echo (rond de 6-7 weken) Groei echo (rond de 30 weken)

Wie moet je bellen als je zwanger bent?

Maak meteen een afspraak met een verloskundige als je zwanger bent. Je krijgt bloedonderzoek en een echo. Eet gezond. Drink geen alcohol.

Is de gynaecoloog vergoed?

Gynaecologie en de zorgverzekering

Wanneer u over een doorverwijzing vanuit de huisarts beschikt wordt gynaecologie vergoed door de basisverzekering, mits uw verzekeraar een overeenkomst heeft gesloten met de betreffende medisch specialist.

Is een gynaecoloog gratis?

Uitstrijkje en zelfafnameset zijn gratis

Ook het controle-uitstrijkje na 12 maanden en de zelfafnameset zijn gratis. Laat u een uitstrijkje maken in het ziekenhuis bij een gynaecoloog? Dan is het onderzoek niet gratis. U moet het dan (deels) zelf betalen, afhankelijk van uw zorgverzekering.

Volgende artikel
Hoe baby rustig maken?