Wat kan je doen tegen jeuk als je niet kan slapen?

Wat kalmeert jeuk?

Gevraagd door: Senn Aksoy  |  Laatste update: 3 maart 2024
Score: 4.1/5 (52 stemmen)

Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.

Wat helpt tegen heel erg jeuk?

Probeer niet te krabben of te wrijven indien u jeuk heeft. Liever kloppen op de huid of een verkoelende zalf op smeren. Probeer eventueel afleiding te zoeken. Het dragen van ruwe of wollen kleding kan de jeuk verergeren.

Wat te doen tegen jeuk s nachts?

Raadpleeg je huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkleding, bij voorkeur van katoen, dat niet schuurt. Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.

Kan paracetamol helpen tegen jeuk?

Een pijnstiller zoals paracetamol helpt niet tegen jeuk.

Wat helpt tegen jeuk natuurlijk?

10 tips tegen jeuk
 1. hydrateer je huid. Een droge huid verergert vaak de jeuk. ...
 2. neem een verzachtend bad. Te lang douchen met heet water droogt je huid uit en doet de jeuk toenemen. ...
 3. kies voor katoen. ...
 4. wassen en goed spoelen. ...
 5. ventileer. ...
 6. drink veel water en weinig alcohol. ...
 7. draag handschoenen. ...
 8. hou je nagels kort.

19 gerelateerde vragen gevonden

Waarom in de avond meer jeuk?

Jeuk door warmte in bed

Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.

Welke olie is goed tegen jeuk?

Essentiële oliën van echte lavendel, spijklavendel en lavandin kunnen worden gebruikt om verschillende soorten jeuk te verlichten. Ze hebben allemaal verzachtende, helende en huidregenererende eigenschappen en geven een typische geur af die doet denken aan de Provence.

Kan niet slapen van de jeuk?

Een eczeem aanval kan uren duren, en treedt vaak in de avond of tijdens de nacht op. Dit zorgt voor een verminderde slaap, en kan op lange termijn slaapproblemen en slapeloosheid veroorzaken. De eerste reactie van de meeste mensen met huiduitslag is natuurlijk automatisch krabben om de jeuk te verminderen.

Is azijn goed voor jeuk?

Doe wat azijn op de beet

Zit je van top tot teen onder de muggenbulten? Ga in bad en doe een paar kopjes azijn in het badwater. Even goed afdouchen daarna, maar je gaat zeker verlichting voelen!

Is Bepanthen goed voor jeuk?

Gebruik Bepanthen Eczeem Crème voor verlichting van jeuk en roodheid. Bepanthen Eczeem Crème is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Waarom helpt azijn tegen jeuk?

In beide gevallen zou azijn theoretisch verlichting kunnen bieden door de lage zuurgraad (PH waarde iets onder de 4,5, onze huid heeft een PH waarde tussen 4,5 en 5,5) waardoor de zuurmantel van de huid zich kan herstellen.

Waarom prikt mijn huid zo?

Vier oorzaken gevoelige huid

een huidaandoening (denk aan rosacea, eczeem of psoriasis) een allergie voor cosmetica. irritatie door (verkeerd) gebruik van cosmetica. een overgevoelige huid.

Hoe weet je of je last hebt van huisstofmijt?

De symptomen van allergie voor huisstofmijt:

Neus: verstopte neus, loopneus, jeukende neus, niezen (vaak ook niesbuien, met name als je wakker wordt) Ogen: rode ogen, jeuk in en rond de ogen, tranende ogen, gezwollen oogleden.

Kan de lever jeuk veroorzaken?

Jeuk is een belangrijk symptoom van cholestatische lever- en galwegziekten en kan de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Cholestatische jeuk heeft vaak een piek in de avond en de vroege nacht, concentreert zich meestal in de handpalmen en voetzolen, maar kan ook gegeneraliseerd vóórkomen.

Kan je jeuk krijgen van stress?

Wanneer we stress ervaren, komt er een stroom van hormonen vrij in ons lichaam. Deze hormonen kunnen de talgproductie in de huid verhogen, wat kan leiden tot een uitbraak van acne of andere huidaandoeningen. Daarnaast kan stress ook leiden tot een droge huid, jeuk en zelfs huiduitslag.

Welke antihistamine bij jeuk?

Kies één van de volgende middelen:
 • cetirizine.
 • desloratadine.
 • ebastine.
 • fexofenadine.
 • levocetirizine.
 • loratadine.
 • rupatadine.

Welke ziekte begint met jeuk?

Er zijn veel huidziekten die zorgen voor jeuk. De bekendste voorbeelden zijn eczeem, psoriasis en galbulten. Ook schimmelinfecties met Candida kunnen jeuk veroorzaken. Er zijn huidparasieten die kunnen zorgen voor sterke jeuk.

Is appelazijn goed tegen jeuk?

Sommige psoriasispatiënten zweren bij appelazijn, het ontsmet en helpt jeuk verminderen. Bij sommigen helpt het alleen de hoofdhuid maar niet de oren of gezicht. Bij anderen helpt het om de jeuk, ontsteking, pijn en branderige gevoel te verminderen, maar haalt het de psoriasis zelf niet weg.

Hoe vaak mag je koelzalf smeren?

Breng de zalf twee keer per dag aan op de aangedane huid, tenzij anders is voorgeschreven. Je kunt koelzalf gebruiken zolang je nodig hebt. Langdurig gebruik van koelzalf heeft in het algemeen geen negatief resultaat. Koelzalf kun je bij alle leeftijden gebruiken, ook bij baby's.

Waarom altijd jeuk in bed?

Oorzaken van jeuk in bed

Je huid is gevoelig of allergisch voor het wasmiddel dat je voor je beddengoed gebruikt. Probeer eens een neutraler wasmiddel en vermijd wasverzachter. Je hebt last van beestjes in bed, op je huid of door je huis. Bijvoorbeeld schurft, luizen, vlooien, parasieten of bedwantsen.

Welk medicijn helpt tegen jeuk?

Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, cinnarizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine, mizolastine en promethazine. Adstringentia werken licht samentrekkend en beschermend.

Hoe lang kan jeuk aanhouden?

Jeuk kan soms weken tot maandenlang aanhouden. Belangrijk is dat de oorzaak zo snel mogelijk wordt opgespoord en behandeld. De viceuze cirkel jeuk-krab-jeuk dient daarbij zo snel mogelijk te worden doorbroken.

Is vaseline goed voor jeuk?

De vaseline crèmes of zalven werken echter beter, bij een erg droge huid. Deze crèmes of zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem, verergeren minder snel.

Is olijfolie goed tegen jeuk?

Hydrateert de droge huid: Olijfolie is rijk aan antioxidanten en vetzuren. Dit dringt diep door in de huid en voedt en hydrateert de huid intens. De antioxidanten helpen ook bij het verminderen van uitdroging, schrale huid, jeukende en gebarsten huid en kalmeert irritaties en microbiële huidinfecties.

Welke vitamines tegen jeuk?

Vitamine E: Voedingsmiddelen met vitamine E, zoals amandelen, zonnebloempitten, spinazie en avocado, kunnen helpen bij het hydrateren van de huid en het verminderen van jeuk.

Volgende artikel
Kan seks begin zwangerschap kwaad?