Wat is zwangerschapsdiabetes?
Gevraagd door: Danique van het Heerenveen LLM | Laatste update: 5 mei 2022Score: 4.4/5 (44 stemmen)
Zwangerschapsdiabetes is suikerziekte in de zwangerschap. Er zit dan te veel suiker (glucose) in je bloed. Deze suikerziekte ontstaat als je zwanger bent en gaat na de bevalling weer over.
Wat is de oorzaak van een zwangerschapsdiabetes?
Oorzaken Zwangerschapsdiabetes
Diabetes wordt veroorzaakt doordat u te weinig insuline aanmaakt, of doordat u minder gevoelig bent voor insuline. Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt door de alvleesklier. Het zorgt ervoor dat uw bloedsuikers (glucose) binnen normale waarden blijven.
Wat zijn de risico's van zwangerschapsdiabetes?
- Keizersnede en problemen bij de bevalling.
- Te veel vruchtwater. ...
- Problemen met hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.
- Urineweginfecties.
- Grote kans om opnieuw diabetes te ontwikkelen bij een volgende zwangerschap.
- 50% meer kans om later diabetes type 2 te ontwikkelen.
Is zwangerschapsdiabetes schadelijk voor de baby?
Baby's van moeders met zwangerschapsdiabetes zijn vaak te groot bij de geboorte, waardoor de bevalling moeilijker kan zijn. Na de geboorte kan de baby een te lage bloedsuiker krijgen, dit kan schadelijk zijn. Ook kan de baby geel worden, dit gaat meestal na een paar dagen vanzelf weer over.
Wat kun je doen tegen zwangerschapsdiabetes?
Als je zwangerschapsdiabetes hebt, beval je in het ziekenhuis. Jij en je baby moeten tijdens en na de bevalling goed in de gaten worden gehouden. Tijdens de bevalling controleren ze je bloedglucosewaarden. Als het nodig is, passen ze de hoeveelheid insuline die je krijgt aan.
Kan zwangerschapsdiabetes verdwijnen tijdens zwangerschap?
Heb jij zwangerschapsdiabetes? Het was vast flink schrikken toen je hoorde dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Zwangerschapsdiabetes verdwijnt vaak direct na de bevalling, maar tijdens je zwangerschap zijn een dieet en meer bewegen belangrijk zodat je de gevolgen voor jou en je kind zo klein mogelijk houdt.
Hoe beïnvloeden zwangerschap en de bevalling de Glucosewaardes?
Vrouwen met diabetes type 1 en 2 hebben een grotere kans op een kindje met een hoog geboortegewicht. De kans op een keizersnede of een kunstverlossing is daardoor iets groter. Hoe beter de glucoseregulatie in het tweede en derde trimester van de zwangerschap, hoe kleiner de kans op problemen rondom de bevalling.
Wat zijn de gevolgen van Zwangerschapssuiker?
Te veel suiker in je bloed is niet goed voor je baby: Je baby kan te groot worden. Dat heet macrosomie. Daardoor kan de bevalling lastiger zijn.
Hoe hoog mag je glucose zijn tijdens zwangerschap?
De nuchtere bloedsuiker mag, na zelfcontrole van de bloedglucose, maximaal 5.3 mmol/L zijn en 2 uur na het eten mag de bloedsuiker maximaal 6.7 mmol/L zijn. U kunt grote schommelingen in de bloedglucosewaarden voorkomen door uw koolhydraten gelijkmatig over de dag te verdelen.
Hoe groot is de kans op diabetes na zwangerschapsdiabetes?
Omdat u zwangerschapsdiabetes hebt gehad, is er namelijk 50% kans dat u binnen tien jaar diabetes type 2 krijgt. Voor deze controles kunt u terecht bij uw huisarts. Behalve uw bloedsuikergehalte kan de huisarts ook het vetgehalte van uw bloed, uw bloeddruk, uw gewicht, uw BMI en uw tailleomvang controleren.
Hoe kan je een zwangerschapsvergiftiging krijgen?
Een exacte oorzaak hiervoor is niet bekend. De ontwikkeling van de placenta, erfelijkheid en het afweersysteem kunnen hierbij een rol spelen. Zwangerschapsvergiftiging wordt in de praktijk ook wel een hoge bloeddruk gerelateerde aandoening, of een hypertensieve aandoening genoemd.
Hoe wordt Zwangerschapssuiker getest?
Je moet daarvoor nuchter naar het laboratorium komen. Daar drink je een suikerdrank. Voor en na het drinken wordt de glucose in het bloed gemeten. Blijkt na de test dat de zwangerschapsdiabetes hebt?
Waarom foliumzuur om zwanger te worden?
Slik extra foliumzuur om de kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk te maken. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op neurale-buisdefecten bij het kind. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen.
Wat is glucose nuchter?
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.
Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en type 2?
In tegenstelling tot type 1 maakt het lichaam bij type 2 nog wel insuline aan, alleen reageert het lichaam er niet goed op. Dit noemen we ook wel 'insulineresistentie'. Hierdoor haalt het lichaam onvoldoende glucose uit het bloed en gaat het bloedsuikergehalte omhoog. Type 2 is het meest voorkomende type suikerziekte.
Welke week ontstaat zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes ontstaat in het tweede trimester. Screening vindt daarom plaats tussen week 24 en 28. Bij een eerder doorgemaakte zwangerschapsdiabetes wordt al in de 16de – 18de week onderzoek gedaan naar zwangerschapsdiabetes.
Hoe vaak controle na zwangerschapsdiabetes?
Vrouwen die zwangerschapsdiabetes doormaakten, worden gedurende de daaropvolgende 5 jaar jaarlijks opgeroepen voor een nuchtere glucosebepaling, daarna om de 3 jaar.
Wat is een insulineresistentie?
Bij insulineresistentie zijn cellen in je lichaam minder gevoelig geworden voor insuline. De insuline werkt dan minder goed. Je bloedsuikergehalte wordt te hoog. Dit is ongezond, Na verloop van tijd kan insulineresistentie leiden tot diabetes type 2.
Welke voeding vermijden bij zwangerschapsdiabetes?
- frisdrank en vruchtensappen.
- wit brood en producten van wit meel.
- koekjes, gebak, snoep en chocola.
- ontbijtgranen met maar weinig vezels (zoals cornflakes)
- witte rijst, witte pasta, pizza of friet.
Welke tussendoortjes bij zwangerschapsdiabetes?
Kies voor tussendoortjes zoals een stuk fruit, een schaaltje yoghurt, een handje nootjes of een cracker. Vermijd zoete tussendoortjes, zoals chocolade, taart, koekjes en toetjes met suiker.
Hoeveel koolhydraten per maaltijd bij zwangerschapsdiabetes?
Zwangere vrouwen met diabetes of zwangerschapsdiabetes zouden dagelijks minimaal 175 gram koolhydraten moeten binnenkrijgen. Dat staat in het in januari gepubliceerde standpunt van Stichting DNO Diabetesdiëtist (Diabetes and Nutrition Organization).
Hoe lang duurt uitslag glucose tolerantie test?
Twee uur nadat u de glucoseoplossing hebt ingenomen, wordt opnieuw bloed afgenomen. Na ongeveer een kwartier krijgt u de uitslag.
Hoe kun je zwangerschapsvergiftiging voorkomen?
Volgens de titel kan zwangerschapsvergiftiging (medische naam: pre-eclampsie) worden voorkomen door extra calcium. De inleiding van het nieuwsbericht meldt dat het advies aan alle zwangeren om extra calcium te nemen, zou kunnen leiden tot een kwart minder gevallen van zwangerschapsvergiftiging.
Kan zwangerschapsvergiftiging overgaan?
Eclampsie. Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) , maar ook het HELLP syndroom, kunnen (gelukkig zelden) overgaan in eclampsie.
Wat is de populairste kinderfilm?
Hoeveel groeit een baby het eerste levensjaar?