Molar Pregnancy : Causes, Clinical manifestations, Diagnosis, and Treatment

Wat is mola miskraam?

Gevraagd door: Ryan van Engelen  |  Laatste update: 28 november 2023
Score: 4.1/5 (26 stemmen)

Contact. Een mola-zwangerschap is een zwangerschap waarbij er (meestal) geen embryo aanwezig is, maar alleen groei van placentaweefsel plaatsvindt. Wanneer er bij of kort na de bevruchting iets misgaat, kan het gebeuren dat alleen de placenta doorgroeit. Er is dan sprake van een mola-zwangerschap.

Hoe herken je een mola-zwangerschap?

Bij een molazwangerschap hebt u last van de bekende zwangerschapsverschijnselen: vermoeidheid en misselijkheid zijn wel vaak aanwezig. U kunt zelfs extreem misselijk zijn. Opvallend is verder het snel dikker worden van uw buik. De concentratie zwangerschapshormoon in uw bloed is extreem hoog.

Is mola-zwangerschap gevaarlijk?

Een mola-zwangerschap is op zich een goedaardige aandoening. Als blijkt dat de embryo niet meer levensvatbaar is, worden zo veel mogelijk mola-blaasjes uit de baarmoederholte verwijderd. De achtergebleven blaasjes ruimt het lichaam meestal zelf op.

Hoeveel kans op mola-zwangerschap?

Een complete mola zwangerschap komt voor bij 1 op de 2.000 zwangerschappen. Bij 1 op de 20.000 zwangerschappen is er sprake van een partiële mola zwangerschap.

Hoe lang duurt een mola-zwangerschap?

Als er sprake is van een mola-zwangerschap wordt in het ziekenhuis de baarmoederholte via de vagina leeggemaakt met een dun slangetje (curettage). Na die behandeling moet de hoeveelheid zwangerschapshormoon (HCG) in het bloed binnen 8 weken dalen tot normale waarden. Er is controle op kwaadaardige celdelingen.

33 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel hCG bij mola?

Bij ongeveer 80-90% van de vrouwen met een mola zwangerschap zal de hCG waarde spontaan normaliseren na de curettage. De kans op het terugkeren van de mola-zwangerschap nadat het zwangerschapshormoon hCG is genormaliseerd, is zeer klein (<1%). Bij 10-20% van de vrouwen daalt het hCG onvoldoende of stijgt het hCG zelfs.

Hoe hoog is hCG bij mola?

Bij ongeveer 80-90% van de vrouwen met een complete mola zwangerschap zal de hCG-waarde normaliseren, wat overeenkomt met een volledige verdwijning van het abnormaal weefsel.

Hoe snel daalt hCG na mola?

Gemiddeld duurt het drie tot vier maanden voordat de bloeduitslagen normaal zijn. Soms daalt het hCG onvoldoende of blijft het te hoog. Dan is verdere behandeling nodig. Soms verdwijnen de mola-blaasjes niet uit de baarmoeder of groeien ze zelfs weer aan.

Hoelang niet zwanger na mola?

Weer zwanger worden na een mola-zwangerschap

Anders kunt u weer klachten krijgen door achtergebleven blaasjes. Het is daarom verstandig om nog een half jaar anticonceptie (voorbehoedsmiddelen) te gebruiken nadat de hoeveelheid zwangerschapshormoon in uw bloed weer normaal is.

Waar staat mola voor?

Een mola-zwangerschap is een zwangerschap waarbij er (meestal) geen embryo aanwezig is, maar alleen groei van placentaweefsel plaatsvindt. Wanneer er bij of kort na de bevruchting iets misgaat, kan het gebeuren dat alleen de placenta doorgroeit.

Welke week komt een miskraam het meest voor?

De meeste miskramen vinden plaats tussen de 8 en 12 weken de zwangerschap. Meer dan 90% van de miskramen heeft als oorzaak een aanlegstoornis bij het embryo of foetus. Bloedverlies en menstruatie-achtige buikpijnklachten zijn vaak de eerste tekenen van een dreigende miskraam.

Waarom nestelt een embryo niet in?

Het vermogen van het menselijk embryo om zich in te nestelen, is namelijk vrij zwak. Men vindt weinig redenen waarom de innesteling mislukt. Dat kan te maken hebben met anatomische factoren in de baarmoederholte of met immunologische factoren. In elk geval kan men ze moeilijk evalueren en afweren.

Waarom snel zwanger na miskraam?

Het bloedverlies kan na een miskraam twee tot vier weken aanhouden. Op deze manier kan je dus alweer zwanger worden in de eerste maand na het stoppen van het bloeden na een miskraam, afhankelijk van wanneer je eisprong plaatsvindt.

Hoe voel je je als je een miskraam hebt?

Dit kun je bij een miskraam merken: pijn onder in de buik of rug, alsof je ongesteld bent. bloedverlies. minder gespannen borsten, niet meer misselijk: klachten van de zwangerschap worden minder.

Hoeveel kans op miskraam na positieve test?

Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap eindigt 50% van de gevallen ook in een miskraam.

Hoe ziet het eruit als je een miskraam krijgt?

Een miskraam kan beginnen met steeds wat licht bloedverlies dat na enkele dagen meer wordt, maar dat hoeft niet. ook kan de miskraam in één keer op gang komen. Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies, waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn.

Hoe groot is de kans op een missed abortion?

Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang. Als de miskraam is vastgesteld met de echo, wat een missed abortion heet, komt in ongeveer 40% van de gevallen in de eerste week de miskraam opgang.

Hoe lang mag je wachten op een miskraam?

Afwachten bij een miskraam

Een aantal vrouwen kiest bij een miskraam voor afwachten. Het weefsel wordt dan vanzelf afgestoten en de bloeding houdt vanzelf op. Bij de meeste miskramen wordt het vruchtje binnen twee weken na begin van de bloeding afgestoten, bij sommigen pas na een paar weken.

Hoe snel kan je zwanger worden na een miskraam?

Na een miskraam kun je vrij snel weer zwanger raken. Zelfs al voordat je weer een keer ongesteld bent geweest. Hoe snel jouw cyclus herstelt, verschilt wel per vrouw. Maar er is geen medische reden om te wachten; meteen na een miskraam zwanger worden is niet gevaarlijk en geeft geen grotere kans op een nieuwe miskraam.

Welke week hCG het hoogst?

De hoogste concentratie hCG is aanwezig rond de 10 weken zwangerschap. Vanaf 12 weken neemt het hCG hormoon geleidelijk weer af, daardoor worden vaak de zwangerschapsklachten ook minder. Dit is niet iets om je zorgen over te maken.

Hoe merk je dat hCG daalt?

Dit dalen van de hCG spiegel heeft bij veel vrouwen het gevolg dat de zwangerschapsklachten (zoals vermoeidheid en misselijkheid) van de eerste weken minder worden. Het afnemen van deze klachten wil echter niet zeggen dat de zwangerschap niet goed verloopt.

Kan je zwanger worden als er nog hCG in je bloed zit?

Indien er HCG in je bloed wordt aangetroffen, ben je zwanger. Is dit niet het geval, dan ben je niet zwanger. Een bloedtest kan al een week na je eisprong worden uitgevoerd. Omdat de bloedafname voor deze test in het ziekenhuis plaatsvindt, heb je hiervoor een verwijsbrief van je huisarts nodig.

Kan je hCG dalen en weer stijgen?

Meestal dalen de waardes na een vacuümcurettage tot ze niet meer detecteerbaar zijn. In het geval van een Gestational Trophoblastic Neoplasia (vroeger persisterende trofoblast genoemd) dalen de hCG waardes afwijkend of niet en kunnen ze zelfs weer stijgen na verloop van tijd.

Wat als hCG niet stijgt?

HCG stijgt of daalt licht

Als het HCG niet goed stijgt en niet goed daalt, dan ontwikkelt de zwangerschap zich niet goed. Het is niet zeker of je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt of een miskraam krijgt. Je krijgt na twee dagen opnieuw bloedonderzoek. De gynaecoloog onderzoekt of het HCG voldoende daalt.

Volgende artikel
Wat erft een kleinkind?