So bin ich 1er-Student geworden

Wat is het verschil tussen een werkstudent en een jobstudent?

Gevraagd door: ds. Iris Luitgardis van Neustrië B  |  Laatste update: 1 februari 2024
Score: 5/5 (41 stemmen)

Als jobstudent mag je maximaal 600 uren per kalenderjaar werken. Voor werkstudenten is er geen limiet. Ben je jobstudent en wil je meer dan 600 uren per kalenderjaar werken? Dan kan je vanaf het 601e uur als werkstudent werken.

Hoeveel uren mag je doen als werkstudent?

Als je aan de slag gaat als jobstudent, moet je erop letten dat je een aantal wettelijke grenzen niet overschrijdt. Je hebt 600 uur per jaar waarin je mag werken tegen verminderde sociale bijdragen. Je mag je 600 uur combineren met 190 uur verenigingswerk, maar je moet wel de wettelijke limieten respecteren.

Wat zijn de voordelen van een werkstudent?

Een werkstudent is vaak zeer flexibel qua beschikbare uren, vindt het vaak niet erg om in de avonduren en weekenden te werken en is tijdens bijvoorbeeld schoolvakanties doorgaans goed inzetbaar. Dat maakt een werkstudent ook ideaal geschikt voor seizoensgebonden werk of vakantiewerk.

Wat is een werkstudent?

Hogescholen en universiteiten zullen vaak rekening houden met je statuut als werkstudent. Je kan dan gebruik maken van enkele studiefaciliteiten om werken en studeren beter te kunnen combineren. Kort gesteld: als je meer dan 600 uur per jaar werkt, ben je een werkstudent.

Kan je zomaar werkstudent worden?

Je aanvraag wordt erkend als je kunt bewijzen minstens 80 uur per maand te werken of voor minstens de helft van wat in je arbeidssector als een voltijdse tewerkstelling geldt. Ook zelfstandigen in hoofdberoep en LCIE-residents+ komen in aanmerking voor het statuut.

45 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel belasting moet je betalen als werkstudent?

Een gewone werknemer wordt bijna voor 40% van zijn of haar salaris belast, terwijl jobstudenten geen belasting betalen op hun salaris. Jobstudenten betalen enkel 2,7 % van hun loon aan solidariteitsbijdrage, wat bij reguliere werknemers kan oplopen tot 13,07 %.

Wat betaal je als werkstudent?

Een werkstudent is een student die de normale sociale bijdrage (13,07%) betaalt. Ook voor de werkgever moet iets meer betalen als die een werkstudent aanstelt. De werkgever betaalt zelf ook sociale bijdrage op het brutoloon van zijn werknemers.

Hoe word ik een werkstudent?

Je aanvraag wordt erkend als je kunt bewijzen minstens 80 uur per maand te werken of voor minstens de helft van wat in je arbeidssector als een voltijdse tewerkstelling geldt. Ook zelfstandigen in hoofdberoep en LCIE-residents+ komen in aanmerking voor het statuut.

Wat gebeurt er als je werkstudent wordt?

De werkstudent is een student die meer dan 50 dagen per jaar werkt en dus de normale socialezekerheidsbijdragen betaalt. Hogescholen en universiteiten verwijzen met 'werkstudent' naar studenten die werken en leren combineren. Ze hebben in veel gevallen specifieke studiefaciliteiten voor zulke studenten.

Welk contract voor werkstudent?

Een overeenkomst met een werkstudent is vergelijkbaar met een arbeidsovereenkomst met elke andere werknemer. Het enige verschil is dat een werkstudent zijn of haar baan combineert met een hbo- of wo-opleiding, en dus gemiddeld minder uren zal werken. Vaak werken werkstudenten slechts 8 tot 16 uur per week.

Heeft een werkstudent recht op vakantiegeld?

Vanaf het 601ste uur betalen werkstudenten de normale solidariteitsbijdragen: 13,07% van het brutoloon. Werkstudenten hebben wel recht op vakantiegeld. Dat wordt berekend op basis van het loon waarop RSZ-bijdragen werden afgehouden.

Waarom werkstudent worden?

Werkervaring opdoen als werkstudent

Een werkstudentschap is een zeer goed opstapje om een bedrijf waar je eventueel later zou willen werken beter te leren kennen, of om ervaring op te doen binnen een sector die je interessant vindt.

Is werkstudent ten laste?

Alles hangt af van hoeveel de jobstudent verdient (in de brede zin, de zogenaamde nettobestaansmiddelen). Als deze beneden de wettelijke grens voor personen ten laste blijft, verandert er niets aan de fiscale situatie van de ouders.

Wat als je 600 uur op zijn?

Heb je met je studentenovereenkomst de 600 uur per jaar overschreden? Dan worden de extra uren meegerekend binnen de limiet van 80 uur, die je per maand kunt werken met een gewoon contract. Je betaalt vanaf dan ook de gewone sociale bijdragen. Je uitbetaler baseert zich op gegevens van de RSZ.

Heb je als werkstudent recht op een studietoelage?

Ook werkstudenten komen, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking voor een studietoelage van de Vlaamse overheid (studiebeurs). Deze voorwaarden hebben betrekking op jouw nationaliteit, studietraject en inkomen (gekoppeld aan jouw gezinssituatie).

Wie kan werken als jobstudent?

Je moet een bepaalde leeftijd hebben bereikt om als jobstudent te mogen werken. Je kunt als jobstudent aan de slag zodra je: 16 jaar oud bent; 15 jaar oud bent én de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs hebt gevolgd.

Hoeveel mag een student verdienen om geen belasting te betalen?

Ook de werkgever betaalt minder sociale bijdragen bij een studentenovereenkomst. hoeft u geen belastingen te betalen(opent in nieuw venster) op uw inkomsten als jobstudent, tenzij u op jaarbasis meer verdiend hebt dan 13.242,86 euro (cijfer voor 2022). Dat is een brutobedrag, na afhouding van de sociale bijdragen.

Hoeveel mag je als student verdienen om ten laste te blijven?

Om ten laste te blijven van hun ouders, mogen tot slot de netto bestaansmiddelen van de jobstudent niet hoger zijn dan 3.820 euro (bedrag inkomstenjaar 2023).

Hoeveel moet je verdienen om geen belasting te betalen?

Wanneer je bijverdient, moet je je inkomen opgeven bij de Belastingdienst. Doe je dit niet, dan werk je zwart en heb je kans dat je een boete krijgt. Je mag volgens de 'belastingvrije voet' wel een bepaald bedrag per jaar belastingvrij verdienen. Voor 2022 is dit bedrag €8700.

Wat als je meer dan 600 uur werkt als student?

Heb je met je studentenovereenkomst de 600 uur per jaar overschreden? Dan worden de extra uren meegerekend binnen de limiet van 80 uur, die je per maand kunt werken met een gewoon contract. Je betaalt vanaf dan ook de gewone sociale bijdragen. Je uitbetaler baseert zich op gegevens van de RSZ.

Hebben jobstudenten recht op verlof?

Jobstudenten zijn vrijgesteld van RSZ en hebben daarom geen recht op betaalde vakantie.

Hebben jobstudenten recht op betaalde feestdag?

Er is een onbeperkt recht op alle feestdagen die vallen binnen een periode van wettelijke vakantie. Studenten hebben echter geen recht op betaalde vakantie, aangezien ze geen sociale zekerheidsbijdragen betalen, enkel solidariteitsbijdragen. Deze regel zal dan ook niet op hen van toepassing zijn.

Wat mag een jobstudent niet doen?

Wat mag niet? Zo is het bij wet verboden dat je als jongere een job uitoefent waarbij je wordt blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen, ioniserende straling, extreme temperaturen of trillingen. Ook van een aantal machines moet je afblijven, zoals graafwerktuigen, schiethamers, lasapparaten…

Hoe wordt een jobstudent betaald?

Als jobstudent betaal je enkel een 'solidariteitsbijdrage' van 2,71% op je salaris. Je nettoloon is dus bijna gelijk aan je brutoloon. De enige voorwaarde is dat je niet meer dan 600 uur per jaar werkt. Als je langer werkt, houdt de overheid meer van je salaris af en verdien je minder.

Wat zijn mijn rechten als jobstudent?

U mag die uren vrij kiezen, het hele jaar door. Als u boven de grens van 600 uren gaat, betaalt u vanaf het 601ste uur de normale sociale bijdragen. Te veel werken kan er ook voor zorgen dat u (tijdelijk) geen recht meer heeft op het Groeipakket (kindergeld).

Volgende artikel
Hoe lang in maxi-cosi rock?