Episode 10: The Right to Education

Wat is het recht op onderwijs?

Gevraagd door: mr. Quinty Rubben D  |  Laatste update: 12 december 2023
Score: 4.3/5 (20 stemmen)

Het recht op onderwijs geldt voor elk kind. Dat betekent dat basisonderwijs voor ieder kind gratis beschikbaar moet zijn. De overheid moet er bovendien voor zorgen dat het voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs toegankelijk is voor ieder kind. Uiteraard in overeenstemming met zijn of haar leerniveau.

Wat voor recht is het recht op onderwijs?

Op grond van het VN-Kinderrechtenverdrag heeft ieder kind recht op onderwijs. Basisonderwijs is verplicht en moet voor ieder kind gratis beschikbaar zijn. Het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs moeten toegankelijk zijn voor ieder kind, in overeenstemming met zijn of haar leerniveau.

Wie heeft recht op onderwijs?

Alle kinderen hebben recht op goed onderwijs. Jij dus ook. Dat staat in het Kinderrechtenverdrag: een afspraak die 196 landen met elkaar hebben gemaakt over de rechten van kinderen.

Waarom heb je recht op onderwijs?

Ieder kind heeft recht op onderwijs. Onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind én van een samenleving. Een kind dat goed onderwijs krijgt, krijgt kansen voor de toekomst. Daarom heeft ieder kind recht op goed onderwijs.

Is onderwijs een mensenrecht?

Het VN-verdrag (EcSoCu) erkent dat iedereen recht heeft op onderwijs. Het VN-verdrag (BuPo) erkent de vrijheid om geloof uit te dragen in onderwijs. Het primair onderwijs moet verplicht en kosteloos zijn, het verdere onderwijs moet geleidelijk kosteloos worden gemaakt.

34 gerelateerde vragen gevonden

Welke rechten heeft een school?

Wat zijn de rechten van de school?
  • Vrijheid van onderwijs. In Artikel 23 van de Grondwet staat het recht op vrijheid van onderwijs. ...
  • Toelating. De school beslist over de toelating en verwijdering van leerlingen tot en van de school. ...
  • Ordemaatregelen. ...
  • Schorsing. ...
  • Verwijdering.

Is onderwijs een plicht?

Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).

Waar heb je geen recht op onderwijs?

Liberia scoort het slechtst. Bijna tweederde van de kinderen in de basisschoolleeftijd gaat niet naar school in dit land. In Zuid-Soedan loopt 59 procent van de kinderen hun recht op onderwijs mis. Een op de drie scholen is er gesloten als gevolg van conflict.

Hoeveel kinderen krijgen geen onderwijs?

Sinds het schooljaar 2017/2018 stijgt het aantal weer geleidelijk. In 2013/2014 stonden 6.714 kinderen en jongeren niet op een school ingeschreven. In 2017/2018 is dit aantal gedaald naar 4.515. In 2019/2020 en 2020/2021 is het aantal met circa 1.000 kinderen en jongeren gestegen naar circa 5.000.

Is onderwijs gratis in Nederland?

Als ouder betaalt u geen lesgeld voor de basisschool van uw kind. De school kan wel een vrijwillige ouderbijdrage vragen voor extra activiteiten. Ook moet u betalen voor buitenschoolse opvang (BSO) en voor bepaalde kosten van het overblijven op school (tussenschoolse opvang).

Is recht op onderwijs een sociaal grondrecht?

Sociale grondrechten: de economische, sociale en culturele rechten. Dit zijn onder andere het recht op huisvesting, sociale zekerheid, gezondheidszorg en onderwijs.

Wat houd onderwijs in?

Het onderwijs in Nederland is enerzijds verdeeld over scholen voor verschillende leeftijdsgroepen (basisonderwijs en middelbaar onderwijs) en vervolgens weer onderverdeeld op basis van verschillende onderwijsniveaus (algemeen vormend onderwijs, beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs).

Wat is de staat van het onderwijs?

De Staat van het Onderwijs is het jaarlijkse verslag van de Inspectie van het Onderwijs over wat er goed gaat in het onderwijs en waar verbeterpunten liggen.

Wat staat er in artikel 23 van de Grondwet?

Op basis van artikel 23 van de Grondwet over de vrijheid van onderwijs mag iedereen een school oprichten en deze naar eigen overtuiging inrichten. Maar in de praktijk lukt het bijna nooit om een nieuwe bekostigde school te beginnen. Daarom is er meer ruimte voor de oprichting van nieuwe scholen sinds 1 juni 2021.

Wie regelt het onderwijs?

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Wie is er bevoegd voor het onderwijs?

Er zijn 3 onderwijsbevoegdheden; 1 voor het basisonderwijs en een tweedegraads en eerstegraads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs. U kunt een onderwijsbevoegdheid halen door een lerarenopleiding af te ronden aan een hogeschool of universiteit.

Waar krijgen kinderen vrij voor van school?

Je kan voor je kind tijdelijk vrijstelling van de leerplicht krijgen. Bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts, het ziekenhuis of ernstige familiegebeurtenissen. Hiervoor vraag je vooraf verlof van school aan.

Kan een middelbare school een kind weigeren?

Ja, een middelbare school mag uw kind soms weigeren.

Wat gebeurt er als je kind niet naar school gaat?

Als uw kind niet meer naar school gaat, zonder goede reden, dan meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in. Samen met de leerling, school en ouders probeert de ambtenaar ervoor te zorgen dat uw kind weer terug gaat naar school.

Kan een school Je weigeren?

Het schoolbestuur beslist of uw kind op de school wordt toegelaten. Weigering van kinderen op de basisschool is toegestaan maar hiervoor moeten wel goede redenen zijn. Leerlingen mogen niet willekeurig geweigerd worden. De school moet er voor zorgen dat het toelatingsbeleid bekend is en ze dit consequent toepast.

Kan school mijn kind weigeren?

Ja, een basisschool mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld als de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.

Kan een leerkracht een leerling weigeren?

Een school kan een leerling weigeren omdat het ondersteuning nodig heeft. Dit mag het echter niet zomaar doen. De school is verplicht om te onderzoeken welke ondersteuning het kind nodig heeft en of de school deze ondersteuning kan bieden.

Kan een school je verplichten?

Ja, dat kan. Die verwachting moet dan wel vermeld staan in het schoolreglement. Een school kan leerlingen die verplichting dus niet zomaar in het midden van het jaar opleggen.

Wie heeft school verplicht?

Op 1 januari 1901 is de leerplicht ingevoerd. Kinderen van 6 tot 12 jaar moesten een school bezoeken óf huisonderwijs krijgen. Later is de leerplichtige leeftijd met vier jaar verlengd en is onder meer ook het toezicht op de onderwijsinstellingen en de medezeggenschap wettelijk geregeld.

Kun je stoppen met school als je 17 bent?

Een zeventienjarige leerling zonder startkwalificatie is kwalificatieplichtig. De kwalificatieplicht zegt dat jongeren zonder startkwalificatie tot hun achttiende verjaardag onderwijs moeten volgen. Een zeventienjarige leerling met een startkwalificatie hoeft niet meer naar school.

Vorige artikel
Hoeveel erft langstlevende?
Volgende artikel
Wat zie je op echo na eisprong?