Mag je werkgever medische gegevens bij je opvragen? | Het Juridisch Loket

Kan je werkgever je testuitslag zien?

Gevraagd door: prof. Nina van der Laan  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (27 stemmen)

Als werkgever mag u geen medische gegevens van uw personeel verwerken. U mag uw werknemers dus niet vragen naar hun gezondheid of een test afnemen ter controle. De reden van een ziekmelding bijhouden mag ook niet. Zo is dat geregeld in de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Wie kan mijn testuitslag zien?

De GGD'en kunnen zien van wie een testuitslag is. Wij van GGD GHOR kunnen dat normaal gesproken niet zien. Behalve als er een probleem is dat we moeten oplossen. Dit doen we dan vanuit onze Servicedesk rol.

Kan mijn werkgever mij verplichten een zelftest te doen?

Neen, dit mag niet. Een werkgever kan niet louter vanuit zijn patronaal gezag een dergelijke test verplicht opleggen aan het personeel. Dit raakt immers aan de fysieke integriteit van de werknemers. Zonder wettelijke basis mag een werknemer niet worden gedwongen om zich te laten testen.

Hoe krijg je positieve testuitslag?

Als u bent getest op corona bij de GGD krijgt u zo snel mogelijk de uitslag. Meestal krijgt u de uitslag binnen 24 tot 48 uur. Testen bij de GGD is alleen nog bedoeld voor zorgmedewerkers, mensen die een herstelbewijs nodig hebben en voor doelgroepen voor wie zelftesten geen optie is.

Hoelang moet je in isolatie als je positief getest bent op Covid 19?

Je hoeft niet meer in isolatie te gaan als je positief test op corona. Ook de richtlijn voor een zelftest bij klachten is komen te vervallen per 10 maart 2023. Dit kan omdat de omikron(sub)varianten minder ziekmakend zijn en doordat bijna iedere Nederlander gevaccineerd is en/of besmet is geweest met het coronavirus.

32 gerelateerde vragen gevonden

Wat als je na 7 dagen isolatie nog steeds positief test?

Wel kan men eventueel een zelftest uitvoeren na dag 7. Indien die positief zou zijn is dit een teken dat men meer dan waarschijnlijk nog besmettelijk is. Voor de benodigde medische getuigschriften, zie de praktische modaliteiten bij isolatie.

Hoeveel dagen is iemand met corona besmettelijk?

Bij symptomatische infecties begint de besmettelijke periode 2 dagen voor de start van de klachten, en eindigt als de persoon 24 uur klachtenvrij is en minimaal 5 dagen na start van de symptomen. Bij asymptomatische infecties begint de besmettelijke periode op de testdatum en eindigt 5 dagen na de testafname.

Kan een zelftest vals positief zijn?

De betrouwbaarheid verschilt van test tot test, en is afhankelijk van wie de test uitvoert. De kans op vals-negatieve of vals-positieve resultaten is bijvoorbeeld hoger bij zelf-testen. Het tijdstip van aflezen is ook belangrijk om vals positieve resultaten bij te lang wachten te vermijden.

Hoe lang blijf je positief?

Het is nog onduidelijk hoe lang patiënten besmettelijk blijven na verdwijnen van de symptomen. Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).

Hoe lang duurt het voordat je de uitslag krijgt?

De testuitslag

Hoe lang dit precies duurt? Dat hangt af van de drukte. Maar meestal ontvang je de uitslag binnen 48 uur. Deze 48 uur gaat in aan het einde van de dag waarop je getest bent.

Hoe lang moet je thuisblijven na een positieve zelftest?

De uitslag is positief

Als uw uitslag positief is, is het niet langer nodig om 5 dagen in isolatie te gaan en afstand te houden van huisgenoten.

Kan je zelftest fout doen?

Bij personen zonder klachten, die zichzelf eenmalig testen met deze neuszelftest is de test niet voldoende betrouwbaar. Wat in deze groep zonder klachten de betrouwbaarheid is van herhaald zelftesten, bijvoorbeeld om de aantal dagen, is niet onderzocht.

Kan ik test weigeren?

Het weigeren van een test is een fundamenteel recht van een patiënt. Hij kan met andere woorden nooit verplicht worden een test te laten afnemen.

Wat betekent de C op een sneltest?

De aanwezigheid van een testlijn (T), hoe zwak ook, samen met een controlelijn (C) betekent een positief testresultaat. Een positief resultaat betekent dat u zeer waarschijnlijk COVID-19 heeft. Neem onmiddellijk contact op met uw arts/huisarts of bel met de GGD via 0800-1202 of via de website www.coronatest.nl.

Hoe lang ben je besmettelijk na een positieve test?

Immuuncompetent: Minstens 5 dagen na de eerste positieve test. Immuungecompromitteerd (bekend): Minstens 14 dagen na eerste positieve test.

Hoe weet je met welke variant je besmet bent?

Hoe kunnen jullie zien welke variant van het coronavirus je hebt? Je krijgt bij de uitslag van een test niet te horen met welke variant van het coronavirus je besmet bent. Een laborant kan bij het analyseren van een coronatest namelijk niet zien met welke variant iemand besmet is. Daarvoor is verder onderzoek nodig.

Kun je twee keer achter elkaar corona krijgen?

Helaas blijf je niet eeuwig immuun tegen SARS-CoV-2 nadat je covid-19 hebt doorgemaakt. Ook na vaccinatie kan je opnieuw besmet worden en de ziekte doormaken, zij het vaker in een mildere vorm dan de eerste keer.

Hoe lang ben je ziek als je corona hebt?

Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.

Heeft zelftest zin na corona?

Een corona zelftest doen is niet meer nodig Nu gelden alleen de basisadviezen bij alle luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid Denk aan bijvoorbeeld thuis werken als u deze klachten heeft.

Heeft zelftest zin als je geen klachten hebt?

Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72%-80% van de werkelijk besmette mensen door de zelftest gemist worden. Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.

Hoe besmettelijk ben je zonder klachten?

Besmettelijkheid zonder symptomen

In hoeverre mensen die zelf besmet zijn maar (nog) niet ziek zijn, besmettelijk zijn voor anderen blijft nog onduidelijk. Gemiddeld gezien zou iemand besmettelijk kunnen zijn vanaf twee tot drie dagen voor het begin van de klachten.

Hoe ziet negatieve zelftest eruit?

Negatief resultaat: Je ziet een lijntje langs de letter 'C' en niets langs de letter 'T'. In alle andere gevallen is de test ongeldig. Als er geen lijntjes verschijnen of enkel langs de “T” betekent dat je test niet geslaagd en ongeldig is.

Hoe voel je je als je corona hebt?

Klachten die vaak voorkomen bij corona zijn:
  • koorts (38 graden of hoger) of verhoging (37,5 graden tot 38 graden)
  • hoesten.
  • moeilijk of snel ademen, bijvoorbeeld bij het lopen.
  • opeens minder goed ruiken of proeven.
  • verkoudheid, keelpijn, niezen.

Hoe kom ik zo snel mogelijk van corona af?

Goede voeding en beweging zijn belangrijk bij het herstel van COVID-19. Als u ziek bent heeft uw lichaam extra eiwit en voldoende energie nodig om in een goede conditie te blijven en verlies van spieren te voorkomen. Onze diëtisten geven u hiervoor een aantal tips en adviezen.

Hoe begint omikron?

De hoofdsymptomen van COVID-19 met de omikronvariant zijn vergelijkbaar met de bekende eerdere virusvarianten, te weten: luchtwegklachten en koorts. Verlies van reuk/smaak wordt bij een infectie door de omikronvariant minder vaak gerapporteerd dan bij eerdere virusvarianten en keelpijn lijkt juist vaker voor te komen.

Vorige artikel
Hoe eerste WhatsApp sturen?
Volgende artikel
Wat als baby zure melk drinkt?