Wat is het Jenaplan?
Gevraagd door: Nathan van Zwaben | Laatste update: 18 november 2023Score: 4.7/5 (13 stemmen)
Jenaplanonderwijs is een vorm van vernieuwingsonderwijs. In de praktijk zijn de meest opvallende kenmerken van het jenaplansysteem dat meerdere leerjaren gemengd worden in een stamgroep, waarbinnen vervolgens weer in de verwerking en registratie van de leerstof de verschillende leerjaren worden onderscheiden.
Wat houdt het jenaplan in?
Het jenaplanonderwijs is gericht op de opvoeding van kinderen in de brede zin. Zo besteedt een jenaplanschool niet alleen aandacht aan schoolse kennis en vaardigheden, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar de school besteedt ook aandacht aan gesprek, spel en viering.
Wat zijn enkele kenmerken van jenaplan onderwijs?
Het jenaplanonderwijs is gericht op de opvoeding van kinderen. Het onderwijs gaat daarom veel verder dan het aanleren van kennis en vaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen. Er wordt uitgegaan van vier basisactiviteiten: spreken, spelen, werken en vieren. Bij jenaplan staat het kind centraal, niet de leerstof.
Is jenaplan bijzonder onderwijs?
Onder de richting algemeen bijzonder vallen scholen zoals: Montessorischolen; Daltonscholen; Jenaplanscholen.
Waar komt de naam jenaplan vandaan?
Het jenaplan-onderwijsconcept is bedacht door de pedagoog Peter Petersen (1884-1952) uit de Duitse plaats Jena. Vandaar de naam. Petersen presenteerde zijn leermethode in 1927 en breidde het in de jaren 40 uit tot een totaalplan voor onderwijs aan kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar.
Wie heeft jenaplan bedacht?
Peter Petersen, grondlegger van het jenaplanonderwijs, werd geboren in 1884. Hij was een Duitse hoogleraar pedagogiek. In 1923 werd hij hoogleraar opvoedkunde en kreeg hij de leiding over het pedagogisch seminarie en de universitaire oefenschool gelegen in het plaatsje Jena.
Is jenaplan regulier onderwijs?
Waar reguliere scholen elk vak apart geven, werkt jenaplan met vakintegratie. Dat houdt in dat verschillende vakken worden samengevoegd in de vorm van een project. Zo leert je kind verbanden zien tussen verschillende schoolvakken. Verschillende leeftijden samen.
Hoe is Jenaplan ontstaan?
Het jenaplanconcept is door Peter Petersen bedacht aan de universiteit in het Duitse Jena. Hij maakte een nieuwe onderwijsvorm waarbij kinderen van verschillende leeftijden in een groep zaten; daarbij een gezinssituatie nabootsend. In de jaren zestig introduceerde Suus Freudenthal het jenaplanonderwijs in Nederland.
Wat is het beste onderwijs?
Volgens de OESO heeft Finland namelijk het beste onderwijs in de westerse wereld. In de Top 20 van de OESO staat Finland, na vijf Aziatische landen, op de zesde plaats.
Hoeveel Jenaplan scholen?
Naar opgave van de Nederlandse Jenaplanvereniging (NJPV) zijn er in Nederland 190 jenaplanbasisscholen en vijf middelbare jenaplanscholen, en in Vlaanderen zeven basisscholen.
Hoeveel onderwijsvormen zijn er?
Het onderwijssysteem begint met regulier basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs voor alle kinderen vanaf vier jaar. Na het basisonderwijs zijn er zeven vormen van voortgezet onderwijs: voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs, vmbo, lwoo, havo, vwo en vavo.
Wat zijn de doelen van passend onderwijs?
Alle leerlingen moeten een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en hun mogelijkheden. Passend onderwijs moet ervoor zorgen dat elk kind het beste uit zichzelf haalt. Scholen bieden daarom extra hulp aan leerlingen die dit nodig hebben, zoals kinderen met leer- of gedragsproblemen.
Welke visies op onderwijs zijn er?
Een onderwijsvisie kun je zelf ontwikkelen. Ook zijn er bestaande visies die je kunt aanpassen. Enkele bestaande visies zijn: Vrijeschool, Montessori, Dalton, Freinet, Jenaplan, Agora-concept of ervaringsgericht onderwijs. Het belangrijkste is dat je onderwijsvisie onderbouwd is op grond van bewuste keuzes.
Wat is het doel van een schoolplan?
Het schoolplan is vooral bedoeld als planmatig sturingsinstrument voor de school zelf. Het plan laat zien waar de school op inzet en hoe de school het onderwijs en het kwaliteitsbeleid vormgeeft. Scholen mogen zelf bepalen of zij werken met een eenvoudig en handzaam schoolplan, of juist met een uitgebreider plan.
Hoe werkt de Vrije School?
De vrijeschool is een onderwijsconcept dat is gebaseerd op persoonsvorming. Met het woord 'vrij' wordt bedoeld dat een leerling zich in vrijheid op elk vlak van zijn persoonlijkheid moet kunnen ontwikkelen. Daarom zijn er naast de gewone leervakken ook standaard veel creatieve- en doevakken.
Wat zijn de belangrijkste vakken op de basisschool?
Verplichte vakken
rekenen en wiskunde; oriëntatie op jezelf en de wereld: zoals aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, verkeersles en staatsinrichting; kunstzinnige oriëntatie: bijvoorbeeld muziek, tekenen en handvaardigheid; 2 lesuren bewegingsonderwijs: bijvoorbeeld gymlessen.
Waarom is het Finse schoolsysteem zo goed?
In het Finse onderwijs zijn differentiatie, gepersonaliseerd toetsen en keuzevrijheid belangrijke elementen waaraan door middel van gepersonaliseerd leren invulling kan worden gegeven. De digitale infrastructuur, noodzakelijk om gepersonaliseerd leren te faciliteren, is goed op orde op Finse scholen.
Wat is de populairste school van Nederland?
Het Fons Vitae Lyceum in Zuid is net als vorig jaar de populairste school, zo blijkt uit de jaarlijkse analyse van de Centrale Loting en Matching.
Welk land heeft het moeilijkste onderwijs?
Aziatische landen domineren de lijst, Singapore en Hong Kong voorop. In ontwikkelingslanden als Ghana en Honduras was het niveau het laagst. Volgens het OECD is er nooit eerder op zo'n grote schaal onderzoek gedaan naar het niveau van onderwijs.
Wie heeft school bedacht in Nederland?
Rond 750 na Chr. werd in Utrecht een kloosterschool opgericht door Gregorius, een leerling van Bonifatius. Deze school is één van de eerste scholen in Nederland waarover iets bekend is. In eerste instantie waren de kloosterscholen gericht op het opleiden van jongens tot monnik of priester.
Wat is een Montessori School?
Montessori is een onderwijsconcept voor de voorschool, basis- en voortgezet onderwijs. Op een montessorischool leren kinderen zelfstandig werken en zitten zij met meerdere jaargroepen in een klas. Tegenwoordig combineren montessorischolen vaak montessorimateriaal met reguliere taal- en rekenmethodes.
Hoe gingen de kinderen vroeger naar school?
Sommige kinderen gingen naar school en leerden een beetje lezen, schrijven en rekenen. Jongens van edelen werden met zeven jaar de page van een ridder en deden klusjes voor hem. Later verzorgden ze als schildknaap de wapenrusting. Meisjes leerden zich gedragen als een dame.
Is een schoolplan verplicht?
Ja, in de wet staat dat basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs zowel een schoolplan als een schoolgids dienen te hebben. Het schoolbestuur stelt ten minste eens in de 4 jaar het schoolplan vast en jaarlijks de schoolgids voor het eerstvolgende schooljaar.
Hoe weet ik of mijn kind geschikt is voor Montessori?
Is de Montessorimethode voor ieder kind geschikt? Door de grote mate van individuele begeleiding biedt de Montessori methode voor ieder kind goede mogelijkheden. Wel zal het rustige, stille, teruggetrokken kind een andere benadering nodig hebben dan zijn meer beweeglijke groepsgenoot.
Is Montessori onderwijs beter?
Er is geen verschil in niveau of prestaties in vergelijking met andere scholen in het basisonderwijs. Kinderen van montessorischolen kunnen het programma in het voortgezet onderwijs goed aan.
Wat stopt de borstvoeding?
Is de visolie van Kruidvat goed?