Toxoplasmosis & Pregnancy

Wat is het gevaar van toxoplasmose tijdens de zwangerschap?

Gevraagd door: Dion Barents  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (1 stemmen)

Infectie tijdens de zwangerschap
Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind. De kans daarop is klein. Als de besmetting later in de zwangerschap optreedt, neemt het risico op miskraam of doodgeboorte af, maar kan het leiden tot aangeboren afwijkingen.

Hoe gaat toxoplasmose dood?

De parasiet overleeft niet bij extreme temperaturen. Verhitten boven de 70°C of het invriezen van vlees bij -12°C voor minimaal 4 dagen of bij –20°C voor minimaal 3 dagen doodt de parasiet.

Hoe groot is de kans dat je toxoplasmose oploopt?

De helft van de zwangere vrouwen heeft al toxoplasmose gehad voor ze zwanger werd. Zij hebben antistoffen en zijn voor de rest van hun leven beschermd. Ze kunnen geen toxoplasmose meer oplopen of doorgeven aan hun baby. 50% van de zwangere vrouwen kan de ziekte nog oplopen tijdens de zwangerschap.

Hoe vaak komt toxoplasmose voor zwangerschap?

Toxoplasmose wordt vooral getest bij zwangere vrouwen en bij vrouwen met een kinderwens. Ongeveer 20% van deze groep is ooit besmet geweest met toxoplasmose. Ze hebben antistoffen en zijn dus beschermd. Dat betekent wel dat 8 op de 10 vrouwen moeten opletten om geen toxoplasmose te krijgen tijdens de zwangerschap.

Hoe lang kan toxoplasmose overleven?

Ze kunnen jaren, tot levenslang, overleven.

31 gerelateerde vragen gevonden

Kan je genezen van toxoplasmose?

Gelukkig is een toxoplasmose-infectie goed te behandelen met een combinatie van medicijnen. Naast antibiotica schrijft de oogarts ontstekingsremmende middelen (corticosteroïden) voor. Zo wordt de parasiet bestreden en de ontstekingsreactie van het lichaam geremd.

Wat als je al toxoplasmose hebt gehad?

Als je al toxoplasmose hebt gehad, ben je er daarna immuun voor en kan een besmetting geen kwaad. Maar als je tijdens de zwangerschap voor de eerste keer besmet raakt, kan dat grote gevolgen hebben. De parasiet kan immers overgedragen worden op de foetus en kan ernstige afwijkingen veroorzaken.

Hoeveel komt toxoplasmose voor?

Komt toxoplasmose veel voor bij mensen? Hoe vaak mensen geïnfecteerd raken met T. gondii is afhankelijk van het land. In Nederland raakt ongeveer 70 tot 80 procent van de mensen op enige moment in hun leven geïnfecteerd.

Hoe vaak komt Toxoplasma gondii voor?

Bij zwangere vrouwen kan het erg gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind. Als je eenmaal toxoplasmose hebt gehad dan ben je er daarna immuun voor. Dat geldt voor ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking.

Kan toxoplasmose terugkeren?

De ontsteking, die met name het netvlies en vaatvlies aantast, kan regelmatig terugkomen. Na elke toxoplasmose-infectie ontwikkel je een litteken, vaak klein soms groot.

Waardoor krijg je toxoplasmose?

Toxoplasmose is een voedselinfectie die veroorzaakt wordt door de microbe Toxoplasma gondii. Het is een ziekte die je kan oplopen door het eten van rauw of onvoldoende gaar vlees, door het eten van ongewassen rauwe groenten en fruit en door contact met aarde, besmet met kattenuitwerpselen.

Waarvan krijg je toxoplasmose?

Toxoplasmose is een infectieziekte veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii. U kunt ermee in contact komen door het eten van besmet rauw vlees en rauwe groenten of via uitwerpselen van katten.

Hoe vaak komt listeria bacterie voor?

Hoe vaak komt listeria voor in Nederland? In Nederland krijgen 4 op de miljoen mensen per jaar een infectie met listeria. De ziekte komt het meest voor bij mensen die ouder zijn dan 65 jaar. Elk jaar krijgt het RIVM ongeveer 85 meldingen van patiënten met een listeria-infectie.

Hoe weet ik of ik immuun ben voor toxoplasmose?

Voor de meeste mensen is toxoplasmose onschuldig. Sommige mensen vertonen helemaal geen klachten na infectie. Anderen hebben vage klachten als moeheid, lusteloosheid, opgezwollen klieren, lichte koorts of huiduitslag. Als je al toxoplasmose hebt gehad, ben je er daarna immuun voor en kan een besmetting geen kwaad.

Hoe kan je toxoplasmose voorkomen?

Hoe kan ik toxoplasmose voorkomen?
  1. Spring voorzichtig om met de kat en vraag je partner de.
  2. Eet geen rauw of halfdoorbakken vlees.
  3. Was grondig snijplanken, kookgerei en je handen en nagels na contact met rauw vlees.
  4. Was en schil indien mogelijk alle groenten zorgvuldig.

Is toxoplasmose gevaarlijk?

Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind. De kans daarop is klein. Als de besmetting later in de zwangerschap optreedt, neemt het risico op miskraam of doodgeboorte af, maar kan het leiden tot aangeboren afwijkingen.

Wat mag je niet eten als je toxoplasmose hebt?

Tijdens de zwangerschap wordt sterk geadviseerd om geen artisanale charcuterie te consumeren om toxoplasmose te vermijden, maar ook om besmetting door listeriose te vermijden. Ook zachte kazen of rauwmelkse kazen (ongepasteuriseerd) vermijd je best, evenals gerookte vis, rauwe schelpdieren en mosselen.

Hoe groot is de kans op listeria-bacterie?

De kans op besmetting met Listeria is klein. Jaarlijks zijn er ongeveer 40 tot 60 gevallen van Listeria besmetting bekend maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Hoe snel merk je listeria?

De verschijnselen van een besmetting met listeria kunnen zich uiten tot 90 dagen na consumptie. Meestal gebeurt het na twee tot vier weken. Soms zijn de klachten mild zoals milde griepverschijnselen. Maar het kan ook hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, diarree en misselijkheid veroorzaken.

Hoe snel word je ziek van listeria?

De tijd tussen besmetting en eerste symptomen (incubatietijd) bedraagt 1 tot 91 dagen. De infectie geeft meestal weinig tot geen klachten bij personen met een normale weerstand.

Hoe lang duurt ziekte van Weil?

De ziekte wordt behandeld met medicijnen. Soms is opname in een ziekenhuis nodig. Meestal worden mensen weer helemaal beter na enkele weken. Iemand kan zich nog enkele maanden moe voelen.

Is de ziekte van Weil dodelijk?

De ziekte van Weil geeft veelal wel ernstige verschijnselen, die tot in 20% van de gevallen een dodelijke afloop kunnen hebben, indien behandeling niet tijdig wordt gestart.

Hoe herken je ziekte van Weil?

De diagnose van de ziekte van Weil kan worden gesteld aan de hand van de ziekteverschijnselen. De klassieke tekenen zijn geelzucht, nierfalen en bloedingen. Daarnaast kan bloed of urine afgenomen worden om de leptospiren aan te tonen met behulp van laboratoriumonderzoek.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Weil?

De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een bacterie. Je kunt geïnfecteerd raken via urine van geïnfecteerde knaagdieren, rundvee en varkens, huisdieren en wilde dieren. Verschijnselen van de ziekte van Weil zijn griepachtig, met kenmerkende spierpijn in de kuiten.

Hoe weet je of je besmet bent met listeria?

Symptomen listeria

De verschijnselen van een besmetting met listeria kunnen zich uiten tot 90 dagen na consumptie. Soms zijn de klachten mild zoals milde griepverschijnselen. Maar het kan ook hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, diarree en misselijkheid veroorzaken.

Vorige artikel
Hoe oud is de babyfoon?