Wat is cocaïne? | werking | risico's | herkennen gebruik

Wat is erger pillen of coke?

Gevraagd door: mr. Muhammed die Pelser B  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (36 stemmen)

Wat betreft risico's kun je drugs beoordelen aan de hand van drie criteria: lichamelijke schade, verslavingskans en sociale schade. Vergelijking is moeilijk: beide drugs hebben eigen lichamelijke risico's. Wat betreft verslavende werking en sociale gevolgen scoort cocaïne duidelijk slechter dan XTC.

Wat is de minst gevaarlijke drugs?

Opvallend: alcohol scoort overall het slechtst (nog erger dan heroïne!), tabak en cocaïne zijn (persoonlijk en maatschappelijk) ongeveer even schadelijk, xtc, lsd en paddo's behoren tot de minst schadelijke substanties (wat niet wil zeggen dat ze ongevaarlijk zijn).

Wat is de ergste drug?

Heroïne en crack blijken samen met alcohol en tabak relatief het meest schadelijk te zijn. Paddo's, LSD en khat scoren relatief laag op deze lijst.

Kan 1 lijntje coke kwaad?

Hoeveel coke op een avond is schadelijk? We kunnen maar beter duidelijk zijn: of je nou af en toe een lijntje neemt of één gram coke op een avond gebruikt, coke snuiven – hoeveel of hoe weinig ook – is altijd schadelijk voor je lichaam. Ook bestaan er altijd de kans op een overdosis.

Wat is slechter Pep of coke?

Cocaïne is verslavender en richt schade aan op je hart- en bloedvaten, speed is ook zwaar voor hart en bloedvaten en kan leiden tot hersenschade. De meeste bezoekjes die mensen van onder de veertig aan de eerste hulp brengen omdat ze last hebben van hartklachten, zijn gerelateerd aan cocaïnegebruik.

45 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kun je zien of iemand snuift?

Kenmerken en symptomen van cocaïnegebruik:
 • Een cocaïnegebruiker is vaak erg energiek, opgewekt, overmoedig en zelfverzekerd. ...
 • Cocaïnegebruikers praten meer en luisteren slechter. ...
 • Gebruikers van cocaïne zijn onrustig, geïrriteerd, en hebben vaak een kort lontje. ...
 • Cokegebruikers zien vaak bleek en hebben soms wijde pupillen.

Hoe lang duurt een coke dip?

Wat is de dinsdag dip van coke? Tijdens het gebruik van cocaïne (coke) worden bepaalde stoffen in de hersenen langzamer afgebroken, zoals dopamine, noradrenaline en serotonine. Deze stoffen moeten echter wel weer aangevuld worden en dat duurt gemiddeld 24–48 uur.

Waarom geen erectie met coke?

Cocaïne verstoort het niveau dopamine en noradrenaline in de hersenen. Dat kan ook stevig effect hebben op je libido, seksualiteit en de seksuele beleving. Je krijgt minder zin in seks en mannen krijgen minder snel een erectie, bij langdurig gebruik ontstaat impotentie.

Is 2 gram coke veel?

Dosering. De meeste mensen nemen een kwart tot een halve gram cocaïne (4 of 5 lijntjes) per avond. De hoeveelheid varieert van persoon tot persoon. Een veilige dosis is er niet.

Hoeveel coke is strafbaar?

Normaal gesproken wordt bezit voor eigen gebruik van zowel harddrugs als softdrugs niet opgespoord en vervolgd. Met een gebruikshoeveelheid wordt bedoeld: minder dan 5 gram bij softdrugs (hasj of wiet) en maximaal een halve gram bij harddrugs (cocaïne, speed etc.), 1 XTC pil en minder dan 5 ml GHB.

Welke 4 drugs gebruiken Nederlanders het meest?

Cannabis is de meest gebruikte drug in Nederland, op enige afstand gevolgd door ecstasy, cocaïne en amfetamine.
...
Dit komt onder meer door:
 • genetische factoren.
 • instabiele gezinssituatie.
 • gebrekkige opvoedingsvaardigheden van de ouders.

Wat is de meest verslavende drugs?

Top 10 verslavende middelen
 • Heroïne. Heroïne staat met stip op 1 wat betreft meest verslavende drugs (wereldwijd). ...
 • Crack. Crack, ook wel basecoke genoemd, is de meest pure vorm van cocaïne. ...
 • Tabak/nicotine. ...
 • Methamfetamine. ...
 • Cocaïne. ...
 • Alcohol. ...
 • Amfetamine (speed) ...
 • Benzo's.

Welke drugs lijkt op coke?

4-MMC (Mephedrone)

Ook wel 'miauw miauw' genoemd. De effecten lijken op XTC en cocaïne. Inmiddels is deze drug verboden.

Welke drugs meest dodelijk?

Duidelijk is dat alcohol, tabak, heroïne en crack hoog scoren. Paddo's, LSD en khat scoren relatief laag. In Engeland is een dergelijke rangschikking ook gedaan (Nutt et al., Lancet 2007).

Wat doet coke met je uiterlijk?

Coke doet het volgende met je gezicht: het zorgt voor verwijde pupillen en je krijgt een 'strak' gezicht. Omdat cocaïne de bloedsomloop stimuleert, zullen de ogen er bovendien rood en waterig uit komen te zien. Verder zal de persoon vaak de neus ophalen en een slecht gebit en kleine puistjes laten zien.

Wat doet coke met je spieren?

Je kunt last krijgen van spierstuipen of -trillingen, verkrampte spieren en/of vertigo. Door de speed waar cocaïne veelal mee wordt versneden, kun je gaan knarsetanden en met je kaken klemmen.

Hoe lang kun je met 1 gram coke?

Van 1 gram cocaïne worden zo'n 10 – 20 lijntjes gemaakt. Veel gebruikers hebben op een avond voldoende aan een kwart tot een halve gram cocaïne (4 of 5 lijntjes).

Waarom zit coke in een envelop?

De papiertjes kunnen met wat vouwen een envelopje worden. Iemand die drugs gebruikt kan hier zijn drug in bewaren. Omdat het een envelopje is kan het makkelijk open en dicht worden gedaan voor gebruik. Hij of zij kan de drug bewaren zonder dat er te veel vocht of vuil bij de drug komt.

Wat is de beste drugs voor seks?

Cannabis staat doorgaans helemaal bovenaan de lijst van seks verbeterende drugs. Dat heeft verschillende oorzaken: het is veilig, het wordt meer legaal, het is in staat gebruikers te ontspannen, remmingen los te laten, en het veroorzaakt een vreedzame high.

Kan je een dip krijgen van coke?

De dagen na cokegebruik kun je jezelf erg moe en uitgeblust of depressief voelen. De cokedip wordt over het algemeen door gebruikers wel als minder sterk ervaren dan de dip die speed of XTC kunnen geven. Lees over Bijwerkingen van coke.

Hoe merk je dat iemand coke op heeft?

Staan strak, zien bleek, soms wijde pupillen

Gebruikers van coke staan vaak strak (iets gespannen spieren), zien bleek en hebben soms tijdelijk grote pupillen. Door de wijde pupillen kunnen gebruikers van cocaïne overgevoelig worden voor licht. Ze dragen daarom graag een zonnebril.

Wat moet je eten na coke?

Tips: herstellen na cokegebruik
 • Voldoende drinken. Door het gebruik van coke verlies je veel vocht. ...
 • Eet zoute producten. Behalve veel vocht verlies je ook veel zouten als je flink hebt gezweet. ...
 • Ook zoet helpt. ...
 • Vitamine C. ...
 • Melatonine of L-tryptofaan.

Hoe werkt coke het snelst uit?

Je lichaam heeft tijd en rust nodig om te herstellen van cocaïnegebruik. Het kan helpen om veel vocht te drinken. Vul zouten en suikers aan via je voeding. Vitamine C kan helpen de cocaïne sneller af te breken en snel nuchter te worden na coke.

Hoe maak je je neus schoon na snuiven?

Je kunt schade aan je neus door snuiven voorkomen. Spoel na afloop je neus met bijvoorbeeld lauw zout water of een neusspray om ontstekingen te voorkomen.