Vrouw doet drie valse meldingen bij 112 | Bureau Brabant

Wat is een valse melding?

Gevraagd door: Sjoerd Hermans  |  Laatste update: 21 januari 2024
Score: 4.5/5 (4 stemmen)

Dat kan, omdat alle gegevens van (mobiele) telefoons opgevraagd kunnen worden. Als je een valse melding doet (dit betekent: zeggen dat er iets gebeurt, wat niet waar is), of misbruik maakt van 112 (alleen bellen en de verbinding verbreken of lachen, schreeuwen, schelden, etc.), dan pleeg je een misdrijf.

Wat wordt er verstaan onder een valse aangifte?

Valse aangifte in de wet

Het doen van een valse aangifte is strafbaar gesteld in artikel 188 Wetboek van Strafrecht: “Hij die aangifte of klacht doet dat een strafbaar feit gepleegd is, wetende dat het niet gepleegd is”.

Doen van een valse melding?

Ja, het is strafbaar om een valse aangifte te doen. Jaarlijks worden er heel veel valse aangiften gedaan bij de politie. Het doen van een valse aangifte is een misdrijf en wordt zwaar bestraft. Als de politie erachter komt dat je gelogen hebt bij het doen van een aangifte loop je risico op een gevangenisstraf.

Wat moet je doen als je vals wordt beschuldigd?

U moet eerst aangifte doen bij de politie. Als er genoeg bewijs is, komt er een strafzaak. Hierin kunt u vragen om een schadevergoeding. U kunt Slachtofferhulp vragen u hierbij te helpen.

Hoe vaak valse aangifte?

Met name bij zedendelicten komt het vaak voor dat er een valse aangifte wordt gedaan. Uit onderzoek is gebleken dat er in circa 10 - 20 % van de zedenzaken een valse aangifte is ingediend. In de meeste gevallen gaat het dan om een valse aangifte terzake verkrachting, ontucht of seksueel misbruik.

18 gerelateerde vragen gevonden

Wat doet de politie met een valse melding?

Bij een valse 112-melding zal degene die de valse melding heeft gedaan, worden opgespoord. Dat kan, omdat alle gegevens van (mobiele) telefoons opgevraagd kunnen worden.

Wat is de straf voor een valse aangifte?

De wetgever heeft het doen van een valse aangifte strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht: “Hij die aangifte of klacht doet dat een strafbaar feit gepleegd is, wetende dat het niet gepleegd is, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.”

Is kwaadsprekerij strafbaar?

Kwaadsprekerij wordt ook wel laster genoemd. Laster is een strafbaar feit. Kun je iemand aanklagen wegens smaad? Smaad is in de basis een 'klachtdelict'.

Hoe noem je iemand die je vals beschuldigd?

Het Strafwetboek (artikel 443-453) spreekt van aanranding van de eer of de goede naam van personen. In de praktijk wordt meestal gesproken over laster en eerroof. Iemand wordt kwaadwillig een feit ten laste gelegd, dat zijn eer kan krenken of hem aan de openbare verachting kan blootstellen.

Wat is de straf voor smaad en laster?

Het artikel luidt: “Hij die het misdrijf van smaad of smaadschrift pleegt, wetende dat het te laste gelegde feit in strijd met de waarheid is, wordt, als schuldig aan laster, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.”

Wat gebeurt er als je een melding maakt?

Bij een melding vertel je aan de politie wat er is gebeurd. Er wordt geen aangifte opgenomen en geen onderzoek ingesteld. Dankzij jouw melding is de politie extra alert en kan snel handelen. Zeker als er meerdere meldingen en aangiftes worden gedaan tegen een persoon.

Wat doet de politie bij een melding?

De politie legt meldingen vast. Hierdoor ontstaat zicht op de aard en hoeveelheid meldingen. En of er bijvoorbeeld sprake is van 'probleemklanten' of 'probleemlocaties'. Als er meerdere meldingen zijn over 1 dader, dan weegt dat mee bij het bepalen van een eventuele straf.

Kun je iemand aanklagen wegens laster?

Dus enkel wanneer u iemands goede naam aantast door onware feiten bent u strafbaar op grond van laster. Wanneer u de waarheid vertelt en iemands goede naam aantast, kan dit smaad zijn. Op het plegen van laster is een maximale straf gesteld van twee jaren gevangenisstraf of een boete van de vierde categorie.

Waar moet een aangifte aan voldoen?

Bij een aangifte moet u altijd uw gegevens aan de politie doorgeven. Een melding kunt u wel anoniem doen. U meldt anoniem een misdrijf of dader bij Meld Misdaad Anoniem. Uw naam wordt niet opgeschreven, er is geen nummerherkenning en het telefoongesprek wordt niet opgenomen.

Wat is het verschil tussen een aangifte en een klacht?

Voor de meeste misdrijven is een aangifte voldoende voor de politie om tot vervolging over te gaan. Bij klachtmisdrijven is dat niet zo. Dan is er ook een formele klacht nodig van het slachtoffer. Dat betekent dat enkel jij als slachtoffer van een klachtmisdrijf bepaalt of er een strafprocedure gestart wordt.

Wat is een lasterlijke aantijging?

Laster is een valse aantijging van een bepaald feit waarvan de wet het bewijs toelaat. De bewijslevering is verschillend naar gelang de aard van de aangetegen feiten. Om te kunnen spreken van dit misdrijf moet er voldaan zijn aan de volgende wettelijke bestanddelen; Een kwaadwillig opzet.

Hoe reageren op beschuldigingen?

Wat kun je doen direct nadat je hebt gehoord dat je beschuldigd bent?
  1. Probeer rustig te blijven. ...
  2. Heb respect voor de wensen van de persoon die je heeft beschuldigd. ...
  3. Heb extra aandacht voor de gedragsregels en preventieve maatregelen binnen je organisatie. ...
  4. Reflecteer op je eigen handelen.

Wat zijn beschuldigingen?

het aangeven dat iemand iets moreel of gerechtelijk verkeerds heeft gedaan.

Waarom is smaad strafbaar?

Smaad of smaadschrift

Zonder dat dat noodzakelijk is uit verdediging, wordt iemand in het openbaar zwart gemaakt door de betreffende persoon te beschuldigen van bijvoorbeeld het plegen van strafbare feiten, zoals oplichting of fraude. Het hoeven niet per se strafbare feiten te zijn waar iemand van beschuldigd wordt.

Is roddelen strafbaar?

Dat kan als het (online) pesten bedreigend of discriminerend wordt. Ook smaad en laster zijn strafbaar.

Welke scheldwoorden zijn strafbaar?

Voorbeelden van eenvoudige belediging zijn het grof uitschelden van iemand, het opsteken van een middelvinger of het spugen in het gezicht. Eenvoudige belediging is strafbaar gesteld in artikel 266 Sr. Een bijzonder vorm van belediging is smaad/smaadschrift.

Wat is een strafbaar gedrag?

Het is al een aantal keren gezegd: een strafbaar feit is een menselijke gedraging die valt binnen een delictsomschrijving, die wederrechtelijk is en aan schuld te wijten. Deze laatste twee voorwaarden, wederrechtelijkheid en schuld, worden elementen genoemd.

Kan de politie een aangifte weigeren?

De politie mag een aangifte niet weigeren

De aangifte kan daarentegen wel geweigerd worden wanneer geen strafbaar feit is begaan, bijvoorbeeld omdat de kwestie van civielrechtelijke aard is en dus niet strafrechtelijk.

Doet de politie altijd iets met aangifte?

De politie is in de meeste gevallen verplicht om uw aangifte op te nemen. Als u vindt dat de politie niet meewerkt bij uw aangifte, kunt bij de politie zelf een klacht indienen.

Hoe lang blijft een melding bij de politie staan?

Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.