Sven & Anke: Wat is een parentale burn-out en hoe voorkom je het?

Wat is een parentale burnout?

Gevraagd door: Naud van den Nyeuwenhuysen B  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (23 stemmen)

Uitgeput zijn in je rol als ouder is een eerste fase van parentale burn-out. Dit kan zowel emotioneel (het niet meer zien zitten), cognitief (niet meer helder nadenken) als fysiek (vermoeidheid) zijn. Het verlies aan plezier om ouder te zijn en dingen samen met je kinderen te doen is de volgende fase.

Heb ik een parentale burnout?

Zie je er als ouder steeds vaker tegenop om tijd met je kinderen door te brengen en heb je het gevoel er helemaal doorheen te zitten in het ouderschap? Dan kan dat zomaar een parentale burn-out zijn, ofwel een ouderschapsburn-out.

Wat als je je kind niet meer aan kan?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.

Wat doet iemand met een burnout?

Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.

Hoe leven met iemand met burnout?

7 waardevolle tips hoe je iemand met burnout kan ondersteunen
 1. Geef ruimte. Geef de ander ruimte om te herstellen. ...
 2. Vraag wat de ander van jou nodig heeft. ...
 3. Wees het externe geheugen. ...
 4. Heb geduld met de emoties. ...
 5. Help prikkels van buitenaf te vermijden. ...
 6. Stimuleer de ander te bewegen. ...
 7. Begrip door kennis.

44 gerelateerde vragen gevonden

Welke mensen zijn vatbaar voor burnout?

In principe kan iedereen een burn-out krijgen. De mensen met dit probleem zijn echter vaak getalenteerd, enthousiast en gemotiveerd. Jouw meest betrokken, geëngageerde en hardwerkende mensen lopen dus het grootste risico op een burn-out.

Hoeveel rust bij burnout?

De eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je dus al snel 12 tot 15 weken bezig om te herstellen. Belangrijk om op te merken is dat de totale herstelduur per persoon sterk kan verschillen.

Wat zijn de eerste tekenen van een burn-out?

De klachten bij een burn-out
 • Lichamelijke moeheid: een uitgeput gevoel.
 • Geestelijke moeheid: moeite om je aandacht erbij te houden en/of dingen te onthouden.
 • Prikkelbaar zijn.
 • Piekeren.
 • Gemakkelijk huilen.
 • Niet tegen drukte en/of lawaai kunnen.
 • Onrustig en/of je gejaagd voelen.
 • Slaapproblemen.

Wat zijn de drie belangrijkste symptomen bij een burn-out?

Wanneer je overspannen bent, heb je minstens drie burn-outklachten tegelijk. Dit kunnen bijvoorbeeld moeheid, concentratieproblemen en emotionele prikkelbaarheid zijn. Wanneer je té lang met deze klachten rond blijft lopen en uitputting op de voorgrond staat, spreken we van een burn-out.

Wat wel en niet doen bij burn-out?

Eet op vaste tijden, ga dingen doen, wissel dat af met voldoende rust en bouw regelmatig momenten voor ontspanning in. Van een boek lezen, naar muziek luisteren, sporten, tijd voor familie en vrienden nemen, je hobby oppakken enzovoort. Plan zeker je agenda niet te vol, maar houd ruimte voor rust en ontspanning.

Waarom voel ik geen liefde voor mijn kind?

Het feit dat je de liefde voor je kind nu niet voelt, betekent niet dat die liefde er niet is. Het betekent ook niet dat jij niet in staat bent om je te hechten aan je baby. Je kunt alleen op dit moment niet/te weinig bij je positieve gevoelens en dat is een symptoom van je depressie.

Wat moet je doen als je je alleen voelt kind?

Zeker, eenzaamheid hoort bij het leven, net als honger en dorst. Maar net zoals je aan honger en dorst iets moet doen, moet je dat ook doen als je je eenzaam voelt. Praat erover, benoem het gevoel, ook als er niet echt iets aan de hand is. Zorg dat je kind weet dat eenzaamheid af en toe in het leven voorkomt.

Kunnen je ouders je zomaar uit huis zetten?

Zolang kinderen minderjarig zijn, kan je ze als ouder nooit de toegang van het ouderlijke huis verbieden. Ouders hebben de plicht om kinderen tot hun achttiende verjaardag op te voeden, te ondersteunen en te onderhouden. Dat wil niet zeggen dat er geen opties zijn wanneer een gezinssituatie onhoudbaar wordt.

Welke leeftijd krijgt het meest een burn-out?

De gemiddelde leeftijd waarop mensen een burn-out krijgen is gekelderd van 50 naar 32 jaar. Wat is er gebeurd met de jongeren van nu? 30 is het nieuwe 20, wordt wel eens gezegd. Maar als het om carrières gaat, lijkt 30 het nieuwe 50 te zijn.

Hoelang thuis met een burnout?

Hoe lang duurt het om te herstellen nadat je overspannen bent of een burnout hebt gekregen? Dit verschilt enorm per persoon. Gemiddeld kost herstel na een overspanning zo'n 3 maanden. Herstellen van een burn-out duurt langer: Reken op ergens tussen de 3 maanden en een jaar.

Hoelang thuis bij burnout?

Gemiddeld duurt een burn-out negen maanden, dit wil zeggen, je bent negen maanden op ziekenkas. Van je burn-out af raken kan echter jaren duren. Het gaat hier om gemiddelden. Dit betekent dat er werknemers zijn die na een maand gaan werken en dat er mensen zijn die drie jaar van hun job weg blijven.

Wat gebeurt er als je een burn-out negeert?

Het gevolg van het langdurig negeren van de signalen is uiteindelijk totale uitputting en vermoeidheid, die vaak gepaard gaat met een groot aantal lichamelijke klachten (zoals hyperventilatie, hartkloppingen, maag- en darmklachten, paniekaanvallen, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, slecht slapen en hoofdpijn).

Kun je burnout in bloed zien?

We hebben dus nood aan zo'n bloedmerker, want er bestaat geen consensus binnen de medische wereld over de diagnose van burn-out. Officieel kan je burn-out momenteel niet vaststellen", aldus professor Godderis. Het is wel niet de bedoeling dat de bloedtest alle andere klinische testen zal vervangen.

Hoe merk je dat je lichaam op is?

Constant iets willen eten. In de overlevingsstand kun je niet goed meer het verschil voelen tussen nerveus zijn, moe zijn en honger hebben. Alle drie geven een draaierig gevoel in je buik en een licht gevoel in je hoofd waardoor je geneigd bent om steeds te willen eten (waarschijnlijk het liefst met suiker en vet).

Wie bepaalt of je een burnout hebt?

Daarom verwijst de huisarts soms naar een psycholoog voor de behandeling van uw burn-out. Uw huisarts helpt u bij het uitzoeken van een psycholoog.

Welke soorten burn-out zijn er?

Er zijn volgens onderzoek drie soorten (vormen) burn-out, met elk een eigen aanpak.
 • De eerste is de zogenaamde overload burn-out. ...
 • De tweede soort (vormen) burn-out wordt under-challenged genoemd. ...
 • De derde soort (vormen) burn-out heet neglect (genegeerd en verwaarloosd), hierdoor voel je hulpeloos op je werk.

Is een burn-out hetzelfde als een depressie?

Depressie en burn-out zijn twee verschillende problemen: terwijl iemand met een depressie kampt met een gebrek aan levenslust, is een burn-out te wijten aan een storing van de energiehuishouding.

Is slapen goed bij burnout?

Resultaten. Het herstelvermogen van de slaap is inderdaad verminderd bij burnout patiënten ten opzichte van de gezonde controle. Burnout patiënten ervaren meer slaapproblemen zoals 'na het ontwaken zich niet verfrist voelen; en 'moeite met inslaapvallen'. De 'duur van de slaap' was niet verstoord.

Hoe voelt vermoeidheid bij burnout?

Extreme vermoeidheid

Als je een burn-out hebt, dan ben je fysiek, psychisch en emotioneel uitgeput. Je voelt je leeg, 'opgebrand' en extreem vermoeid. Zo'n extreme vermoeidheid gaat niet weg als je uitrust, na een goede nachtrust of zelfs na een vakantie.

Waarom zo moe bij burnout?

Hij toonde aan dat vermoeidheid en vermoeidheidsklachten veroorzaakt worden door een reëel tekort aan lichamelijke energie in de vorm van lichaamsbrandstof. Ik las over de verwoestende en ontregelende invloed van chronische stressfysiologie op lichaam en geest.

Vorige artikel
Hoe erg is een ruggenprik?