What is Parental Burnout? Part 20

Wat is een parentale burn-out?

Gevraagd door: drs Benthe van Wijk  |  Laatste update: 24 december 2023
Score: 5/5 (72 stemmen)

Zie je er als ouder steeds vaker tegenop om tijd met je kinderen door te brengen en heb je het gevoel er helemaal doorheen te zitten in het ouderschap? Dan kan dat zomaar een parentale burn-out zijn, ofwel een ouderschapsburn-out.

Wat is een Parental burnout?

Wat is een parentale burn-out? De vele verantwoordelijkheden van een ouder, en de stress die daarmee gepaard gaat, vreten energie. Je hebt het gevoel dat je gefaald hebt, voelt je overdonderd, bent moe en ziet het niet meer zitten.

Wat zijn de drie belangrijkste symptomen van burn-out?

De klachten bij een burn-out

Je voelt je lichamelijk moe. Je voelt je geestelijk moe. Je hebt moeite om je aandacht erbij te houden en/of dingen te onthouden. Je bent prikkelbaar.

Wat zijn de eerste symptomen van een burn-out?

De burn-out: 12 tekenen die je aan het denken moeten zetten
  1. Langdurige vermoeidheid en verminderde effectiviteit. ...
  2. Verminderde concentratie, aandacht of geheugen. ...
  3. Overwerken. ...
  4. Slaapproblemen. ...
  5. Bezorgdheid over het werk. ...
  6. Humeurschommelingen. ...
  7. Ontkenning. ...
  8. Lichamelijke symptomen.

Heb ik een mama burn-out?

Kenmerken van een parentale, mama, of 'mommy burn-out'

Constant moe: maar dan ook écht constant moe. Je hebt het gevoel dat je altijd achter de feiten aanloopt, niet genoeg slaapt en dat je kinderen al je energie vereisen. Dat zorgt voor oververmoeidheid.

37 gerelateerde vragen gevonden

Wat doen tegen parentale burn-out?

Richtlijnen voor het gezin
  1. Maak een (haalbare!) ...
  2. Wees mild en flexibel in deze planning en denk bewust na wat mogelijk is. ...
  3. Besef en geef aan dat het normaal is dat je niet altijd weet wat een goede oplossing is. ...
  4. Probeer de momenten samen met kinderen werkvrij te maken. ...
  5. Zit af en toe samen als gezin om te praten.

Welke leeftijd krijgt het meest een burn-out?

Burn-outklachten komen het minst voor bij werknemers jonger dan 25 jaar. Het meest komen de klachten voor bij werknemers ouder dan 25 jaar met een hoog opleidingsniveau.

Hoe ziet iemand met een burnout eruit?

Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.

Wat voor soort mensen krijgen een burn-out?

In principe kan iedereen een burn-out krijgen. De mensen met dit probleem zijn echter vaak getalenteerd, enthousiast en gemotiveerd. Jouw meest betrokken, geëngageerde en hardwerkende mensen lopen dus het grootste risico op een burn-out.

Kan burn-out vanzelf overgaan?

Een burn-out gaat namelijk niet vanzelf over. Om te herstellen is een actieve aanpak nodig met voldoende ontspanning, aandacht voor jouw stressfactoren en leren om andere keuzes te maken. Onze psychologen kunnen je hierbij helpen.

Wat gebeurt er met je lichaam bij een burnout?

Iedereen met een burn-out herkent de gespannen spieren. Doordat de hormonen cortisol en adrenaline zeer actief blijven kost dit het lichaam veel energie waardoor het lijf in een “vechten-vluchten” modus blijft. Het lichaam heeft voor deze energie de suikers nodig die als glycogeen opgeslagen liggen in de spieren.

Wie bepaald of je een burnout hebt?

Volgens onderzoekers mogen we spreken van een burn-out als aan de volgende kenmerken wordt gedaan: Je voelt je overspannen. De klachten houden al minimaal zes maanden aan. Gedurende de hele dag voel je je voornamelijk vermoeid en uitgeput, zowel geestelijk als lichamelijk, en je kan niet meer zoveel aan als vroeger.

Hoeveel rust bij burnout?

Soms is een dag rust al voldoende, andere keren moet je een paar dagen rust nemen. Gun jezelf dat ook. Daarna kun je het beste enkele weken wat rustiger aan doen. Van elke terugval kun je ook leren.

Wat zijn de twee gevolgen van een burn-out?

De burn-out leidt tot verandering van de eetlust, waardoor de lichamelijke gezondheid verder afneemt. Je hebt moeite om je aandacht erbij te houden en je te concentreren. Dit leidt tot problemen op het werk, thuis en in jouw sociale omgeving. Door stress voel jij je lichamelijk meer vermoeid.

Wat als je je kind niet meer aan kan?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.

Hoelang thuis met een burnout?

In totaal ben je gemiddeld gezien dus al snel 12 tot 15 weken bezig met herstellen. Het is belangrijk om op te merken dat de totale hersteltijd van persoon tot persoon sterk kan verschillen. Van alle werkgerelateerde psychische klachten, is de herstelperiode voor burn-out het langst.

Wat gebeurt er als je een burn-out negeert?

Het gevolg van het langdurig negeren van de signalen is uiteindelijk totale uitputting en vermoeidheid, die vaak gepaard gaat met een groot aantal lichamelijke klachten (zoals hyperventilatie, hartkloppingen, maag- en darmklachten, paniekaanvallen, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, slecht slapen en hoofdpijn).

Welke leeftijd heeft het meeste stress?

Jongeren tussen de 12 en 25 jaar ervaren het vaakst stress van hun drukke leven en van hun school of studie8). Ook over hun toekomst maken veel jongeren zich weleens druk. Tieners hebben naar verhouding vaker stress van school of studie, jongvolwassenen vaker van een te druk leven en hun toekomst.

Wat doet een psycholoog bij een burn-out?

De psycholoog helpt je om inzicht te krijgen in de situatie waarin je nu zit. Op welke situaties in het leven moet je anders reageren om van de stress af te komen? Een psycholoog kijkt vooral naar de persoonlijke ontwikkeling en minder naar de praktische zaken zoals de re-integratie naar werk.

Welke lichamelijke klachten bij burn-out?

Lichamelijke klachten stress
  • Je bent steeds moe.
  • Je slaapt slecht.
  • Je hebt spierpijn, hoofdpijn of rugpijn.
  • Je hebt maagpijn en/of darmstoornissen.
  • Je hebt minder weerstand en daardoor meer kans op verkoudheid en griep.
  • Je hebt hartkloppingen, een hogere bloeddruk en verhoogd cholesterol.
  • Je zweet en trilt meer.

Hoe voelt vermoeidheid bij burnout?

Extreme vermoeidheid

Je voelt je leeg, 'opgebrand' en extreem vermoeid. Zo'n extreme vermoeidheid gaat niet weg als je uitrust, na een goede nachtrust of zelfs na een vakantie. De extreme vermoeidheid kan zo heftig zijn, dat je bijna letterlijk tot niets in staat bent en alles te veel is.

Hoe lang duurt een zware burn-out?

De duur van burn-out herstel

Hoe ernstiger en hoe langer het verloop van een burn-out, hoe langer de duur van het herstel meestal is. Een eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je gemiddeld gezien dus al snel 12 tot 15 weken bezig met herstellen.

Welk beroep heeft de meeste burnouts?

De onderwijssector staat bovenaan als we kijken naar het percentage medewerkers met een burn-out.

Hoe lang duurt gemiddeld een burnout?

Hoe lang duurt een burn-out gemiddeld? De duur van een burn-out hangt af van hoe lang je bent doorgelopen met je klachten en hoe snel je door de verschillende burn-out fases heen gaat. Bij de één duurt een burn-out zes maanden en de ander kan er twee jaar last van hebben. Acceptatie is hierin belangrijk.

Hoelang duurt gemiddelde burn-out?

Helaas is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe lang een burn-out duurt. De één hersteld binnen een paar maanden, maar bij de ander duurt het twee jaar. Volgens onderzoek van ArboNed duurt een burn-out gemiddeld 8 maanden, maar zo'n gemiddelde zegt dus niet zoveel.