5/6 Zwangerschapsverlof! Wanneer? Video 1/2

Wat met collectief verlof tijdens zwangerschapsverlof?

Gevraagd door: bacc. Daphne Dachgeldt  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (15 stemmen)

Een zwangere of net bevallen medewerker kan gedurende haar verlof geen vakantiedagen opnemen. Ook niet wanneer de collectieve vakantie hierin valt en het als zodanig is opgenomen in de CAO.

Wat met verlofdagen tijdens zwangerschapsverlof?

Opbouw vakantiedagen loopt door tijdens zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bouwt u vakantiedagen op. Uw werkgever mag u niet vragen om vakantiedagen op te nemen voor uw verlof.

Wat is de Flexibiliseringsperiode?

Als uw werknemer zwanger is van een tweeling of meerling kan zij ervoor kiezen om het zwangerschapsverlof in te laten gaan tussen de 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Deze periode van 2 weken heet de flexibiliseringsperiode.

Hoe prenataal verlof aanvragen?

Het prenataal verlof mag ten vroegste beginnen vanaf de zesde week vóór de vermoedelijke bevallingsdatum. De zwangere werkneemster bepaalt zelf wanneer dit “facultatief verlof” begint. Uiteraard moet ze haar werkgever hier wel van op de hoogte brengen. Het is aangewezen om dit schriftelijk te doen.

Heeft moederschapsrust invloed op vakantiedagen?

Bepaalde verlofdagen worden in het kader van de moederschapsrust echter gelijkgesteld met werkdagen. Ze hebben dan ook geen invloed op de berekening van de facultatieve weken.

39 gerelateerde vragen gevonden

Is zwangerschapsverlof gelijkgesteld voor vakantie?

Niet alleen effectief gewerkte dagen komen in aanmerking voor de berekening van de vakantieduur. Ook heel wat inactiviteitsdagen zoals ziekte, moederschapsverlof, vaderschapsverlof, aanvullende vakantie, jeugdvakantie, … worden met effectief gewerkte dagen gelijkgesteld.

Is bevallingsrust gelijkgesteld voor vakantiegeld?

Onder bepaalde voorwaarden worden uw inactiviteitsperiodes zoals ziekte, bevallingsrust, ongeval, profylactisch verlof wegens ziekte, moederschapsbescherming, borstvoedingspauzes voor de berekening van het vakantiegeld in aanmerking genomen. Deze inactiviteitsperiodes moeten door een ziekenfonds erkend worden.

Hoe lang van te voren zwangerschapsverlof aanvragen?

U vraagt zwangerschapsverlof en bevallingsverlof aan bij uw werkgever. Dit doet u uiterlijk 3 weken voordat uw verlof ingaat. Dat is ten minste 7 weken voor uw uitgerekende bevallingsdatum. Want uw zwangerschapsverlof begint uiterlijk 4 weken voor deze datum.

Hoe lang verlof bij vroeggeboorte?

Is uw baby te vroeg geboren? Dan telt u de dagen dat uw zwangerschapsverlof korter duurde dan 6 weken, op bij uw bevallingsverlof. De totale verlofperiode is altijd 16 weken.

Wat met zwangerschapsverlof Als je vroeger bevalt?

Als je vroeger bevalt dan verwacht, vooraleer je in moederschapsrust was gegaan en dus 'te lang' bleef werken, verlies je die dagen van de verplichte week prenataal verlof. Je behoudt wel het recht op de overige 5 weken prenataal verlof (7 weken bij een meerling) die dan na de bevalling kunnen worden opgenomen.

Heb je recht op een uitkering als je zwanger bent?

Als u zwanger bent met een WW-, WIA- of Ziektewet-uitkering kunt u zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgen en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO). De uitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering is 100% van uw dagloon. Vóór de bevalling krijgt u zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering.

Wat is de WAZO uitkering?

Als u in dienst bent bij een werkgever, dan heeft u bij zwangerschap recht op zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering (WAZO). Uw werkgever vraagt namens u de uitkering aan. UWV betaalt de uitkering meestal aan uw werkgever en uw werkgever betaalt gewoon uw loon door.

Wat als je ziek wordt voor je zwangerschapsverlof?

Bent u ziek geworden door uw zwangerschap voordat uw zwangerschapsverlof begint? En is dit nog voor de periode van 6 tot 4 weken voor de dag na de uitgerekende datum (de flexibiliseringsperiode)? Dan heeft u in deze periode recht op een Ziektewet-uitkering. De hoogte van deze Ziektewet-uitkering is 100% van uw dagloon.

Kan je ontslag nemen tijdens zwangerschapsverlof?

Je kunt altijd zelf ontslag nemen. Als je 16 weken betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof wilt, let dan goed op je ontslagdatum. Let op: Je hebt alleen recht op 16 weken betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof, als je uitgerekende bevallingsdatum binnen 10 weken na je ontslagdatum valt.

Hoeveel wordt je betaald tijdens zwangerschapsverlof?

82 % van het brutoloon tijdens de eerste 30 dagen. 75 % van je tot de loongrens begrensde brutoloon gedurende de rest van je moederschapsverlof. 78.24 % van je loon als je moet stoppen met werken omwille van een hoger risico op beroepsziekten.

Wat is een goede reden voor verlof?

Religieuze feestdag

Als je kind verplichtingen heeft vanwege geloofs- of levensovertuiging, dan hoef je hiervoor geen verlof aan te vragen bij de schooldirecteur. Een mededeling volstaat. Dit doe je uiterlijk twee dagen van tevoren aan de schooldirecteur (art. 13 Lpw 1969).

Heb je langer verlof als je eerder bevalt?

Eerder of later bevallen

Als u eerder bevalt, zal uw zwangerschapsverlof korter duren, maar zal dit gecompenseerd worden door een langer bevallingsverlof. In totaal komt u dan toch uit op 16 weken verlof.

Wat gebeurt er als je met 35 weken bevalt?

Als jouw baby tussen 35 en 36 weken wordt geboren, wordt hij op de neonatologiedienst geplaatst: de opvolging is hier nauwlettender dan voor een voldragen baby, maar hij hoeft niet in een couveuse. Een baby die vroeger dan 35 weken wordt geboren, wordt nog meer van nabij opgevolgd.

Wat als ik te vroeg beval?

Als de vliezen te vroeg breken kan de bevalling op gang komen. Er is een kans op infecties die zich via de schede naar de baarmoeder en het kind kunnen uitbreiden. Zowel de moeder als het kind kunnen daar ziek van worden. Daarom worden de temperatuur van de moeder en de hartslag van het kind goed in de gaten gehouden.

Welke dagen worden gelijkgesteld met arbeidsdagen?

Met een bezoldiging die volgens de wetgeving als voldoende wordt beschouwd; Waarop inhoudingen voor de sociale zekerheid, sector werkloosheid inbegrepen, werden verricht. Sommige dagen worden gelijkgesteld met arbeidsdagen: bijvoorbeeld, door het ziekenfonds vergoede ziektedagen en door vakantiegeld gedekte dagen.

Wat zijn gelijkgestelde periodes?

Het gaat hier vooral om onvrijwillige werkloosheidsperiodes, tijdskrediet (in specifieke gevallen), ziekte, arbeidsongeval, beroepsziekte, militaire dienst, ouderschapsverlof.

Hoe lang is ziekte gelijkgesteld voor vakantie?

Gedurende de eerste twaalf maanden van uw arbeidsongeschiktheid worden de ziektedagen gelijkgesteld met effectief gewerkte dagen voor de berekening van het aantal vakantiedagen en het vakantiegeld waar u het volgende jaar recht op hebt.

Wat gebeurt er met vakantiedagen bij langdurige ziekte?

Opbouw vakantie bij ziekte

Voorheen was de opbouw van vakantiedagen bij langdurig zieke werknemers beperkt tot de laatste zes maanden. De wetgeving, die op 1 januari 2012 is ingegaan, zorgt er voor dat werknemers die langdurig ziek zijn recht houden op hetzelfde aantal vakantiedagen als niet-zieke werknemers.

Heb ik recht op vakantiegeld na 2 jaar ziekte?

Het betaald verlof stelt ziekteperiodes gelijk voor maximaal één jaar. Dat houdt in dat ziektedagen tijdens de eerste twaalf maanden van je arbeidsongeschiktheid tellen als gewerkte dagen. Ze tellen mee bij de berekening van het aantal vakantiedagen en vakantiegeld waar je het daaropvolgende jaar recht op hebt.

Volgende artikel
Wat tussen boterham peuter?