8 Things That Make a Highly Sensitive Person Hard To Love

Wat is een HSP vrouw?

Gevraagd door: kand. Vera de Jong M  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 4.6/5 (52 stemmen)

HSP staat voor 'hoogsensitief persoon'. Iemand die hoogsensitief is, is gevoelig voor zowel externe als interne prikkels. Een HSP'er merkt details uit de omgeving snel op, zoals de sfeer in de ruimte en de stemming van anderen. HSP'ers raken daardoor ook gauw overprikkeld en hebben meer rust en tijd alleen nodig.

Waar kan een HSP niet tegen?

Zorgzaam zijn en moeite om grenzen aan te geven. Gevoelig voor stress, spanning en fysieke klachten als hoofdpijn, allergieën, eczeem, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid enz. Gevoelig voor stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen. Goed kunnen inleven in een ander.

Waar hebben HSP last van?

Je merkt veel prikkels op, die sterk binnenkomen en die je diepgaand verwerkt. Je bent hierdoor gevoelig voor fysieke sensaties, zoals licht, geluid, smaak en geur. Maar ook voor emotionele prikkels, zoals sfeer en emoties van anderen.

Welke beroepen zijn fijn voor HSP?

Vanwege hun behoefte aan een rustige en aangename omgeving, voelen HSP's zich vaker aangetrokken tot jobs als natuur-, milieu- of plantkundige, tuinaannemer of dierenverzorger.

Wat doet HSP met je?

Een zogenaamde HSP (Highly Sensitive Person of hoogsensitief persoon) is iemand die gevoeliger is voor indrukken en prikkels dan gemiddeld. Hij of zij neemt subtielere nuances waar in de lichaamstaal en stemmingen van anderen en is gevoeliger voor licht, geuren en geluiden.

32 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn symptomen van HSP?

HSP staat voor 'hoogsensitief persoon'. Iemand die hoogsensitief is, is gevoelig voor zowel externe als interne prikkels. Een HSP'er merkt details uit de omgeving snel op, zoals de sfeer in de ruimte en de stemming van anderen. HSP'ers raken daardoor ook gauw overprikkeld en hebben meer rust en tijd alleen nodig.

Kan HSP verdwijnen?

Kan HSP verdwijnen? Mensen met HSP hebben geen aandoening, ze zijn hoogsensitief, wat betekent dat dit niet kan veranderen.

Hoe komt het dat je HSP bent?

Hoogsensitiviteit is een erfelijke eigenschap; het zit in je genen. Als HSP (Hoog Sensitief Persoon) staan je zintuigen meer op scherp. Daardoor neem je meer waar, ook de subtiele dingen. Dat kan handig zijn, maar je raakt er wel wat sneller van overprikkeld.

Hoe denken hoogsensitieve mensen?

Dit wil zeggen: hoogsensitieve mensen denken langer en dieper na over vraagstukken en belichten het van alle kanten. Dit betekent ook dat HSP'ers dingen te complex kunnen maken en de neiging hebben om te piekeren.

Wat hebben hoogsensitieve mensen nodig?

Een van de meest belangrijke behoeften voor HSP is emotionele veiligheid. Natuurlijk geldt dit voor ieder mens, maar hoogsensitieve mensen voelen zich gemiddeld wat sneller onveilig. Dat komt mede door een verhoogde gevoeligheid voor omgevingsfactoren, maar ook doordat je situaties vaak intenser ervaart.

Welke mensen zijn hoogsensitief?

Aron omschrijft een hoogsensitief persoon als iemand die sterker geprikkeld wordt dan een niet hooggevoelig persoon. Hoogsensitiviteit is geen psychische klacht, maar een persoonlijkheidskenmerk. Mensen die zich hierin herkennen zouden gevoeliger zijn voor omgevings-, sociale en emotionele prikkels.

Kan een HSP vrienden hebben?

Een HSP als vriend kan dus enorm fijn zijn! HSP hebben een enorm empathisch vermogen, ze geven je alle ruimte om jezelf te kunnen zijn, voelen heel goed aan wat de ander nodig heeft en investeren vaak veel in relaties zonder er direct iets voor terug te vragen.

Waar kun je je laten testen op HSP?

Je kunt iemand onder een hersenscanner (fMRI) leggen en vaststellen of iemand wel of niet de hooggevoelige eigenschap heeft. Dit gebeurt dan doordat iemand een taak moet doen tijdens de scan, waarbij hooggevoelige mensen o.a. meer details zien en er meer hersenactiviteit zichtbaar is.

Hoe leven met HSP?

Dus leven vanuit dat wat jij echt belangrijk vindt, wie je bent en wat bij je (HSP) past. Leer bijvoorbeeld accepteren dat je anders bent, zonder dat je voelt dat jij je hoeft te verdedigen of verontschuldigen voor je gedrag. Leer jezelf niet langer afwijzen of jezelf afgewezen te voelen.

Wat is het verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid?

4. En … wat is hooggevoeligheid dan? Hooggevoeligheid is, in tegenstelling tot hoogsensitiviteit, niet aangeboren en gaat over een verhoogde kwetsbaarheid of overgevoeligheid die zich uit in een (over)emotionele reactie. “Die kan ontstaan door een opstapeling van stress die niet tijdig heeft kunnen ontladen.

Wat is het verschil tussen ADHD en HSP?

Een HSP ervaart overprikkeling vaker door externe prikkels, waar ADHD dit voornamelijk door interne prikkels ervaren. Iemand met ADHD vindt het bijna altijd lastig om zich goed te concentreren, terwijl een hoogsensitief persoon zich in de juiste omgeving prima kan concentreren.

Wat past bij een hoogsensitief?

Hoogsensitieve personen of HSP's ervaren de wereld dan ook op een diepgaandere en intensere manier. Dat wil zeggen dat ze meer oog hebben voor detail, creatiever zijn, andere en snellere associaties leggen, heel empathisch zijn, veel belang hechten aan rechtvaardigheid, enzovoort.

Is hoogsensitief zijn erfelijk?

Dit noemen we spasticiteit. Ook de opstijgende zenuwbanen voor het voelen van aanraking en het waarnemen van bewegingen kunnen aangedaan zijn. HSP is erfelijk en wordt vooral autosomaal dominant overgedragen. Dit wil zeggen dat elk kind van een man of vrouw met HSP 50% kans heeft om deze ziekte ook te ontwikkelen.

Is HSP een vorm van autisme?

Tijdens het doorlezen van het boek over HSP had ik vaak de neiging om in de tekst 'autistisch' te lezen, in plaats van 'hooggevoelig'. Groot verschil is wel, dat autisme hoort binnen de officieel (door psychologen) erkende aandoeningen en HSP niet. HSP wordt vooral binnen het alternatieve circuit erkend en behandeld.

Wat is het verschil tussen autisme en HSP?

Het erkennen van emoties en gevoelens is voor mensen met autisme erg lastig. Een hooggevoelig persoon voelt stemmingen en emoties juist goed aan. Dat geldt ook voor het waarnemen van onbewuste signalen, zoals lichaamstaal. Mensen met autisme gaan af op wat je ze vertelt.

Waarom vallen dominante partner op HSP er?

Narcisten willen constant bewonderd worden en halen andere naar beneden om zichzelf te verheffen. In de beginperiode van de relatie zal een HSP veel energie gaan geven aan de narcist. De narcist is de perfecte partner op dat moment voor de HSP. Het geeft een HSP een goed gevoel en de narcist wordt er mee gevoed.

Is er medicatie voor HSP?

HSP en artsen

Het komt dan ook voor dat er niet-aangepaste therapieën of medicatie voorgeschreven worden om bepaalde kenmerken te beheersen of zelfs helemaal te onderdrukken. Daarom is het zo belangrijk om correcte informatie over hoogsensitiviteit te verspreiden, zowel in de hulpverlening als in de brede samenleving.

Kan je getest worden op HSP?

Een op de vijf mensen wordt geboren met deze gevoeligheid voor omgevingsprikkels. Het is dus niet mogelijk een diagnose te krijgen; je hébt geen HSP maar je bént het. Je kunt hier een test doen om te kijken of je hoog scoort op hooggevoeligheid.

Kan je je laten testen op HSP?

HSP Vlaanderen biedt twee testen aan: een zelftest voor volwassenen en een test voor kinderen. De test voor kinderen kan je met je kind in gedachten of samen met je kind invullen.

Wat is het verschil tussen HSP en Empath?

Veel hoogsensitieve mensen (HSP's) zijn ook Empaths, maar er kan een verschil zijn tussen Empaths en HSP's. Een hoge mate van empathie hebben is slechts een van de vier eigenschappen die iemand tot een HSP maken, en HSP's zijn naast emoties ook gevoelig voor vele soorten prikkels.