Wat is een hematoom tijdens zwangerschap?
Gevraagd door: Tristan Saxo | Laatste update: 18 juni 2022Score: 4.9/5 (15 stemmen)
Een hematoom is een ander woord voor een bloeduitstorting of een inwendige bloeding. Sommige vrouwen kunnen niet lang staan vanwege een pijnlijk of drukkend gevoel in hun kruis. Een hematoom kan herkend worden aan een grote zwelling en/of een (blauwe) verkleuring.
Hoe ontstaat een hematoom?
Een hematoom (blauwe plek) is een blauwpaarse verkleuring veroorzaakt door een bloeding onder de epidermis. Vaak gaat het om beschadigig van een groter vat of meerdere vaten. Meestal ten gevolge van een trauma (stoten, vallen, knijpen, mishandeling, automutilatie, chirurgische ingreep).
Wat is een hematoom in de buik?
Over een bloeduitstorting
Een bloeduitstorting of hematoom is een inwendige bloeding waarbij het bloed tussen de omliggende weefsels terecht komt. Wanneer dit onder de huid plaatsvindt, veroorzaakt het een 'blauwe plek' en in sommige gevallen een zwelling.
Wat kun je doen aan een hematoom?
Hoe beter de doorbloeding, hoe beter het lichaam deze nabloeding kan 'opruimen', en hoe eerder de bloeduitstorting mogelijk slinkt en verdwijnt. Koelen kan helpen tegen een eventuele zwelling en de druk door een hematoom, bijvoorbeeld met een koud kompres.
Hoe lang pijn na hematoom?
Dit heet een bloeduitstorting. Het doet geen pijn en het kan geen kwaad. Het gaat vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. de trombosedienst (bij cumarines).
Wat te doen bij onderhuidse bloeduitstorting?
Wat kun je zelf doen bij een bloeduitstorting? Behandeling van de meeste bloeduitstortingen is vaak niet nodig, omdat ze vanzelf verdwijnen. Wanneer je net het trauma opgelopen hebt, kun je het koelen waardoor een eventuele zwelling wordt beperkt. De volgende dag kun je een warmtepack op de bloeduitstorting leggen.
Hoe wordt een hematoom afgebroken?
Het meest voorkomende hematoom is de gewone 'blauwe plek', een zichtbare plek op de huid waar, meestal door uitwendig geweld, een kneuzing van bloedvaatjes is opgetreden zodat bloed in het weefsel is gelekt. Dit wordt door het lichaam weer afgebroken en geresorbeerd.
Wat veroorzaakt onderhuidse bloedingen?
In de huid zitten heel kleine bloedvaatjes, ook wel haarvaatjes genoemd. Als deze haarvaatjes beschadigen of openbreken, lekt er bloed de huid in. De onderhuidse bloedingen die hierdoor ontstaan, worden petechiën genoemd. Petechiën komen relatief vaak voor en zijn meestal niet ernstig.
Hoe weet je of je een inwendige bloeding hebt?
Symptomen van een bloeding
Bij een inwendige bloeding is er geen bloed zichtbaar, maar je kunt het wel herkennen aan de volgende symptomen: Pijn. Misselijkheid. Braken.
Hoe ziet purpura eruit?
Er ontstaan voelbare rode vlekjes op de huid die geleidelijk bruin verkleuren. Ze kunnen puntvormig zijn, maar ook voorkomen als uitgebreide blauwe plekken. Als je er met je vinger op drukt, verdwijnen ze niet. De voorkeursplaatsen zijn de onderbenen en billen.
Waar kunnen Petechiën op wijzen?
Petechiën kunnen te zien zijn bij trombocytopenie (te weinig bloedplaatjes in het bloed), maar ook bij medicijngebruik waarbij de werking van de bloedplaatjes beïnvloed wordt en bij ziekten waarbij de vaatwand van de haarvaten kwetsbaarder is dan normaal.
Kan een bloeduitstorting zakken?
Een bloeduitstorting wordt ook wel een hematoom genoemd. De onderhuidse bloeding leidt tot een blauwe of paars gekleurde plek die op de huid te zien is. Meestal verdwijnt deze plek weer na enkele dagen tot een aantal weken. Soms zie je de blauwe plek gedurende de dagen naar beneden zakken.
Hoe lang houdt een zwelling aan?
Er ontstaat dan een zwelling. Dit is een normaal verschijnsel. De mate van de zwelling wisselt per persoon. Zwellingen zijn binnen 48 uur na de ingreep het hevigst om na enkele dagen tot weken volledig te verdwijnen.
Hoe wordt een blauwe plek opgeruimd?
' 'De bloedcellen in de huid worden afgebroken, en daarbij komt een geelachtig pigment (bilirubine) vrij', vervolgt Schots uit. 'Alle processen verlopen geleidelijk en overlappend, waardoor een blauwe vlek vele kleurschakeringen kan krijgen. Op den duur wordt alles opgeruimd en zijn de vlekken verdwenen.
Hoe lang duurt een onderhuidse bloeduitstorting?
In de meeste gevallen is de plek na ongeveer een week geheel verdwenen. Grotere bloeduitstortingen kunnen nog wat langer zichtbaar blijven.
Wat te doen tegen een blauwe bult?
Met een blauwe plek of bult hoef je dus niet naar de dokter. Meestal kun je het probleem zelf oplossen door goed te koelen. Blijft een blauwe plek langer aan dan je had verwacht of is je kindje ontvankelijk voor blauwe plekken zonder dat een val of stoot hiervoor de directe aanleiding is?
Is een grote blauwe plek gevaarlijk?
Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid. De meeste blauwe plekken worden veroorzaakt door een kneuzing en zijn niet gevaarlijk. Verschijnen blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak, kan er meer aan de hand zijn.
Wat gebeurt er als je iets kneust?
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.
Hoe lang duurt zwelling bij kneuzing?
Drukken op de kneuzing of verzwikking verergert de pijn. Na enkele dagen neemt de zwelling weer af. De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Hoe lang duurt een zwelling na een val?
Behandeling en herstel
Toepassen van koude compressen kan de zwelling en pijn binnen de perken houden. Over het algemeen hoeft een kneuzing niet behandeld te worden. De klachten verdwijnen meestal spontaan binnen enkele dagen tot enkele weken. Een zware kneuzing kan tot 6 weken duren.
Hoe kom je snel van een bloeduitstorting af?
Om de bloeduitstorting te verminderen, kunt u het beste direct koelen. De dag na het vallen of stoten is het beter om de bloedcirculatie rondom de blauwe plek aan te zetten. Dit kunt u doen door de blauwe plek te verwarmen. Hierdoor zetten de bloedvaten uit, zodat de blauwe plek sneller verdwijnt.
Waarom gaan blauwe plekken niet weg?
Voorbeelden hiervan zijn bloedvergiftiging en bloedstollingsafwijkingen zoals hemofilie en de Ziekte van Willebrand. Terugkerende blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak kunnen ook wijzen op bindweefselafwijkingen, levercirrose en leukemie.
Waarom veranderen blauwe plekken van kleur?
Het hemoglobine, wat het hematoom de rood/blauwe kleur geeft, wordt via een tussenstap omgezet naar bilirubine, wat het hematoom de gele kleur geeft. Soms lijkt een blauwe plek zelfs groen, wat een overlap is van de blauwe en gele kleur. Uiteindelijk wordt het bilirubine afgevoerd en verdwijnt de blauwe plek.
Hoe zien petechiën eruit?
Petechiën zien eruit als kleine paarse verkleuringen van de huid. Typisch is dat je de verkleuring niet 'weg kunt drukken'. Dit kun je vaak wel bij andere rode vlekjes die niet door een bloeding ontstaan. Je kunt dit testen door een glas tegen de plek te drukken.
Waarom zijn petechiën niet Wegdrukbaar?
Petechiae (ook wel petechiën genoemd) zijn kleine puntvormige bloedingen in de huid. Ze berusten op extravasatie van rode bloedcellen en zijn niet wegdrukbaar. Petechiae wijzen op het bestaan van trombocytopenie.
Hoeveel babys op de wereld?
Hoe te vertellen dat je zwanger bent?