Hoe werkt de pil?

Wat is een goed alternatief voor de pil?

Gevraagd door: Anne de Graaf BA  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 5/5 (48 stemmen)

De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. In deze pillen zitten deels lichaamseigen hormonen.

Wat is de meest gezonde anticonceptie?

Condooms. Condooms zijn geweldig. Want als je ze gebruikt zoals ze bedoeld zijn, beschermen ze je betrouwbaar tegen een ongewenste zwangerschap, zónder te knoeien met je gezondheid.

Wat is de minst schadelijke anticonceptie?

De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft.

Wat zijn de 5 meest gebruikte voorbehoedsmiddelen?

Wij zetten de meest gebruikte middelen op een rij.
  • Condoom. Het condoom is de bekendste van alle anticonceptiemiddelen. ...
  • Anticonceptiepil. De anticonceptiepil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel in Nederland. ...
  • Spiraaltje. Ook het spiraaltje wordt veel gebruikt door vrouwen. ...
  • Vrouwencondoom. ...
  • Nuvaring.

Is het goed om te stoppen met de pil?

Je hebt minder last van stemmingswisselingen

Dat kan best door de pil komen. Het is algemeen bekend dat veel vrouwen last hebben van mood swings tijdens het slikken van de pil. Als je stopt met de pil voel je je minder down, maar ook een stuk zelfverzekerder en energieker.

29 gerelateerde vragen gevonden

Welke leeftijd moet je stoppen met de pil?

Vanaf de leeftijd van 52 jaar wordt sowieso geadviseerd om de pil te stoppen door de risico's bij langdurig gebruik van de pil. Het risico op ernstige bijwerkingen neemt toe, zoals borstkanker en hart- en vaatziekten. Ook zijn op deze leeftijd veel vrouwen in de overgang. Overleg hierover met uw arts.

Wat zijn de nadelen van stoppen met de pil?

Er kunnen klachten ontstaan als:
  • Buikpijn.
  • Hoofdpijn.
  • Misselijkheid.
  • Veranderingen in je gewicht.
  • Acne in je gezicht of hals.
  • Gevoelige tepels en borsten.
  • Stemmingswisselingen.
  • Een onregelmatige menstruatie of uitblijven ervan.

Wat is beter een spiraal of de pil?

Spiralen zijn net zo betrouwbaar als hormonale anticonceptiemethoden. Het grote voordeel kan zijn dat u minimaal vijf jaar niet meer aan anticonceptie hoeft te denken. Een belangrijk nadeel van een koperspiraal is de kans op een iets langere menstruatie waarbij wat meer bloedverlies kan optreden.

Welke anticonceptie zonder hormonen?

Let op: van alle voorbehoedmiddelen zonder hormonen beschermen alleen de koperspiraal en sterilisatie goed tegen zwangerschap.

Is de prikpil beter dan de pil?

Stop je met de prikpil? Dan kan het zes tot twaalf maanden duren voordat je menstruatie weer regelmatig wordt. Dit is anders dan bij het gebruik van de anticonceptiepil, waarbij je als je stopt meestal meteen weer je normale menstruatie krijgt en dus meteen zwanger kunt worden.

Welke anticonceptie na je 40e?

Een alternatief voor vrouwen die nog wel graag anticonceptie gebruiken na hun 50e is over te stappen op methoden die alleen progestageen bevatten, zoals de anticonceptiepil met alleen progestageen, het anticonceptiestaafje of een hormoonspiraaltje.

Welke anticonceptiepil wordt je niet dik?

De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva.

Wat is natuurlijke anticonceptie?

Alle natuurlijke methoden van anticonceptie zoals de kalendermethode, temperatuurmethode, methode volgens Billings en Natural Family Planning zijn erop gericht geen geslachtsgemeenschap te hebben op vruchtbare dagen. Belangrijk is dus dat je die dagen in de cyclus leert herkennen.

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met de pil?

Het duurt ongeveer een maand voordat alle hormonen van de pil uit je lichaam zijn. Maar het kan veel langer duren voordat je lichaam haar hormoonhuishouding weer normaal heeft en er een eisprong optreedt. Gedurende een aantal maanden, tot wel een jaar, kan je menstruatie erg onregelmatig zijn.

Welke anticonceptie kan een man toepassen?

Voor mannen bestaan er op dit moment nog altijd maar twee voorbehoedsmiddelen: het condoom en sterilisatie (vasectomie).

Welke hormoonspiraal is het beste?

Het meest betrouwbare koperspiraaltje, de T-Safe spiraal, is als anticonceptiespiraal geregistreerd voor een verblijfsduur van tien jaar. De hormoonspiraal, zoals de Mirena en Kyleena, is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken.

Welke pil heeft de minste hormonen?

Je hebt 2 soorten:
  • De gewone pil heeft 2 hormonen (oestrogeen en progestageen). Deze heet daarom combinatiepil.
  • De minipil heeft 1 hormoon (progestageen).

Wat doet een prikpil?

In het kort

De prikpil voorkomt dat je zwanger wordt. Het is een prik met 1 hormoon. Je krijgt de prik in de spier van je bil of bovenarm. Je moet elke 12 weken een nieuwe prik halen bij de huisarts.

Wat zijn de nadelen van een koperspiraal?

Mogelijke bijwerkingen van het koperspiraaltje zijn:
  • Langer durende menstruaties;
  • meer kramp tijdens je menstruatie;
  • meer bloedverlies tijdens je menstruatie;
  • tussentijds bloedverlies.

Wat is het nadeel van een spiraal?

Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding. Je kunt je menstruatie niet zelf regelen. Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Een koperspiraaltje kan hevige en langere maandstonden uitlokken.

Kan je door spiraal minder zin in seks?

Een spiraal heeft geen negatieve invloed op je libido

Er bestaan twee soorten spiraaltjes: een koperen en hormonale spiraal. In principe zouden beiden geen invloed moeten hebben op je libido of hoe jij je voelt tijdens de seks.

Welke anticonceptie geen depressie?

Natuurlijk hoeft u geen depressie te hebben om te kiezen voor anticonceptie zonder hormonen. Misschien voelt u uzelf simpelweg prettiger bij het feit dat u anticonceptie heeft zonder hormonen. Het koperspiraaltje, een sterilisatie en de barrièremethode zijn de enige anticonceptie die geen hormonen bevatten.

Kun je afvallen als je stopt met de pil?

In principe is het niet ongezond om na het stoppen met de pil af te vallen. Je raakt vocht kwijt of je hormoonhuishouden past zich aan, waardoor je lichaam verandert. Wel is het altijd aan te raden om je huisarts te raadplegen als je extreem gewichtsverlies in korte tijd ervaart.

Wat doet de pil met je emoties?

Het is al bekend dat vrouwen last kunnen krijgen van een stemmingswisselingen of een depressieve stemming bij gebruik van de pil. Uit de meldingen blijkt dat er ook andere psychische klachten kunnen ontstaan, zoals angst- en paniekklachten en slaapproblemen.

Kun je afvallen als je de pil slikt?

Ons advies. Wil je graag afvallen, dan zal dat niet makkelijk worden wanneer je de pil gebruikt. De hormonale disbalans, extra vetopslag en lekkere trek belemmeren alledrie dat je gewicht verliest. Ook het spiraaltje (Mirena) bevat hormonen die je natuurlijke hormoonhuishouding verstoren en het afvallen bemoeilijken.

Volgende artikel
Hoe krijg je pus uit je oor?