Notaristip: feitelijk samenwonen, wettelijk samenwonen en trouwen, wat zijn de verschillen?

Is wettelijk samenwonen beter dan feitelijk samenwonen?

Gevraagd door: kand. Ruben Yüksel MPhil  |  Laatste update: 7 juli 2025
Score: 4.1/5 (41 stemmen)

Wettelijk samenwonen biedt meer bescherming dan feitelijk samenwonen. Zo hebben jullie bijna dezelfde rechten en plichten als een getrouwd koppel. Dit betekent dat steeds toestemming van beide partijen nodig is om de woning te verkopen, verhuren of schenken, zelfs wanneer slechts één van de twee eigenaar is.

Wat is fiscaal voordeliger: wettelijk samenwonen of feitelijk samenwonen?

Wanneer je getrouwd bent of wettelijk samenwoont, heb je meer fiscale voordelen dan wanneer je (officieel) geen partner hebt. Helemaal fiscaal interessant wordt het wanneer je kinderen hebt. Kinderen opvoeden kost veel geld, maar in je belastingaangifte zijn ze wel interessant.

Wat zijn de nadelen van wettelijk samenwonen?

Nadelen wettelijk samenwonen

Beperkt erfrecht: In tegenstelling tot gehuwden erven wettelijk samenwonenden alleen het vruchtgebruik van de gezinswoning en inboedel bij overlijden van de partner. Zij erven niet automatisch de volledige nalatenschap.

Is trouwen voordeliger voor de belastingen dan wettelijk samenwonen?

Als de partners getrouwd zijn of wettelijk samenwonen, zullen ze dankzij het huwelijksquotiënt maar liefst € 5677 minder belasting moeten betalen dan feitelijk samenwonende partners in dezelfde financiële situatie.

Waarom is trouwen beter dan wettelijk samenwonen?

'Gehuwde partners erven meer van elkaar. Bovendien is het erfrecht voor de partner beschermd, wat betekent dat het niet ontnomen kan worden. ' Het erfrecht voor wettelijke samenwoners is beperkt: de langstlevende erft volgens de wettelijke regels het vruchtgebruik op de gezinswoning en de inboedel.

34 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de nadelen van feitelijk samenwonen?

Nadelen
  • Geen automatische bescherming: Geen erfrecht of alimentatieregeling.
  • Beperkte fiscale voordelen: U profiteert niet van de voordelen die wettelijk samenwonenden of gehuwden hebben.
  • Minder zekerheid: Bij conflicten kan het gebrek aan juridische afspraken tot problemen leiden.

Wat erft een wettelijk samenwonende partner?

De langstlevende wettelijk samenwonende partners erven het vruchtgebruik op de gezinswoning en de inboedel, terwijl de langstlevende gehuwde partners de gehele nalatenschap in vruchtgebruik erven. Wettelijk samenwonende koppels die elkaar méér of minder willen nalaten, kunnen hierover advies vragen bij de notaris.

Wat zijn de voor- en nadelen van een huwelijkscontract in het wettelijk stelsel?

Het huwelijkscontract in het wettelijk stelsel
  • voordeel: biedt de garantie dat de volledige gemeenschap bij de langstlevende terecht komt.
  • nadeel: er wordt later door de kinderen een 2de x erfbelasting betaald (1x door de langstlevende & 1x door de kinderen wanneer de langstlevende sterft)

Wat verandert er fiscaal als je trouwt?

Huwelijk doorgeven aan de belasting

De belastingdienst hoort vanzelf van de gemeente of en wanneer jullie zijn getrouwd. Dat hoef je dus niet zelf door te geven. Scheelt weer. Ook als je gaat samenwonen nadat jullie getrouwd zijn, geeft de gemeente dit vanzelf door.

Wat zijn de fiscale nadelen van wettelijk samenwonen?

U en uw wettelijk samenwonende partner worden fiscaal als alleenstaanden beschouwd (op het vlak van de personenbelasting) voor aanslagjaar 2025 (inkomsten 2024). U moet dus elk afzonderlijk uw aangifte invullen en u wordt afzonderlijk belast.

Waarom kiezen voor wettelijk samenwonen?

Door de wettelijke samenwoning ontstaan een aantal rechten en plichten waarvan je niet kan afwijken door onderlinge overeenkomst: de gezinswoning en de erin zich bevindende huisraad zijn beschermd: wie eigenaar is van de gezinswoning kan deze niet verkopen of hypothekeren zonder toestemming van de andere partner.

Heb je recht op weduwenpensioen bij wettelijk samenwonen?

De algemene regel: je hebt enkel recht op een weduwe- of weduwnaarspensioen als jullie getrouwd waren. Wettelijk of feitelijk samenwonenden hebben dus geen recht op een overlevingspensioen.

Is wettelijk samenwonen aansprakelijk voor schulden?

Ben je aansprakelijk voor de schulden van je wettelijk samenwonende partner? Naar analogie met de gehuwden zijn ook wettelijke samenwoners hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden die gemaakt zijn voor de huisvesting en/of de opvoeding van de kinderen, tenzij die schulden buitensporig zouden zijn.

Is wettelijk samenwonen beter voor de belastingen?

De fiscale verschillen tussen gehuwden en wettelijk samenwonenden zijn weggewerkt. Ze genieten dezelfde voordelen, zoals het huwelijksquotiënt (wat je een belastingvermindering kan opleveren), de belastingverminderingen voor een hypothecaire lening en het belastingvoordeel voor kinderen ten laste.

Wat zijn de nadelen van fiscaal partnerschap?

Nadelen fiscaal partnerschap
  • Fiscaal nadeel 1: Minder toeslagen. De hoogte van de huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget hangt af van je inkomen. ...
  • Fiscaal nadeel 2: Spaargeld en beleggingen tellen samen mee. ...
  • Fiscaal nadeel 3: Twee koophuizen, een keer recht op hypotheekrenteaftrek.

Wat is het verschil tussen feitelijk samenwonen en wettelijk samenwonen?

Als je feitelijk samenwoont, geniet je geen enkele wettelijke bescherming. Als je partner de huurder is, kan die je zomaar uit de woning zetten. Wettelijk samenwonen is een eenvoudige manier om het samenwonen van twee personen officieel te maken. Je legt dan samen een verklaring af op het gemeentehuis.

Wat is gunstiger, samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap?

Wanneer kiezen voor een samenlevingscontract? Als u nog geen kinderen heeft en samen een huis koopt, dan kunt u prima kiezen voor een samenlevingscontract. Dit contract stelt u op bij de notaris en geeft minder rechten en plichten dan een geregistreerd partnerschap. Ideaal dus als u nog niet toe bent aan een huwelijk.

Wat zijn de voordelen van wettelijk trouwen?

Voordelen van trouwen

U bent beiden juridisch beschermd. In onvoorziene situaties, zoals ziekte of zelfs overlijden, biedt deze bescherming een vangnet. Als getrouwd stel geniet u van diverse fiscale voordelen. Zo kunt u gezamenlijk belastingaangifte doen – in veel gevallen leidt dat tot belastingvoordelen.

Heeft samenwonen invloed op de inkomstenbelasting?

Zijn jullie elkaars fiscale partners? Dan kunnen jullie samen belastingaangifte doen. Je kunt sommige inkomsten en aftrekposten verdelen waardoor de persoon met het hoogste inkomen misschien in een lagere belastingschijf valt. Daardoor betalen jullie samen uiteindelijk minder belasting.

Wie erft wat bij het wettelijk stelsel?

In het wettelijk erfrecht zal de volledige nalatenschap toekomen aan de langstlevende echtgenoot in vruchtgebruik en aan de kinderen in blote eigendom. Het recht van vruchtgebruik houdt in dat de langstlevende echtgenoot gerechtigd is op de inkomsten van het vermogen, m.n. de interesten, dividenden, huurgelden…

Wat is beter, huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen?

Het belangrijkste verschil is dat je met huwelijkse voorwaarden je eigen regels maakt en bij gemeenschap van goederen de regels van de wet worden gevolgd. Het gaat dan vooral om de regels over wat je bij een scheiding wel en niet met elkaar deelt aan geld en andere bezittingen.

Wat is getrouwd onder het wettelijk stelsel?

Elk huwelijk is onderworpen aan een huwelijksvermogensstelsel, ook indien er geen huwelijkscontract werd afgesloten. Als koppels géén huwelijkscontract hebben afgesloten, vallen ze onder het wettelijk stelsel en dat vanaf de dag van hun burgerlijk huwelijk.

Wie erft het spaargeld?

De weduwe of weduwnaar krijgt het vruchtgebruik van de hele nalatenschap. Concreet krijgt de langstlevende het eigen vermogen van zijn overleden partner en de helft van het gemeenschappelijk vermogen in vruchtgebruik. De kinderen erven de blote eigendom.

Is erfbelasting vrijgesteld voor wettelijk samenwonenden?

Voor wettelijk samenwonenden is vereist dat: er tussen de samenwonenden geen verwantschap is in de rechte lijn: Inwonende kinderen, ouders en grootouders worden niet vrijgesteld. Broers en zussen die samenwonen kunnen wel vrijgesteld worden.

Wat met geld bij wettelijk samenwonen?

Voor wettelijk samenwonenden gelden dezelfde regels als voor partners die trouwden met scheiding van goederen. De samenwonende partners zijn enkel samen aansprakelijk voor de schulden die dienen voor de financiering van de gewone gezinsuitgaven of voor de opvoeding van de kinderen.

Volgende artikel
Wat voel je bij nierstenen?