13 TIPS VOOR EEN GEZONDE ZWANGERSCHAP | Vitamines | Mindfullness | Voeding | Stress | Aankomen

Wat is een gezonde zwangerschap?

Gevraagd door: Julie van den Brink  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.2/5 (74 stemmen)

Vermijd langdurig zitten. Neem genoeg tijd om te eten en eet zo gezond en evenwichtig mogelijk, maar eet niet extra veel. Volg de actieve voedingsdriehoek, met uitzondering van een aantal te mijden voedingswaren (zie 5 en 6) en neem extra foliumzuur in (zie: 'Waar zit foliumzuur in? ').

Waar moet je op letten als je zwanger bent?

Hieronder een lijst met de belangrijkste tips en dingen die je moet regelen in het eerste trimester:
 • Slik foliumzuur.
 • Drink geen alcohol.
 • Stop met roken.
 • Weet wat je mag eten.
 • Eet gezond.
 • Maak een afspraak met een verloskundige.
 • Termijnecho.
 • Hoe en wanneer vertel je dat je zwanger bent.

Wat is gezond voor je ongeboren kind?

Naast vitamine D is calcium belangrijk voor een goede botopbouw van je baby. En voldoende calcium tijdens de zwangerschap verlaagt het risico op een hoge bloeddruk, vroeggeboorte en zwangerschapsvergiftiging. De belangrijkste bron van calcium is zuivel.

Wat is slecht voor je als je zwanger bent?

Wat mag je niet eten als je zwanger bent? Rauwe eieren of producten die met rauwe eieren gemaakt worden. Rauw vlees of rauwe of gerookte vis. Roofvissen zoals tonijn, zwaardvis, haai, snoekbaars of koningsmakreel.

Kun je afvallen als je zwanger bent?

Voor het onbedoeld afvallen tijdens je zwangerschap zijn zowel serieuze als onschuldige oorzaken te bedenken: Zwangerschapsmisselijkheid. De welbekende zwangerschapsmisselijkheid kan ervoor zorgen dat je maar weinig eten binnenhoudt of niet veel trek hebt. Je kan dan de eerste maanden afvallen in plaats van aankomen.

32 gerelateerde vragen gevonden

Wat te doen als je zwanger bent en niet wilt?

Als je de zwangerschap wil stoppen verwijst de huisarts je naar een (abortus)kliniek. Je kan ook direct een afspraak maken bij een kliniek, zonder naar de huisarts te gaan. Daar praat je ook eerst met een arts die jou kan helpen bij jouw keuze. Als je de zwangerschap wil stoppen, spreek je daarna een behandeling af.

Wat is goed voor de baby in de buik?

Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk. Natuurlijk wieg je heel zachtjes en ontspannen. Niet alleen de baby geniet hiervan, ook de baarmoeder ontspant door het zachte wiegen. Een harde buik zal bijvoorbeeld ontspannen door het zachte wiegen.

Wat kun je het beste eten als je zwanger bent?

Je lichaam neemt ongeveer twee keer zoveel calcium op uit voedsel wanneer je zwanger bent, dus is het belangrijk je dagelijkse calcium-inname stabiel te houden. Maar omdat veel van ons überhaupt al niet genoeg calcium binnenkrijgen, is het geen overbodige luxe om meer magere melk te drinken.

Welke voedingsstoffen heeft een zwangere vrouw nodig?

Neem elke dag foliumzuur en een vitamine D-supplement

- Neem 400 microgram foliumzuur per dag vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, totdat je 10 weken zwanger bent. - Neem 10 microgram vitamine 10 per dag tijdens de hele zwangerschap.

Hoeveel kans op kind met afwijking?

Elke zwangere vrouw loopt het risico dat de foetus een afwijking heeft. Naar schatting 3 op de 100 kinderen heeft een afwijking bij de geboorte. De kans daarop neemt toe als de ouders al een kind met een afwijking hebben of de vrouw ouder is dan 35 jaar.

Hoe groot is de kans op zwangerschap na 1 keer?

De veronderstelling is dat daardoor het sperma minder snel naar buiten loopt. De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.

Hoe groot is de kans op zwangerschap na onveilige seks?

Het is een vaak gehoorde fabel dat je niet zwanger kunt worden wanneer je voor het eerst onbeschermde seks hebt. Dit is helemaal niet waar. Er is altijd een kans dat je zwanger wordt als je onbeschermde seks hebt, zelfs als het de eerste keer is.

Wat mag je de eerste maanden van je zwangerschap niet doen?

Alcohol, sigaretten en drugs tijdens de zwangerschap

Om met de dooddoeners te beginnen; alcohol, sigaretten en drugs zijn écht uit den boze als je zwanger bent. Ook voor alcohol geldt dat zelfs kleine hoeveelheden zeer schadelijk kunnen zijn voor je baby. Gewoon echt niet doen dus!

Welk fruit is goed als je zwanger bent?

Uit onderzoek blijkt dat het eten van fruit tijdens de zwangerschap kan bijdragen aan het IQ, het geheugen en gedragsvaardigheden van je baby. Kom maar door met die fruitsalade!
...
De volgende fruitsoorten zitten vol anti-oxidanten:
 • Frambozen.
 • Aardbeien.
 • Blauwe bessen.
 • Appels.
 • Bananen.
 • Meloen.
 • Mango.
 • Kiwi.

Welke producten niet eten tijdens zwangerschap?

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent?
 • Rauw vlees en rauwe melk. ...
 • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, rauwe vis zoals haring, rauwe schaar- en schelpdieren zoals garnalen, roofvissen zoals makreel en tonijn.
 • (Producten met) rauwe eieren.
 • Rauwe kiemgroeten zoals Taugé
 • Kaas gemaakt van rauwe melk.

Hoe maak je de meest gezonde babyvoeding?

Kies in het begin voor groenten met een zachte smaak zoals wortel, pompoen, doperwtjes, bloemkool en broccoli. Dan is het verschil met de zoete smaak van borst- of flesvoeding niet zo groot. De groenten kook je eerst en daarna prak je ze fijn met een vork of je mikt ze in de mixer of de blender.

Kan je je baby pletten in je buik?

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.

Wat doet stress met de baby in je buik?

Landurige stress is naast super vervelend voor jezelf ook nadelig voor de ontwikkeling van je baby in de baarmoeder: verhoogd risico op slechte groei van de baby in de baarmoeder. Doordat er minder zuurstof en voedingstoffen naar de baarmoeder gaan kan je baby minder goed groeien.

Hoeveel dagen is het normaal om over tijd te zijn?

Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal. Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien. Het is heel normaal om wat overtijd te lopen.

Hoelang kun je zwangerschap afbreken?

Abortus mag tot de vrucht buiten uw lichaam zou kunnen overleven. Die grens ligt voor het strafrecht bij 24 weken. Artsen houden in de praktijk 22 weken aan als grens. Dat is omdat zij tot op 2 weken nauwkeurig de duur van de zwangerschap kunnen bepalen.

Hoe lang kun je zwangerschap verbergen?

Pas je kleding aan op je zwangerschap

De kans is groot dat je ongeveer vanaf 11 weken je normale broeken niet meer dicht krijgt. Wanneer je dan het grote nieuws nog niet verteld hebt, kan het best een uitdaging zijn om je groeiende buik te verbergen.

Hoeveel afvallen zwangerschap?

Voor gezond afvallen na je zwangerschap is het belangrijk dat je haalbare en gezonde doelen stelt. Misschien zou je het liefst zo snel mogelijk je zwangerschapskilo's kwijtraken. Toch is dit niet gezond. Het beste kan je ongeveer 0,5 kg per week kwijtraken.

Waarom word je dik tijdens zwangerschap?

Het gewicht bestaat voornamelijk uit je groeiende baarmoeder en baby, vruchtwater, extra bloed en vocht, de placenta en borstklierweefsel. Ook leg je extra reserves eiwitten en vetten aan voor je baby. Je baby wordt in deze maanden een stuk groter en zwaarder.

Wat gebeurt er in week 10 van de zwangerschap?

Dit gebeurt er met je baby als je 10 weken zwanger bent

De belangrijkste organen zijn inmiddels aangelegd en liggen op hun plaats. Ze moeten zich alleen nog verder ontwikkelen en groeien. De oorschelpen zijn nu zichtbaar op het hoofdje, dat snel groeit om ruimte voor de hersenen te maken.