Fluxus post partum (HPP) in thuissituatie - eerstelijnsverloskundige zorg

Wat is een fluxus post partum?

Gevraagd door: Tessa van Drenthe  |  Laatste update: 21 december 2023
Score: 4.9/5 (6 stemmen)

Het is normaal om tijdens de bevalling wat bloed te verliezen. De medische term daarvoor is fluxus postpartum. Bij één op de twintig bevallingen komt echter overmatig bloedverlies voor. Als dat meer dan een liter bloed is, wordt gesproken van ernstige fluxus postpartum.

Wat is een oorzaak van een fluxus postpartum?

Een “fluxus” verwijst naar een ernstige en plotselinge bloeding die optreedt na de geboorte van een baby. Dit kan het gevolg zijn van complicaties zoals een scheur in de baarmoeder, een onvolledige verwijdering van de placenta, een bloedstollingsstoornis of andere medische problemen.

Wat te doen bij een fluxus post partum?

Een fluxus postpartum of overmatig bloedverlies na de bevalling is vooral gevaarlijk voor jou. Je kunt er bewusteloos door raken en bij ernstig bloedverlies kan shock optreden. Krijg je een fluxus bij een thuisbevalling, dan word je met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Wat is een hemorragie postpartum?

De definitie van primaire HPP is volgens de WHO bloedverlies van meer dan 500 ml in de eerste 24 uur na de bevalling en meer dan 1000 ml wordt als ernstige HPP gezien (1). In de Nederlandse setting wordt HPP gedefinieerd als bloedverlies van meer dan 1000 ml.

Hoe herken je een fluxus?

Als je meer dan duizend milliliter bloed verliest bij je bevalling spreek je van een bloeding (fluxus post partum). Vaak ontstaat dit doordat de placenta niet loslaat na de geboorte van het kindje. Een andere oorzaak van een bloeding is het niet goed samentrekken van de baarmoeder na de bevalling.

15 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel bloedverlies is een fluxus?

Een normale hoeveelheid bloedverlies zou tot 500 milliliter zijn, en een overmatig bloedverlies zou meer dan dat aantal zijn. Er is dan sprake van een fluxus. Is er sprake van meer dan 1 liter bloedverlies tijdens de bevalling, dan is er sprake van een ernstige fluxus.

Welke medicatie bij fluxus?

Geef oxytocine 10 eh bij voorkeur i.v. indien nog geen infuus i.m. Oxytocine werkt snel, na i.v. toediening binnen 1 minuut, na i.m. toediening binnen 3 minuten. De halfwaardetijd varieert per patiënt, tussen 3 -17 minuten. De werkingstijd varieert daarom ook en is mede afhankelijk van i.v. of i.m. toediening.

Hoeveel bloed mag je verliezen na bevalling?

Hoeveel bloedverlies is normaal na de bevalling? Tot 500 ml bloedverlies is heel normaal. Tussen de 500 en 1000 ml spreken we van ruim bloedverlies en boven de 1000 ml is echt overmatig bloedverlies.

Hoe lang duurt een bloeding na bevalling?

Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.

Waardoor kan een kraamvrouw na de bevalling in shock raken?

Na de bevalling verandert de hormoonhuishouding van de vrouw snel. De hormonen van de placenta (moederkoek) zijn plotseling weggevallen en de borstvoeding komt op gang. Dan duurt het een tijd voor er weer een nieuw hormonaal evenwicht is ontstaan en dat kan invloed hebben op de stemming.

Hoe lang duurt een post partum?

Dit herstel duurt niet slechts een paar dagen. Een volledig herstel van de zwangerschap en de bevalling kan maanden duren. Dit noem je ontzwangeren. Hoewel veel vrouwen zich na zes tot acht weken grotendeels hersteld voelen, kan het langer duren voordat je je weer helemaal jezelf voelt.

Wat als er stukje placenta achterblijft?

Achtergebleven placentaresten worden na de bevalling operatief verwijderd (manuele placentaverwijdering). Soms wordt pas later ontdekt dat er nog een placentarest in je baarmoeder aanwezig is. In dat geval zal curettage of een MyoSure behandeling plaatsvinden.

Hoelang moet je rusten na een bevalling?

Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.

Wat zijn postpartum complicaties?

Meestal verloopt de kraamperiode zonder ernstige complicaties. Na een gecompliceerde, langdurige bevalling of na een keizersnede bestaat een iets verhoogd risico op complicaties. De meest voorkomende complicaties zijn; infecties (ontstekingen), een bloedpropje (trombose) of een nabloeding.

Wat is veel bloedverlies na bevalling?

Als je meer dan 1 liter bloed verliest na de bevalling, heb je veel bloedverlies. Dit gebeurt bij ongeveer 3 op de 100 vrouwen. Meestal komt het bloed uit de baarmoeder. Soms kan er ook veel bloed komen als je bij de bevalling bent uitgescheurd of ingeknipt.

Wat is een traumatische bevalling?

Volgens onderzoeker en gynaecoloog in opleiding Claire Stramrood zijn dit de kenmerken van PTSS na een bevalling: Herbeleving – o.a. nachtmerries, flashbacks, schrikreacties als iets je aan je bevalling herinnert. Vermijding – niets met het onderwerp bevallen te maken willen hebben. Negatieve stemming en gedachten.

Hoe snel zakt baarmoeder na bevalling?

Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder.

Waarom ben je extra vruchtbaar na bevalling?

Extra vruchtbaar na de bevalling? Ja, sommige vrouwen kunnen na de bevalling extra vruchtbaar zijn. Dit komt omdat de ovulatie snel kan hervatten na de bevalling en soms zelfs al tijdens het borstvoeding geven. Je lichaam is extra vruchtbaar omdat het net zwanger is geweest.

Hoe ruikt Kraamvloed?

Kraamvloed hoort een beetje zoetig en menstruatieachtig te ruiken. Als je borstvoeding geeft bevordert dat het samentrekken van je baarmoeder, waardoor ook het vloeien sneller zal afnemen.

Waarom katheter bij Fluxus?

De behandeling

Bij een fluxus krijgt u meestal eerst twee infusen en een blaaskatheter. De blaaskatheter dient ervoor om de blaas zo leeg mogelijk te houden Dit voorkomt druk tegen de baarmoeder. Uw baarmoeder wordt gemasseerd en u krijgt medicatie om uw baarmoeder te laten samen trekken.

Wat is het Hellp syndroom?

Pre-eclampsie kan overgaan in het HELLP-syndroom, maar het HELLP-syndroom kan ook plotseling ontstaan. Het HELLP-syndroom staat voor Hemolyse, Elevated Liver enzymes en Low Platelets. Dit betekent dat er sprake is van een verhoogde afbraak van rode bloedcellen en een gestoorde leverfunctie.

Hoeveel bloed verlies je voor shock?

Patiënten met een klasse I-shock, overeenkomend met een bloed- verlies tot 15% van het circulerend volume, of een klasse II-shock, bij bloedverlies van 15-30% van het circulerend volume, vertonen nog geen tekenen van decompensatie in de vorm van hypotensie.

Is 2 liter bloedverlies veel?

Als je meer dan 1 liter bloed verliest na de bevalling, heb je veel bloedverlies. Dat moet dat gestopt worden.

Is 1 5 liter bloedverlies veel?

Gemiddeld verlies je zo'n 500-800 millimeter bloed, bij meer dan 1 liter is er sprake van overmatig bloedverlies.

Hoe wordt de placenta operatief verwijderd?

De arts gaat met een hand via je vagina en je baarmoedermond, je baarmoeder binnen. Met de andere hand geeft hij tegendruk via je buikwand. Met de hand in je baarmoeder tast hij je hele baarmoeder af. De achtergebleven (placenta(rest) wordt losgemaakt en verwijderd uit je baarmoeder.

Volgende artikel
Wie is het slimste kind ooit?