Week tegen Kindermishandeling 2020

Wat is de Week tegen kindermishandeling?

Gevraagd door: Lena Hussein  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.7/5 (32 stemmen)

Van 15 tot en met 21 november 2021 is de landelijke Week tegen Kindermishandeling. Ook in de regio Hart van Brabant gaan we weer voor een week vol activiteiten. Om aandacht te vragen voor kindermishandeling, maar vooral ook om samen de aanpak van kindermishandeling te versterken.

Wat houdt de Week tegen kindermishandeling in?

Door de Week is er elk jaar extra veel aandacht voor het onderwerp kindermishandeling en huiselijk geweld. Zowel in de diverse (social) media als op veel locaties in het hele land. De Week dient als extra stimulans om iedereen (opnieuw) te laten inzien dat ze een verschil kunnen maken voor een kind dat in de knel zit.

Wat vind je van kindermishandeling?

Wat is kindermishandeling? Kindermishandeling kan gedefinieerd worden als iedere vorm van bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard jegens minderjarigen.

Wat is een kindermishandeling?

Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Dus niet alleen lichamelijk geweld, maar ook bijvoorbeeld emotionele mishandeling of verwaarlozing vallen eronder.

Wat is de winst van de meldcode kindermishandeling?

De meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals met het signaleren en handelen bij (vermoedens van) huiselijk geweld of kindermishandeling.

36 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de 5 stappen van de meldcode?

Vijf stappen
  • Stap 1: In kaart brengen van signalen.
  • Stap 2: Overleggen met een collega (eventueel Veilig Thuis raadplegen van of een deskundige op het gebied van letselduiding).
  • Stap 3: Gesprek met de betrokkene(n).
  • Stap 4: Wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling.

Wie moeten de meldcode verplicht gebruiken?

Het werken met de meldcode is verplicht voor professionals in de gezondheidszorg, het onderwijs, de kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en justitie. De stappen in de meldcode helpen je vanaf het moment van signaleren tot aan het besluit over het al dan niet doen van een melding.

Wat valt onder mishandeling?

Mishandeling is het toebrengen van verwondingen of pijn of andere schade tegen het lichaam van een persoon gericht. Ook iemand vergiftigen of opzettelijk besmetten met een ziekte (bijvoorbeeld inspuiten met HIV-positief bloed) wordt gezien als mishandeling.

Hoeveel kindermishandeling per jaar?

Naar schatting zijn elk jaar bijna 119.000 kinderen het slachtoffer van mishandeling. Kindermishandeling is niet alleen lichamelijk geweld. Het is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is.

Wat is kindermishandeling veilig thuis?

Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Ook bijvoorbeeld verwaarlozing valt eronder. Kindermishandeling komt vaak voor in de huiselijke kring. Door bijvoorbeeld de ouders of verzorgers van het kind.

Welke vormen van kindermishandeling zijn er?

Onder actieve mishandeling vallen lichamelijke mishandeling, emotionele mishandeling en seksueel geweld. Bij passieve mishandeling laat de volwassene juist iets na waardoor het kind mishandeld wordt. Onder passieve mishandeling vallen emotionele en lichamelijke verwaarlozing.

Wat valt onder psychische kindermishandeling?

Volgens het Nederlands Jeugdinstituut is van emotionele mishandeling 'sprake wanneer ouders of andere opvoeders met hun houding en gedrag afwijzing en vijandigheid uitstralen tegenover het kind.

Wat is de straf voor kindermishandeling?

De rechter besluit over het wel of niet opleggen van een straf aan de verdachte(n). Er zijn verschillende strafrechters. Welke strafrechter de zaak behandelt, hangt deels samen met de strafeis van het OM: De politierechter behandelt een eenvoudige zaak waarbij het OM maximaal 1 jaar gevangenisstraf eist.

Wat is een veilig thuis?

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Overal in Nederland zijn er steunpunten van Veilig Thuis. Iedereen kan een melding doen.

Hoeveel kindermishandeling is er?

Aantal gevallen van kindermishandeling

In 2017 zijn in Nederland tussen de 90.000 en 127.000 kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar blootgesteld aan een vorm van kindermishandeling. Dat is ongeveer 3 procent van alle kinderen in Nederland.

Hoe vaak komt kindermishandeling voor 2020?

Tussen de 90.000 en 127.000 kinderen hebben jaarlijks te maken met ten minste één vorm van kindermishandeling.

Wat is de meest voorkomende kindermishandeling?

De meest voorkomende vormen van kindermishandeling zijn emotionele en fysieke verwaarlozing, met respectievelijk 36 en 24 procent van de gevallen.

Wat voor boete staat er op mishandeling?

De maximumstraffen voor verschillende vormen van mishandeling variëren van 3 jaar tot 15 jaar. In sommige gevallen kan de strafeis hoger zijn dan 15 jaar. Bijvoorbeeld als er sprake is van mishandeling met een terroristisch doel. De rechter mag bij ernstig geweld nooit alleen een taakstraf geven.

Wat is een strafverzwarende omstandigheid?

Er is sprake van een strafverzwarende omstandigheid wanneer er omstandigheden zijn waaruit blijkt dat de verdachte zeer ernstig heeft gehandeld bij een strafbaar feit. Wanneer een persoon een bepaald strafbaar feit pleegt, kan hij ingevolge artikel 27 van het Wetboek van Strafvordering worden aangemerkt als verdachte.

Is 1 klap mishandeling?

Opzet betekent dat u echt de bedoeling had iemand zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Terwijl bij eenvoudige mishandeling dit een onbedoeld gevolg is van de mishandeling. U geeft bijvoorbeeld een klap en daardoor belandt iemand ongelukkig met zijn hoofd op een stoeprand.

Wat verplicht de Wet meldcode professionals?

De wet stelt het gebruik van een meldcode verplicht voor professionals bij (mogelijke) signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Hieronder valt ook seksueel geweld, eergerelateerd geweld, ouderenmishandeling en vrouwelijke genitale verminking.

Welke professionals zijn verplicht om met deze meldcode te werken?

Welke gemeenteambtenaren moeten straks werken met een meldcode? Leerplichtambtenaren en ambtenaren die in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning in direct contact staan met cliënten. Bijvoorbeeld jongerenwerkers of loketmedewerkers, als die in dienst zijn van de gemeente.

Waarmee helpt de meldcode jou?

Een meldcode is een stappenplan waarin beschreven staat hoe om te gaan met het signaleren en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het doel is professionals te helpen eerder en beter te handelen als zij vermoeden dat een gezinslid thuis mishandeld, verwaarloosd of seksueel misbruikt wordt.

Wat is intiem terrorisme?

Intiem terrorisme

Eenzijdig (dreigen met) ernstig geweld van doorgaans de man. Het gaat om opzettelijk geweld, partnerterreur, gericht op controle over de partner.

Wat is het doel van het gesprek in stap 3 van de meldcode?

Stap 3 van de meldcode houdt in:

Zorg dat u met de ouders en/of het kind in gesprek gaat. In geval van twijfel of onzekerheid voert u dit gesprek samen met een collega. Bereid het gesprek goed voor en zorg voor duidelijke verslaglegging van de afspraken die u met kind/ouders heeft gemaakt in het gesprek.

Vorige artikel
Waar speelt baby 9 maanden mee?