Nutricia: ondervoeding bij kinderen

Wat is de oorzaak van ondervoeding bij kinderen?

Gevraagd door: bacc. Giovanni van Hugenpoth tot den Berenclauw B  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.2/5 (45 stemmen)

Ondervoeding kan ontstaan doordat een kind te weinig of te selectief eet en/of veel energie en voedingsstoffen verbruikt of verliest. Vroeggeboorte, voedingsproblemen, ernstige eetproblemen, (beginnende) eetstoornissen en ziekte zijn belangrijke risicofactoren voor ondergewicht en ondervoeding.

Wat te doen bij ondervoeding kind?

Laat uw kind tussendoor wat eten of drinken om zo meer energie en eiwitten binnen te krijgen. Probeer per dag 3 tussendoortjes met eiwitten te geven. Ook ongezonde tussendoortjes zoals snoep, koek en snacks geven het lichaam energie.

Wat wijst op ondervoeding?

Er zijn een aantal symptomen waaraan u ondervoeding kunt herkennen:
  • ongewenst gewichtsverlies en verlies van spiermassa,
  • Verminderde eetlust,
  • vermoeid en futloos voelen,
  • afname van conditie,
  • verminderde weerstand,
  • langzamere wondgenezing.
  • verminderde zelfredzaamheid en kwaliteit van leven.

Wat zijn de oorzaken van ondervoeding?

Oorzaken van ondervoeding zijn:
  • verminderde voedselinname door een verminderde eetlust of misselijkheid.
  • moeilijkheden met kauwen, proeven, slikken of vertering.
  • psychologische problemen, zoals angst, depressie, verdriet. ...
  • sociale factoren, zoals eenzaamheid, geen mogelijkheid om eten te kopen of bereiden.
  • dementie.

Hoe zie je dat een kind ondervoed is?

Symptomen zijn onder andere gewichtsverlies, vermoeidheid en een gebrek aan energie, prikkelbaarheid en concentratiestoornissen. Bij kinderen kan ondervoeding groeiachterstand in zowel lengte als gewicht tot gevolg hebben.

32 gerelateerde vragen gevonden

Kan een kind zichzelf uithongeren?

Gezonde kinderen laten zichzelf niet zomaar uithongeren en zijn in staat om hun eetlust aan te passen aan wat ze nodig hebben om normaal te groeien. Zolang je kind goed groeit, vrolijk en speels is, hoef je je geen zorgen te maken.

Hoe herken je bloedarmoede bij kind?

Bloedarmoede gaat gepaard met abnormale vermoeidheid en bleekheid van de huid en slijmvliezen (vooral van de ogen en mond). Bij inspanning kan al snel kortademigheid optreden. Het kind is lusteloos, speelt minder en eet vaak slecht. De gewichtstoename en groei kunnen afgeremd zijn.

Wat zijn de risico's van ondervoeding?

Ondervoeding leidt tot een langzamer herstel bij ziekte. Als een patiënt ziek is of niet actief is kan ondervoeding leiden tot afname van gewicht en spiermassa. Dit kan leiden tot afname van de algehele conditie en hart- en longcapaciteit. Ook zorgt ondervoeding voor een verminderde afweer en vertraagde wondgenezing.

Wat zijn de symptomen van ondervoeding?

Symptomen die kunnen wijzen op ondervoeding zijn:
  • Lusteloosheid.
  • Dunne en droge huid.
  • Vermoeidheid.
  • Afname van vetweefsel onder huid.
  • Kouwelijk zijn.
  • Verminderde eetlust.
  • Depressiviteit.
  • Droog haar.

Wat is een overvoeding?

Inname van meer calorieën (via voedsel, snoepen, snacks, dranken, etc.) dan het lichaam verbrandt als gevolg van de basis-stofwisseling (in rust) en psychische en lichamelijke inspanning.

Wat is stille ondervoeding?

Stille ondervoeding wil zeggen dat een kindje het niet goed doet, zonder dat er veel van wordt gemerkt. Het kindje is 'braaf' of 'lief' en huilt niet en slaapt veel, meldt zichzelf niet of maar af en toe voor een voeding.

Welke vormen van ondervoeding zijn er?

Ondervoeding ontstaat door disbalans tussen de inname of opname van voeding en de behoefte aan voedingsstoffen. Er zijn drie vormen: cachexie, sarcopenie en 'wasting'.

Wat gebeurt er met je lichaam als je te weinig eet?

Je metabolisme raakt in de war, je schildklier gaat langzamer werken en je lichaam gaat veel minder verbranden. Te weinig eten kan er ook voor zorgen dat je diverse klachten krijgt. Denk aan haaruitval, slechte nagels, droog haar, slapeloosheid, duizeligheid etc.

Wat kan ik mijn kind geven om aan te komen?

Door te weinig eten kan het gewicht van uw kind dalen of groeit uw kind niet goed. Uw kind kan zwaarder worden en beter groeien door meer te eten, vooral voeding waar veel energie en eiwit in zit. Daarom is het belangrijk dat uw kind genoeg eet en de juiste voedingsmiddelen eet of drinkt.

Wat te doen bij ondergewicht kind?

Maak een afspraak met de huisarts of neem, bij jonge kinderen, contact op met het consultatiebureau. Wanneer uit de BMI-meter komt dat je kind ernstig ondergewicht heeft is het sowieso aan te raden om een afspraak te maken met de huisarts.

Wat kan je doen om eetlust op te wekken?

Onze tips voor meer eetlust:
  1. Frisse gerechten kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. ...
  2. Zorg dat het eten er aantrekkelijk uitziet: creëer kleur op je bord en maak er een gezellige tafel van.
  3. Eet meerdere kleine maaltijden.
  4. Maak je maaltijden op smaak met kruiden, jus of saus.

Hoe herken je een slechte voedingstoestand?

Verminderde eetlust of misselijkheid. Psychologische klachten (bijvoorbeeld angst, depressie of verdriet) waardoor je eetlust vermindert. Sociale factoren zoals eenzaamheid, of geen mogelijkheid hebben om eten te kopen of bereiden. Dementie.

Wat is een Malnutritie?

Malnutritie is een toestand van ondervoeding waarbij er een tekort aan energie, eiwitten of andere voedingsstoffen ontstaat. Dit kunnen we herkennen door individuele criteria als de lengte, gewicht van de patiënt en de lichaamssamenstelling.

Hoeveel gewichtsverlies is gevaarlijk?

Onbedoeld gewichtsverlies van meer dan 5% van het uitgangsgewicht, ontstaan in 6 maanden of minder, kan wijzen op een ernstige ziekte.

Hoeveel Afvallen is zorgelijk?

Onderzoekers hebben regels opgesteld voor wanneer gewichtsverlies alarmerend is. Als het gewichtsverlies binnen een maand meer dan 5% van het totale lichaamsgewicht bedraagt en binnen 6 maanden meer dan 10% is er een probleem.

Waarom is ondervoeding een probleem?

Ondervoeding kan gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren van ouderen. Zo kan het moeilijker worden activiteiten, zoals boodschappen doen en traplopen, uit te voeren en is er een grotere kans op vallen. Ook is de kans op complicaties bij ziekte groter en kan het herstel na ziekte langer duren.

Wat te doen bij ernstig ondergewicht?

Bij zeer ernstig ondergewicht worden op den duur alle organen aangetast. Trek dus aan de bel wanneer je merkt dat je gewicht afneemt of je BMI te laag wordt.

Hoe kun je zien of je bloedarmoede hebt?

Hoe kun je het herkennen? Bloedarmoede wordt vooral gekenmerkt door bleekheid en snelle vermoeidheid. De bleekheid zie je vooral aan de huid en aan de slijmvliezen van de ogen en de lippen.

Hoe weet je of je kind leukemie heeft?

Klachten. Kinderen met leukemie kunnen last hebben van steeds terugkerende infecties en koorts, bloedarmoede, bloedneuzen, snel optredende blauwe plekken, kleine puntvormige paarsrode plekjes, lang nabloedende wondjes en botpijnen. Het is vooral de combinatie van deze klachten die op leukemie wijst.

Wat zijn de symptomen van bloedarmoede?

Wat merkt u bij bloedarmoede?
  • een moe en zwak gevoel.
  • snel kortademig worden bij inspanning.
  • duizeligheid.
  • het gevoel flauw te vallen.
  • hartkloppingen.
  • zweten.
  • hoofdpijn.
  • oorsuizen.