Overactieve blaas - Oorzaak en behandeling van een overactieve blaas

Wat is de oorzaak van een overactieve blaas?

Gevraagd door: Amina Korkmaz  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (11 stemmen)

als u voortdurend de bekkenbodemspieren aangespannen houdt. Dit gaat vaak ongemerkt en geeft druk op de blaas; als u veel koffie drinkt (of andere dranken met cafeïne zoals thee, cola en energiedrankjes). De blaas vult zich dan sneller, waardoor de druk in de blaas en de aandrang om te plassen toenemen.

Kan een overactieve blaas kwaad?

Een overactieve blaas is een blaas waar u geen controle meer over heeft. De blaas trekt te heftig en te vaak samen. Dit kan vervelende gevolgen hebben in het dagelijks leven.

Wat moet je niet drinken bij een overactieve blaas?

“Aan koffie en cola kun je beter niet beginnen als je vaak moet plassen. Koolzuur en cafeïne prikkelen de blaas. En energiedrankjes zijn helemaal niet goed. Daar zitten nog veel meer cafeïnehoudende stoffen in die prikkelend werken op de blaas.

Wat ontspant de blaas?

Tolterodine ontspant de blaasspier. De blaas kan daardoor meer urine bevatten voordat aandrang ontstaat. Tolterodine is alleen zinvol bij mensen met aandrangincontinentie.

Kan stress op je blaas slaan?

Stress is een probleem dat op verschillende aspecten van de gezondheid invloed uitoefent, dat geldt ook voor de blaas. Door stress kunnen de spieren van de blaas zich regelmatig onnodig aanspannen, zelfs wanneer deze nog niet helemaal vol zit. Ook kan het zijn dat iemand hierdoor regelmatig ongewild urine verliest.

41 gerelateerde vragen gevonden

Kan een overactieve blaas vanzelf overgaan?

Kan een overactieve blaas vanzelf over gaan? Een overactieve blaas gaat niet vanzelf over zonder actie. Het kan wel vanzelf overgaan als een onderliggende oorzaak wordt aangepakt. De klachten die horen bij overactieve blaas hebben primaire of secondaire oorzaken.

Hoe lang duurt een overactieve blaas?

Mensen met een overactieve blaas moeten vaak plassen. Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.

Welk fruit is goed voor de blaas?

De cranberry bevat naast vitamine C ook zogenoemde proanthocyanidinen. Die zorgen er niet alleen voor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, maar ook dat aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt. De bessen zijn hierdoor effectief bij het voorkomen van blaasontsteking.

Hoe train ik een overactieve blaas?

Hoe gaat de blaastraining?
 1. Ga iets doen waardoor u aan iets anders denkt. Bijvoorbeeld iets lezen of opruimen.
 2. Probeer te ontspannen. ...
 3. Span uw bekkenbodem-spieren een beetje aan (alsof u uw plas ophoudt) en ontspan weer.
 4. Herhaal dit zo lang als u (weer) voelt dat u moet plassen.

Hoe blaas kalmeren?

Behandeling overactieve blaas
 1. Bekkenfysiotherapie. Een goede controle van de bekkenbodem is essentieel om goed te kunnen plassen en de plas binnen te houden. ...
 2. Medicijnen Overactieve Blaas. ...
 3. PTNS. ...
 4. Botox injecties van de blaaswand. ...
 5. Seksuoloog.

Is om de 2 uur plassen normaal?

Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.

Welke vitamine goed voor blaas?

Vitamine C 500-1000mg zuurt de urine aan en houdt de bacteriën weg. U kunt vitamine C gebruiken ter voorkoming of bij milde, beginnende klachten. Zorg dat u veel drinkt en vaak genoeg uitplast.

Welke drank is goed voor blaas?

Drink water en kruidenthee

Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om per dag 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Drink je te weinig water (of kruidenthee), dan kan je urine geconcentreerd raken en je blaas irriteren. Dat zorgt ervoor dat je vaker naar het toilet moet.

Wat is een huilende blaas?

Door de blaas plotseling te laten leeglopen ontstaat bij IC een zogenaamde huilende blaas. Overal zijn dan kleine bloedingen zichtbaar. Soms besluit de arts tot een bioptie: het wegnemen van stukjes weefsels (biopt) uit de blaaswand, om te onderzoeken.

Waar kan veel plassen op duiden?

's Nachts vaak plassen (nycturie) betekent een aandrang om per nacht één of meer keer te gaan plassen. Deze klachten kunnen passen bij verschillende aandoeningen zoals een urineweginfectie, goedaardige vergroting van de prostaat, prostaatkanker en neurologische ziekten (bv.

Hoe vaak plassen per nacht is normaal?

Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet. Naarmate we ouder worden, moeten we 's nachts vaker plassen. Als iemand twee keer of vaker moet opstaan om te plassen, kunnen we van een plasprobleem gewagen.

Waarom heb ik de hele tijd het gevoel dat ik moet plassen?

Er kan natuurlijk meer aan de hand zijn – regelmatig moeten plassen zou ook veroorzaakt kunnen worden door bijvoorbeeld een blaasontsteking, nierstenen of zelfs diabetes. Als je opeens veel vaker naar de wc moet of een sterkere aandrang voelt om te gaan, kun je dit het beste even met je huisarts bespreken.

Welke thee kalmeert de blaas?

Rozenbottel thee

Deze theesoort bevat namelijk veel vitamine C en verschillende antioxidanten. Ook wanneer je een blaasontsteking hebt is het drinken van en paar kopjes rozenbottel thee verstandig. Het helpt de blaas te reinigen en slechte bacteriën weg te spoelen.

Welke groente is erg goed voor de blaas?

Waterrijke groente

Net als voor fruit, geldt voor groente: hoe meer water het bevat, hoe beter het voor je blaas is. Sla dus maar bijvoorbeeld broccoli, bloemkool en boerenkool in. En eet regelmatig een salade.

Welke medicijnen zijn er voor een overactieve blaas?

Voor overactieve blaasklachten zijn diverse medicijnen op de markt:
 • Anti-cholinergica (muscarine receptor antagonist). Er zijn meerdere medicamenten in deze groep. ...
 • Mirabegron (beta 3 receptor agonist). Dit middel ontspant de blaaswand en verbetert de opslagfunctie van de blaas. ...
 • Oestrogenen.

Kan je blaas herstellen?

Een verslapte blaasspier kan niet worden hersteld. Er bestaan geen medicijnen om de blaas weer sterker te maken. Wel kunnen de gevolgen worden behandeld.

Kunnen je darmen op je blaas drukken?

Door de spierspanning kunnen darmen en blaas geprikkeld raken. Door onvoldoende ontspanning bij het plassen kan het lastig zijn om goed uit te plassen. Er kan dan urine achterblijven in de blaas.

Waarom moet ik ineens heel nodig plassen?

Uw blaas is te actief. De spieren in uw blaas trekken soms ineens samen. Ze persen dan plas uit uw blaas. U voelt dan ineens dat u heel nodig moet plassen.

Hoe ontstaat overactieve bekkenbodem?

Meisjes en vrouwen met een negatief gevoel over hun onderlichaam spannen hun bekkenbodemspieren vaak onwillekeurig te sterk. Dit kan komen door nare seksuele ervaringen. Overactiviteit kan ook ontstaan als reactie op pijn, zoals bijvoorbeeld bij een complicatie na een operatie.

Welk voedsel prikkelt de blaas?

Vermijd zuren. Citrusvruchten en tropische sapjes zoals sinaasappel en ananas bevatten zuren die je blaas kunnen irriteren. Het kan ervoor zorgen dat het voelt alsof je vaker naar het toilet moet. Tomaten bevatten ook zuren.