Verleden van Utrecht afl. 9 Kinderarbeid

Wat is de geschiedenis van kinderarbeid?

Gevraagd door: Ali Verharen  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 5/5 (10 stemmen)

Geschiedenis. Al sinds de prehistorie helpen kinderen mee in het gezin, bijvoorbeeld door voedsel te verzamelen of mee op het land te werken. Rond het eind van de 18e eeuw zien steeds meer huishoudens zich genoodzaakt om het werk op het land te combineren met bijkomende arbeid om het hoofd boven water te kunnen houden.

Hoe is kinderarbeid begonnen?

Er zijn diverse oorzaken voor kinderarbeid, zoals armoede, gebrek aan kennis, het ontbreken van goed onderwijs en een slechte naleving van wetten die kinderen beschermen. Ook kinderhandel is een groot probleem. Meestal werken kinderen omdat hun ouders niet genoeg verdienen. Zonder hun loon is er geen geld voor eten.

Waar was vroeger kinderarbeid?

Toen in 1901 de leerplicht werd ingevoerd, kwam er een eind aan kinderarbeid. Vroeger was ook in de Verenigde Staten en Engeland veel kinderarbeid. Aan het begin van de 19e eeuw werkten in Engeland veel kinderen in de mijnbouw.

Hoelang bestaat kinderarbeid al?

Dan gaat ook de regering zich ermee bemoeien. In 1874 wordt het 'kinderwetje van Van Houten' aangenomen. Toch duurt het nog een tijd voordat kinderarbeid echt verdwijnt. Er wordt vaak niet gecontroleerd of fabrieken zich wel aan het Kinderwetje houden.

Waarom was kinderarbeid vroeger normaal?

In de negentiende eeuw groeit de industrie hard in Nederland. Fabriekseigenaren maken gebruik van kinderarbeid omdat kinderen weinig kosten. Arme ouders laten hun kinderen werken om rond te komen. Het verzet tegen kinderarbeid groeit vanwege de slechte werkomstandigheden.

30 gerelateerde vragen gevonden

Waar komt kinderarbeid nog steeds voor?

In Azië, en met name India, komt kinderarbeid het meeste voor. In veel landen in Afrika werkt bijna een derde van de kinderen (Unicef, 2019). De meeste kindarbeiders, 112 miljoen, werken in de landbouw. Bijna 48 miljoen kinderen werken in de dienstverlening of industrie.

Waarom moesten kinderen werken in de eerste fabrieken?

Kinderen aan het werk

De arbeiders die in de fabrieken werkten moesten lange dagen maken voor weinig loon. Het was te weinig geld om vrouw en de kinderen van te onderhouden. Het resultaat was dat ook vrouwlief en de kinderen aan het werk werden gezet. De werkweek die de kinderen moesten ondergaan was niet mis.

Is er nog steeds kinderarbeid?

Wereldwijd werken er 168 miljoen kinderen als kindarbeider. Hieronder enkele voorbeelden van landen waar kinderarbeid nog voor komt: • India: India is het land met de meeste kindarbeiders. Daar werken zo'n 4,5 miljoen kinderen tussen de 5 en 14 jaar. Ze werken vooral in steengroeven en in de kledingindustrie.

Welke kledingmerken doen aan kinderarbeid?

Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.

Hoe is kinderarbeid verdwenen uit Nederland?

Nederland was vóór 1870 een land van handel en (vooral) landbouw. Pas in 1900 werkten in de industrie meer mensen dan in de landbouw. Veel historici stellen dan ook dat de kinderarbeid verdween door de industrialisatie en niet door het Kinderwetje.

Hoeveel kinderarbeid komt er voor?

Tussen 2000 en 2016 daalde het aantal met 94 miljoen, nu is er een stijging van 8,4 miljoen kinderen in de afgelopen vier jaar. 73 Miljoen kinderen verkeren in een gevaarlijke werksituatie. Deze cijfers publiceerden de ILO en UNICEF op de Werelddag tegen kinderarbeid, 10 juni 2021.

Welke kledingmerken doen niet aan kinderarbeid?

Onder meer Zeeman, HEMA en Wehkamp hebben het 'Convenant Duurzame Kleding & Textiel ondertekend. Onder eerlijke kleding wordt verstaan: een leefbaar loon voor arbeiders, een veilige en gezonde werkplek, vrijheid van vakvereniging, geen gedwongen arbeid en kinderarbeid en geen discriminatie op de werkvloer.

Doet Zara aan kinderarbeid?

Bijna alle grote modemerken zijn betrokken bij Oeigoerse dwangarbeid. Honderdduizenden Oeigoeren zitten vast in 'heropvoedingskampen' en komen terecht op katoenplantages en -spinnerijen. En deze dwangarbeid wordt ingezet voor grote merken als Adidas, Tommy Hilfiger en Zara, en zelfs Patagonia.

Is Zeeman kinderarbeid?

Onze voorwaarden zijn duidelijk: geen kinderarbeid, veilige werkplekken, normale werkweken en eerlijke lonen. We bezoeken onze fabrieken regelmatig om de productieketen te controleren.

Waar worden de kleding van Zara gemaakt?

' Vooral Spaanse bedrijven als Inditex - met merken als Zara, Bershka en Pull&Bear - en Mango hebben de laatste jaren een deel van de productie vanuit Aziatische landen als China, India en Bangladesh naar Marokko verplaatst. Het Noord-Afrikaanse land heeft een groot voordeel: het ligt bij Europa om de hoek.

Hoe duurzaam is Zara?

Al ons linnen zal van duurzamere oorsprong zijn: biologisch linnen en gerecycled linnen. Al ons polyester zal gerecycled of duurzamer zijn tegen 2025, waardoor we minder grondstoffen verbruiken.

Heeft de Primark kinderarbeid?

Primark zegt zelf niet samen te werken met leveranciers waar kinderarbeid voorkomt. Dit staat ook duidelijk aangegeven op hun website. De kleding die verkocht wordt bij de keten moet voldoen aan hun gedragscode. Alle beschuldigingen die Primark krijgt, worden zeer serieus genomen.

Welke merken hebben Eerlijke kleding?

Populaire eerlijke mannenmerken zijn Thinking MU, Bonne Suits, Unrecorded, Armedangels, Nudie Jeans, Teym, Kuyichi, Patagonia, Hund Hund en Colorful Standard.

Welke kledingmerken zijn niet duurzaam?

Dit zijn onder meer Hugo Boss, Ralph Lauren en Max Mara. Die laatste twee geven dan ook geen enkele openheid over hun productieproces en beleid. ACNE, McGregor en Tommy Hilfiger lichten hun beleid voor arbeidsomstandigheden redelijk toe.

Welke merken zijn geen fast fashion?

De merken die hieronder genoemd worden, worden soms ook verkocht in Nederlandse kledingwinkels die alleen eerlijke en duurzame merken verkopen.
  • Armedangels.
  • Nudie Jeans (Ook een fysieke winkel in Amsterdam)
  • Kings of Indigo.
  • People Tree.
  • Goat Organic Apparel.
  • Yunit-studio.com (unisex)
  • Colorfulstandard.nl (unisex)

Hoeveel kinderen lijden aan kinderarbeid?

Wereldwijd zijn 160 miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar betrokken bij kinderarbeid, waarvan miljoenen onder gevaarlijke omstandigheden. Niet al het werk dat kinderen doen is kinderarbeid Bij kinderarbeid gaat het om werk dat kinderen beroofd van hun kindertijd en hun recht op scholing.

Wat wordt er wereldwijd gedaan om kinderarbeid te stoppen?

Kinderarbeid de wereld uit

Kinderarbeid is een wereldwijd probleem dat vraagt om een wereldwijde oplossing. In Azië, Afrika en Latijns-Amerika werken lokale autoriteiten, leerkrachten, werkgevers, ouders en kinderen in de kinderarbeidvrije zones samen om álle kinderen uit het werk te halen en naar school te krijgen.

Wat kunnen we doen om kinderarbeid te stoppen?

Als je minder kleren koopt, kun je er per stuk wat meer aan uitgeven en dan is de kans dat er kinderarbeid of uitbuiting in het spel was, kleiner. Organiseer eens een ruilfeestje, of koop tweedehands! Vraag eens aan de kassa waar de kleren die zij verkopen, gemaakt worden.

Welke maatregelen werden worden er genomen om kinderarbeid tegen te gaan?

Kinderen hebben het recht beschermd te worden tegen gedwongen werk. En tegen het doen van werk dat gevaarlijk of schadelijk voor de gezondheid is. Dit staat in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (artikel 32). Bovendien moet er voldoende tijd overblijven voor onderwijs, spelen en rust.

Wat is geen fast fashion?

Ze kiezen voor duurzame materialen van hoge kwaliteit (bijvoorbeeld lokaal, biologisch katoen of gerecycled plastic). Je kunt daar veel langer mee doen en hoeft dus minder vaak te shoppen. De productie is bij fair fashion vaak minder vervuilend, dat komt het milieu ten goede.