DIT MOET JE WETEN OVER JE EERSTE KEER👣Is het waar dat...

Wat is de gemiddelde leeftijd voor de eerste keer?

Gevraagd door: Bart van de Velden  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (27 stemmen)

De gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor het eerst met iemand naar bed gaan is 17 jaar. Ruim 80 procent zegt een voorbehoedsmiddel te hebben gebruikt tijdens deze eerste keer. Veel jonge vrouwen gebruiken de pil als anticonceptiemiddel.

Wat is de gemiddelde leeftijd voor eerste seks?

Jongeren begonnen in 2017 ongeveer een jaar later aan seks dan vijf jaar eerder. Deze ontwikkeling geldt voor alle type seksuele handelingen. Zo heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad op de gemiddelde leeftijd van 18 jaar. Vijf jaar eerder, in 2012, was dat 17 jaar.

Is seks op 14 jaar normaal?

Ben je jonger dan 14 jaar? Dan mag je volgens de wet nog geen seks hebben en dan wordt de vrijpartij (met penetratie) automatisch bestempeld als een verkrachting. Ben je 16 jaar of ouder, dan mag je volgens de wet seks hebben als: iedereen toestemming geeft en dit dus echt zelf wil.

Is 16 en 30 legaal?

Er is wettelijk gezien niets dat je verbiedt een relatie te hebben met iemand die jonger of ouder is dan jij.

Is seks op je 15e normaal?

Seksueel gedrag

Jongeren van 15 tot 19 jaar denken makkelijker over seks zonder verliefdheid of seks voor het huwelijk dan vroeg-adolescenten. Vrijwel alle jongens van 15 tot 19 jaar zijn weleens seksueel opgewonden geweest. Vooral aan het begin van deze levensfase fantaseren jongeren vaak over seks.

35 gerelateerde vragen gevonden

Met wie mag een 18 jarige seks hebben?

Vanaf 16 jaar ben je seksueel meerderjarig en beschik je over 'seksueel zelfbeschikkingsrecht'. Dat betekent dat je vanaf 16 jaar voor de wet oud genoeg bent om toestemming te geven voor seksueel handelingen. Je mag dus seks hebben met iedereen ouder dan 16 jaar op voorwaarde dat jullie dit beiden willen.

Welke leeftijd seks strafbaar?

Seksuele handelingen tussen volwassen en kinderen

Het is strafbaar om als volwassene seks te hebben met een kind van 12 jaar of jonger. Tussen de leeftijd van 12 en 16 jaar wordt er eerst naar de situatie gekeken. Bijvoorbeeld naar het leeftijdsverschil tussen de jongere en de volwassene.

Hebben vrouwen meer zin in seks dan mannen?

Dat mannen over het algemeen een hoger libido hebben dan vrouwen, is geen fabel. Dit komt door het mannelijke hormoon testosteron. Vrouwen hebben niet alleen minder van dit hormoon, maar hun libido is ook complexer. De behoefte aan seks is bij vrouwen moeilijker te sturen en meer afhankelijk van omgevingsfactoren.

Wat is legaal als je 16 bent?

Als je 16,5 jaar bent mag je beginnen met autorijlessen. Je kunt een tractorcertificaat halen en mag dan een tractor besturen. Je kunt een eigen account aanmaken op YouTube. Vanaf je 16e mag je ook je bromfietsrijbewijs halen en brommer rijden.

Is 16 legaal in Nederland?

De leeftijd van seksuele meerderjarigheid ligt in Nederland op 16 jaar. Het kind moet beschermd worden tegen alle vormen van lichamelijk of geestelijk geweld, letsel of misbruik, met inbegrip van seksueel misbruik, seksuele uitbuiting en lichamelijke en geestelijke verwaarlozing (artikel 19).

Is 16 en 21 strafbaar?

Seks met minderjarigen is in Nederland ten strengste verboden. Iedere ontuchtige handeling waarbij een kind van jonger dan 16 jaar betrokken is, wordt een volwassene dan ook zwaar aangerekend.

Wat mag je als je 16 jaar bent?

Je mag vanaf je 16e theorie-examen voor rijbewijs B doen. Je mag met 16,5 jaar beginnen met autorijlessen. Je mag een testament maken. Hierin kun je aangeven wat je wilt dat er met jouw geld en bezittingen gebeurt als je overlijdt.

Volgende artikel
Wat is een Droogbedtraining?