Zwangerschap & Bevalling

Hoe voel je dat je baby is ingedaald?

Gevraagd door: Janna Janssens  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (42 stemmen)

Hoe voelt indalen? Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën. Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.

Hoe beweegt een ingedaalde baby?

Als je baby eenmaal ingedaald is, heeft dat een aantal voordelen. Je baby draait zich niet meer in een andere positie. Hij ligt dus alvast goed klaar voor de geboorte. Omdat je baby een stuk lager ligt, drukt je baarmoeder minder op je longen.

Kun je het hoofdje voelen?

Het indalen van de baby gebeurt meestal in het laatste trimester. Vaak ligt het hoofdje gedeeltelijk of helemaal in het bekken rond de 36 tot 38 weken. Je kan dan meer harde buiken/indalingsweeën/voorweeën ervaren; je kunt dit al rond 30 weken ervaren.

Hoe lang duurt het nog als de baby is ingedaald?

Wanneer je baby gaat indalen, zakt je baby met het hoofdje (of stuit) naar beneden en komt met zijn hoofdje in het bekken terecht. Zo ligt je baby in de juiste houding voor bevalling. Hier kan je baby rustig nog tot aan week 40 blijven zitten. Om je baby op de wereld te zetten, moet je baby zijn ingedaald.

Kan je zelf voelen of je baby is ingedaald?

Als je buik- baby nog dieper zakt met zijn hoofdje komt hij 'vast' te zitten achter het schaam- been. Dat noem je indalen. De verloskundige voelt regelmatig of je buikbaby ook daadwerkelijk is inge- daald. Soms kun je het zelf ook voelen.

21 gerelateerde vragen gevonden

Kan een baby nog draaien na indalen?

Het indalen van je kind heeft voordelen: De baby kan nog moeilijk helemaal omkeren. Ligt het dus al mooi met het hoofdje in je bekken, dan is de kans op stuitligging erg klein. De baby kan nog wel 'om de as draaien' en dus op zijn/haar andere zijtje gaan liggen.

Hoe voelt het verstrijken van de baarmoedermond?

Dit kun je merken doordat je krampen in je onderbuik voelt, maar soms merk je er niets van. Normaal gesproken is de baarmoedermond een stug tuutje en staat deze wat naar achter. Tijdens deze fase wordt de baarmoedermond zachter en korter (verstrijken noemen we dat) en komt de baarmoedermond meer naar het midden.

Kun je indalen voelen?

Hoe voelt indalen? Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën. Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.

Wat zijn voortekenen van een bevalling?

Voorweeën

Al weken of zelfs maanden voor de grote dag kan je last krijgen van harde buiken. Deze heten ook wel oefenweeën en voelen aan als een soort spanning in je buik. Merk je een verandering in deze harde buiken? Dan is dit misschien een van de symptomen dat je bevalling eraan komt.

Hoe voel je baby bewegen?

De eerste bewegingen

Soms al voor de 16e week. Als dit je eerste zwangerschap is, is het ook normaal dat je je baby pas na de 20e week voelt. Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'.

Kan je het voelen als je ontsluiting hebt?

Zodra je baarmoedermond 'rijp' is, kunnen de weeën zorgen voor ontsluiting. Ontsluiting is het openen van je baarmoedermond. Met twee vingers voelen we als verloskundige hoe ver je baarmoedermond geopend is.

Hoe lang mag je je baby niet voelen?

Je gaat je baby steeds vaker voelen. Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap zul je iedere dag je baby kunnen voelen bewegen. Als de moederkoek aan de voorkant van de baarmoeder ligt, kun je de baby tot 28 weken minder goed voelen. Na 28 weken worden de bewegingen van je baby zo krachtig dat je de bewegingen voelt.

Hoe weet je of het rommelt voor de bevalling?

Harde buiken/Oefenweeën

Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling.

Hoe gedraagt de baby zich vlak voor de bevalling?

Er zijn sterke aanwijzingen dat de baby het signaal geeft dat de bevalling begint. De kleine heeft een soort kalender en weet zelf wanneer het tijd is om geboren te worden. Door signalen van de baby wordt in het lichaam van de moeder een aantal processen in gang gezet waardoor de bevalling begint.

Kan de bevalling ineens beginnen?

Je bent alleen nog maar bezig met bevallen. In 90 % van de gevallen begint de bevalling met weeën. De eerste weeën zijn meestal onregelmatig, kort van duur, en nog niet zo sterk. Wanneer je deze weeën hebt, wil het nog niet zeggen dat de bevalling is begonnen; het kan nog afzakken.

Hoe herken je een harde buik?

Een harde buik voelt als een gespannen gevoel in je buik: je voelt letterlijk dat je baarmoeder zich samentrekt. Dat kan volgens sommige vrouwen een beetje voelen alsof er een harde bal in je buik zit of als krampen. Meestal begint het harde gevoel boven in je buik, waarna het langzaam naar beneden trekt.

Kun je het indalen bevorderen?

Je kunt je baby helpen met indalen door oefeningen te doen die je baby de ruimte geven. Het is belangrijk dat je je bekken ontspant waardoor er meer ruimte ontstaat.

Hoe weet je of je baarmoedermond verweekt is?

Hoe kan ik weten of mijn baarmoederhals al verstreken is? Als je al pijnlijke en regelmatige weeën gehad hebt, mag je ervan uitgaan dat je baarmoederhals al wat ontsloten en verstreken is. Je dokter zal dit voor jou ook kunnen bevestigen wanneer je op controle gaat en hij een vaginaal onderzoek doet.

Hoe lang duurt het verstrijken van de baarmoedermond?

Verweken en verstrijken zijn belangrijke processen, maar duren vaak erg lang. Je moet dus al heel veel weeën hebben gehad voordat de ontsluiting kan beginnen. Zeker als je voor de eerste keer bevalt zal dit proces lang duren, soms wel 12 uur lang.

Wat als baarmoedermond niet verweekt?

Manieren rijpen baarmoedermond. Wanneer de baarmoedermond onrijp is en er toch een dwingende reden is om de bevalling op gang te brengen, kan de verloskundig zorgverlener adviseren de baarmoedermond 'rijp' te maken. In medische termen spreekt men dan van 'primen' ('to prime' is Engels voor 'voorbereiden').

Wat is gerommel voor bevalling?

Een bevalling begint vaak met wat 'gerommel', willekeurige samentrekkingen van je baarmoeder waar nog geen ritme inzit en die niet heviger worden. Deze voorweeën kunnen ook weer afzakken. Deze activiteit van je baarmoeder geeft nog geen ontsluiting, maar zorgt wel voor het soepel en korter worden van de baarmoedermond.

Is een baby rustig voor de bevalling?

Kindje wordt rustiger

De bewegingen van je kindje worden minder. Doordat het hoofdje is ingedaald heeft hij minder ruimte. Toch moet je opletten dat je over de hele dag gezien je baby wel voelt bewegen, maar heel zachtjes, de kracht van de bewegingen neemt dan ook af.

Hoe laat beginnen de meeste bevallingen?

De meeste bevallingen beginnen tussen de 37e en 42e week. Maar wanneer begint de bevalling nou eigenlijk en waaraan kun je dat merken? In ongeveer 90% van de gevallen begint een bevalling met weeën, in 10% met het breken van de vliezen.

Wat voel je als je baby niet meer leeft?

Er is sprake van een missed abortion als de embryo of foetus niet meer leeft, zonder dat je dit in de gaten hebt. De meest gangbare symptomen van een miskraam zoals heftige krampen en bloedverlies, blijven dus uit.

Hoe vaak per dag voel je je baby?

Een richtlijn is dat je per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen. Je telt dan iedere verschuiving, schop of draai. Deze 10 tot 15 bewegingen zijn verdeeld over minimaal 2 tot 3 "bewegingsmomenten" per dag. Twijfel je over de hoeveelheid beweging van je baby, neem dan even rustig de tijd.

Vorige artikel
Hoe lang huid op huid baby?
Volgende artikel
Wat kan beter in de kinderopvang?