Wat is de doelgroep van bso?
Gevraagd door: Sophia Rouwenhorst LLM | Laatste update: 11 december 2023Score: 4.8/5 (26 stemmen)
Werken op een buitenschoolse opvang (bso) is een feestje, je werkt met oudere kinderen van 4 tot 13 jaar. Kinderen op onze bso's kiezen zelf aan welke activiteiten ze mee willen doen, maar ook een relaxmoment is belangrijk na een hectische dag op school.
Wat is de doelgroep van kinderopvang?
Een kinderdagverblijf verzorgt kinderopvang voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. De kinderen worden verdeeld over groepen van maximaal 16 kinderen, afhankelijk van de leeftijd. De groepen kunnen horizontaal zijn (een groep per leeftijdscategorie) of verticaal (kinderen van alle leeftijden in een groep).
Wat is een basisgroep BSO?
Basisgroepen op een buitenschoolse opvang (bso) hebben geen eigen groepsruimte. Kinderen maken gebruik van verschillende ruimtes. Hoe groot de basisgroep is, heeft te maken met de leeftijd van de kinderen.
Waarom naar de BSO?
Ouders zien de voordelen van de bso terug in de sociaal-emotionele ontwikkeling van hun kinderen, zo geven ze aan. Voor ouders zelf is de bso een fijne mogelijkheid om werk en gezin te combineren en zich ontzorgd te voelen.
Welke leeftijd niet meer naar BSO?
Buitenschoolse opvang (bso) of naschoolse opvang (nso)
Dit is groepsopvang voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar (groep 1 tot en met 8 van de basisschool).
Wat doet een kind op de BSO?
Op de BSO draait het vooral om even lekker tot rust komen en dingen doen die je als kind zelf leuk en interessant vindt. Ontspannen staat dus voorop! Natuurlijk mag er huiswerk gemaakt worden, maar ook spelen, lekker niksen of iets nieuws leren mag. Op de BSO bepaalt je kind grotendeels zelf wat hij of zij wil doen.
Wat is BSO leeftijd?
Dit is groepsopvang voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar (groep 1 tot en met 8 van de basisschool). De bso kan vóór schooltijd plaatsvinden (dat wordt ook wel vso genoemd: voorschoolse opvang) maar in elk geval na schooltijd (nso: naschoolse opvang) en tijdens schoolvakanties.
Wat doen ze op een BSO?
Als pedagogisch medewerker BSO ben je verantwoordelijk voor de opvang, ontwikkeling en begeleiding van een groep kinderen. De leeftijd van deze kinderen varieert van vier tot twaalf jaar. Kinderen komen naar de buitenschoolse opvang (BSO) vóór, tussen en na schooltijd, op schoolvrije dagen en in vakanties.
Wat doe je bij de BSO?
Bij een buitenschoolse opvang ligt de nadruk vooral op ontspanning. Je organiseert leuke activiteiten, zoals knutselen, koekjes bakken of muziek maken. Je kunt van alles bedenken! Als het maar te maken heeft met sport en bewegen, kunst en creativiteit, natuur en techniek en samen spelen.
Is BSO goed?
De buitenschoolse opvang is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Wanneer kinderen thuis zijn na schooltijd, zonder de extra aandacht die zij nodig hebben, verloopt de ontwikkeling minder goed. Op de buitenschoolse opvang worden activiteiten aangeboden die niet prestatiegericht zijn.
Hoe groot basisgroep BSO?
Als alle kinderen op de BSO zijn, gaan ze naar hun eigen basisgroep; dit is een groep van maximaal 20 kinderen met de vaste pm'ers, op een vaste plaats binnen de BSO-ruimte. De kinderen eten in die groep en kunnen even hun verhaal kwijt als ze dat willen.
Hoeveel kinderen in een BSO groep?
Op de buitenschoolse opvang mag één pedagogisch medewerker maximaal tien kinderen van 4 t/m 6 jaar opvangen, en bij kinderen van 7 t/m 12 jaar is dat aantal maximaal twaalf. Het is dus afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en van het aantal kinderen hoeveel pedagogisch medewerkers er op de groep aanwezig zijn.
Wat verdien je als BSO?
Als beginnend pedagogisch medewerker BSO kun je rekenen op een bruto maandsalaris van zo'n € 2.045,- bij een volledige werkweek. Dit kan oplopen tot ongeveer € 2.795,-. Deze bedragen zijn exclusief 8% vakantietoeslag.
Is BSO ook kinderopvang?
Buitenschoolse opvang (BSO) is opvang voor schoolgaande kinderen. Uw kind kan hiervoor terecht bij een kindercentrum (bijvoorbeeld kinderdagverblijf) of gastouder. Staat het kindercentrum of de gastouder geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP)?
Wat is het doel van de kinderopvang?
De ontwikkeling van het kind staat centraal in de kinderopvang. Het gaat daarbij om brede ontwikkeling met aandacht voor sociale activiteiten als samen spelen, samenwerken en leren van en met elkaar. Deze aanpak helpt kinderen bij een goede start in het basisonderwijs en de samenleving.
Wat is een doelgroep analyse kinderopvang?
In een doelgroepenanalyse breng je in kaart wie je doelgroepen precies zijn. Je noteert bijvoorbeeld demografische gegevens, opleiding, werk en inkomen, gezondheidsfactoren, fysieke omgeving, cultuur, interesses, wensen en behoeften, enzovoort. Voor je analyse maak je een selectie van de relevante parameters.
Is BSO verplicht?
De basisschool regelt aansluiting met BSO
Als ouders daarom vragen is elke reguliere basisschool verplicht om aansluiting met een buitenschoolse opvang te regelen. De school moet ervoor zorgen dat kinderen vanaf 7.30 uur tot 18.30 uur op een BSO terecht kunnen als ouders dat wensen.
Hoeveel uur BSO per dag?
Voor BSO geldt dat het aantal uren dat je nodig hebt, afhangt van hoe laat de school van je kind uit gaat en de zorg wordt overgedragen aan de kinderopvang. Is je kind om 14 uur vrij en wil je opvang tot 18.30 uur? Dan heb je 4,5 uur opvang per dag nodig.
Wat als BSO geen plek heeft?
Als er geen plaats is in de opvang, kan de kinderopvangorganisatie ouders eventueel doorverwijzen naar een andere locatie van dezelfde organisatie.
Kan een kind van 6 alleen thuis blijven?
In het algemeen wordt het door deskundigen afgeraden kinderen tot 7 jaar alleen thuis te laten. Zij zijn dan nog niet goed in het inschatten van risico's en het bekwaam handelen tijdens gevaarlijke situaties. Van Kilsdonk: 'Vanaf 8 jaar kun je voorzichtig gaan oefenen.
Welke diploma heb je nodig voor BSO?
En met een mbo-opleiding Sport en Bewegen mag je in de buitenschoolse opvang werken. Voor de bso kun je, naast deze diploma's, ook met andere diploma's aan de slag. Je diploma moet in elk geval gericht zijn op pedagogiek en de ontwikkeling van kinderen.
Welke rol taak kunnen kinderen op de BSO uitvoeren als het gaat om kinderparticipatie?
Wat betekent kinderparticipatie op de buitenschoolse opvang in de praktijk? Dit betekent dat je kinderen betrekt bij de inrichting van de ruimtes, het aanschaffen van speelgoed en de organisatie van activiteiten. Je laat kinderen zélf aan het woord, stimuleert iedereen om een mening te vormen en er voor uit te komen.
Hoeveel uur werken BSO?
Het verschil in uren op de BSO en kinderdagverblijf
Dit zorgt ervoor dat medewerkers meer uren maken en dus vaker op het kinderdagverblijf fulltime werken. Zo maakt een pedagogische medewerker minimaal 25 uur per week op de dagopvang, terwijl dit op de BSO maximaal 25 uur per week is.
Hoeveel begeleiders BSO?
Op de buitenschoolse opvang mag één pedagogisch medewerker maximaal tien kinderen van 4 t/m 6 jaar opvangen, en bij kinderen van 7 t/m 12 jaar is dat aantal maximaal twaalf. Het is dus afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en van het aantal kinderen hoeveel pedagogisch medewerkers er op de groep aanwezig zijn.
Hoe noem je iemand die geen geweten heeft?
Wat horen baby's?