De grootste reden voor echtscheidingen

Wat is de belangrijkste reden voor scheidingen?

Gevraagd door: Milou Uzun  |  Laatste update: 29 februari 2024
Score: 4.7/5 (36 stemmen)

Gebrek aan liefde Gebrek aan liefde of intimiteit was de meest genoemde reden voor echtscheiding. 47 procent van de respondenten gaf aan dat het ontbreken van liefde de belangrijkste reden was om uit elkaar te gaan.

Waardoor scheiden de meeste mensen?

1. Men raakt op elkaar uitgekeken. Volgens het CBS is de meest voorkomende reden waarom koppels scheiden (met bijna 22%) omdat ze op elkaar raken uitgekeken. Er ontstaat een patroon van ergernissen dat niet wordt onderbroken (hij doet dit en zij doet dat).

Waar lopen de meeste huwelijken op stuk?

Provincie Groningen is met 9,45 scheidingen per 1000 huwelijken de scheidingskoploper van Nederland. Een verklaring hiervoor is dat koppels in deze provincies veel vaker getrouwd zijn dan in de Randstad, namelijk ongeveer 20-30% in de grootste steden tegenover 50-60% in de Randstad.

Hoe weet je of het beter is om uit elkaar te gaan?

4 tekenen die erop kunnen wijzen dat het tijd is om uit elkaar te...
 1. Onverschilligheid. Dit is een belangrijk signaal dat kan duiden op het feit dat het tijd is om uit elkaar te gaan. ...
 2. Verwaarlozing. Verwaarlozing komt vaak terug bij stellen die hun relatie als vanzelfsprekend zien. ...
 3. Geweld. ...
 4. Minachting.

Welke leeftijd meeste scheidingen?

Uit de gegevens van het CBS blijkt dat zowel het aantal huwelijken/geregistreerd partnerschappen als het aantal scheidingen toeneemt. Het zijn meestal de veertigers die gaan scheiden (mannen zijn gemiddeld iets ouder dan de vrouwen) en gemiddeld zijn mensen die scheiden 14 jaar getrouwd geweest.

19 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel procent heeft spijt van scheiding?

'Onderzoek wijst uit dat ongeveer de helft van de mensen die de scheiding geïnitieerd hebben, spijt krijgt', zegt Van Landeghem.

Welke mensen gaan scheiden?

Waar mannen in 1950 gemiddeld 38 jaar waren toen zij besloten om te gaan scheiden, is deze leeftijd in 2021 gestegen naar een leeftijd van 47,5 jaar. Ook bij vrouwen is deze trend zichtbaar. In 1950 zijn vrouwen gemiddeld 35,6 jaar oud als zij besluiten om te gaan scheiden.

Wat moet je niet doen als je gaat scheiden?

Dit moet je niet doen tijdens een scheiding
 1. Niet om hulp vragen wanneer je dat wel nodig hebt. ...
 2. Emoties de boventoon laten voeren. ...
 3. Slecht en negatief gedrag laten zien. ...
 4. Slecht praten over je ex-partner tegen je kinderen. ...
 5. Koppig zijn en geen compromis willen sluiten. ...
 6. Blijven hangen in een scheiding.

Welke maand meeste scheidingen?

Zowel trouwen als scheiden doen we massaal in september. Iedere tweede vrijdag van september is dan ook uitgeroepen tot de 'Dag van de Scheiding'. Dit omdat in 1796 op deze dag de eerste scheiding in Nederland werd uitgesproken.

Kan je uit elkaar gaan zonder te scheiden?

Als u en uw partner (nog) niet officieel willen scheiden, maar niet meer samen willen of kunnen wonen, kan een proefscheiding uitkomst bieden. Partners gebruiken deze periode vaak om rust en ruimte te creëren en om praktisch en emotioneel te ervaren hoe het is om uit elkaar te zijn zonder officieel te scheiden.

Hoeveel mensen komen na scheiding weer bij elkaar?

Bijna een derde van de gescheiden personen woont binnen een jaar al weer samen met een partner. woont bijna veertig procent ongehuwd samen. Mannen en vrouwen die alleen zijn komen te staan door de dood van hun partner, gaan beduidend minder snel een nieuwe relatie aan.

Hoe lang duurt gemiddeld een huwelijk?

De gemiddelde duur van de huwelijken die in 2022 in een echtscheiding eindigden was 14,8 jaar. Het grootste deel van de huwelijken had 5 tot 10 jaar geduurd. Van de beëndigde huwelijken had 21,7 procent nog geen 5 jaar geduurd.

Wie vraagt vaker een scheiding aan?

Wist je bijvoorbeeld dat het vaker de vrouwen zijn die het initiatief nemen om te scheiden? Dit blijkt uit onderzoek van Michael Rosen. Hij is socioloog aan de Stanford University en heeft onderzoek gedaan naar scheidingen die in Amerika hebben plaatsgevonden tussen 2009 en 2015.

Hoe beeindig je een huwelijk?

U kunt scheiden met een echtscheiding of een scheiding van tafel en bed. Ook is ontbinding mogelijk van het huwelijk ná scheiding van tafel en bed. In alle gevallen heeft u een advocaat nodig die bij de rechtbank een verzoek voor scheiding indient.

Waarom gaan huwelijken kapot?

Financiële onenigheid is een veel voorkomende oorzaak van echtscheiding. Geldkwesties kunnen getrouwde stellen gek maken omdat geld zo veel delen van het leven van alle mensen raakt. Hoeveel geld je ook hebt (of niet), er is altijd de kwestie van geld als een primaire verbinder in het huwelijk.

Hoeveel procent van scheidingen door vrouw?

Ontwikkeling aantal echtscheidingen

Bijna 40 procent van de huwelijken strandde de afgelopen jaren in een echtscheiding, terwijl dat percentage in de jaren 70 nog op zo'n 15 procent lag. ''Toch zien we nog steeds dat relaties waarbij getrouwd wordt, stabieler zijn.

Hoe vaak hebben vrouwen spijt van scheiding?

Zo'n 50% van de mensen ervaart wel eens gevoelens van spijt na de scheiding.

Hoe lang duurt gemiddeld een scheiding?

Hebben jullie echter ruzie en zijn jullie het op veel fronten niet met elkaar eens, dan kan een scheiding veel langer duren en uitlopen tot een paar jaar. Gelukkig zijn dit uitzonderlijke gevallen. Gemiddeld duurt een scheiding zo'n drie tot vier maanden.

Hoe snel nieuwe relatie na scheiding?

De één begint direct na de scheiding met het zoeken naar een nieuwe partner, de ander wacht nog een aantal maanden. Maar uit onderzoek is gebleken dat binnen 12 maanden na een scheiding de zoektocht naar een nieuwe partner weer begint. En uiteraard zijn er vragen en valkuilen.

Wat is de eerste stap bij een scheiding?

De eerste stap bij een scheiding is om na te denken en te beslissen of dit echt is wat je wilt. Een scheiding kan emotioneel en financieel uitdagend zijn, en het is belangrijk om te begrijpen wat de gevolgen van een scheiding zijn voordat je deze beslissing neemt.

Waarom zou je niet moeten scheiden?

Wanneer het gaat om het welzijn van de kinderen is het doorgaans bijna altijd beter om niet te scheiden. Uit recente studies blijkt dat kinderen van gescheiden ouders onder andere op sociaal en emotioneel vlak minder goed presteren en meer gedrags- en gezondheidsproblemen ondervinden.

Wat zijn de eerste stappen bij scheiding?

Welke stappen moet ik nemen bij een echtscheiding?
 1. Vertel het je partner.
 2. Zoek de juiste hulp voor jouw scheiding.
 3. Vraag de scheiding aan.
 4. Maak een financieel plan.
 5. Maak afspraken over de kinderen.
 6. Naar de rechter.
 7. Maak de scheiding definitief.

Hoeveel huwelijken mislukken?

In 2021 eindigden 25,6 duizend huwelijken in een echtscheiding. Dat zijn minder dan 8 echtscheidingen per duizend echtparen.

Waarom spijt van scheiding?

Spijt van scheiding kan voortkomen uit eenzaamheid. Wanneer je met je huwelijk in een sleur zit en besluit dat het niet langer zo kan, spreek je uit dat je wilt scheiden. Gewild of ongewild komt daarmee een tornado van gevoelens op gang en bovendien een hoop geregel. Met die praktische zaken ben je een lange tijd zoet.

Hoe lang duurt verdriet na een scheiding?

In het tweede of derde jaar komt je leven waarschijnlijk in een wat rustiger vaarwater terecht. Je zult je nog regelmatig verdrietig voelen, maar wel minder vaak dan in het eerste jaar. De verwerking van een scheiding duurt over het algemeen drie jaar.

Vorige artikel
Wat is de didactische driehoek?
Volgende artikel
Wat als je Buist voor 1 vak?