Animatie Samenwerken op basis van vertrouwen

Wat is de basis van vertrouwen?

Gevraagd door: Pieter Postma LLB  |  Laatste update: 23 januari 2024
Score: 4.5/5 (1 stemmen)

Het uitgangspunt bij vertrouwen is dat iemand zijn afspraken nakomt. Vertrouwen is de bereidheid het risico te lopen dat iemand al dan niet bewust iets verkeerd doet. En als iemand dan toch iets onbewust verkeerds doet slaat vertrouwen meest niet direct om in wantrouwen.

Waar bestaat vertrouwen uit?

Vertrouwen bestaat uit vier kernelementen: betrouwbaarheid, de I-factor – oftewel je professionele intimiteit – geloofwaardigheid en de mate van eigen belang die je doorvoert in je communicatie. Wanneer je deze elementen in balans houdt, geef je het vertrouwen een boost.

Welk gedrag hoort bij vertrouwen?

Vertrouwen is het geloof dat je hebt dat anderen jouw positieve verwachtingen van hen zullen waarmaken. Dat de ander wil (de intentie heeft), kan (de capaciteiten heeft) en doet (gedrag vertoont) wat je van hem of haar verwacht.

Wat versta je onder vertrouwen?

Vertrouwen is 'dat je erop aan kunt'. Zelfvertrouwen kun je dus definiëren als weten 'dat je op jouw ZELF aankunt'. Het is dus een innerlijk weten of overtuigd zijn van jezelf. Je hebt vertrouwen in de kennis die je hebt opgebouwd, de vaardigheden die je hebt ontwikkeld, de inzichten die je hebt opgedaan, enz.

Wat bedoelen ze met basisvertrouwen?

Basisvertrouwen is het gevoel dat je er mag zijn en dat je gezien en gehoord wordt. Het is het vertrouwen van een kind dat opvoeders er zijn en zullen blijven, waardoor het kind zich bijvoorbeeld rustig kan overgeven aan spel of aan dingen die soms moeten, zoals zich thuis of op school aan regels houden.

30 gerelateerde vragen gevonden

Wat is basisveiligheid?

Garanderen van basisveiligheid betekent dat een zorgorganisatie met gebruikmaking van relevante professionele standaarden en richtlijnen, vermijdbare schade bij cliënten zoveel mogelijk voorkomt en leert van veiligheidsincidenten. Het gaat om risicobewustzijn en risicoreductie.

Waarom is een veilige hechting zo belangrijk?

Waarom is een veilige hechting belangrijk? Wanneer een kind een veilige hechtingsrelatie opbouwt met zijn ouders, vergroot dat de kans op een ongestoorde, met name sociale en emotionele, ontwikkeling. Ook bevordert een veilige hechting nieuwsgierigheid, leergierigheid en het toegeven aan de drang tot exploratie.

Hoe omgaan met vertrouwen?

Om je vertrouwen te beschermen, kun je enkele gezonde grenzen stellen: Communiceer duidelijk wat je verwacht van de andere persoon en wat voor jou acceptabel is. Dit kan betrekking hebben op eerlijkheid, respect en transparantie. Zorg ervoor dat je jezelf beschermt en geef jezelf de ruimte om je grenzen aan te geven.

Hoe weet je of iemand te vertrouwen is?

Je bent aanspreekbaar op verantwoordelijkheden die je draagt. Je bent bereid om altijd verantwoording af te leggen en om te allen tijde je te verantwoorden. Je bent open, transparant en toegankelijk voor andere mensen. Je zult indien nodig tijdig de ander informeren.

Hoe verbeter je vertrouwen?

Met de onderstaande tips kun je de komende tijd concrete stappen zetten om je zelfvertrouwen te vergroten.
  1. Tip 1. Wees je bewust van je gedachten. ...
  2. Tip 2. Heb helpende gedachten. ...
  3. Tip 3. Ga uitdagingen niet uit de weg. ...
  4. Tip 4. Weet wat je kwaliteiten zijn. ...
  5. Tip 5. Leer jezelf te accepteren zoals je bent.

Wat heb je nodig om iemand te vertrouwen?

Vertrouwen geven betekent:
  • ervan overtuigd zijn dat de ander in staat is om de juiste keuzes te maken (ook al zijn ze anders dan ik zou willen)
  • ervan overtuigd zijn dat de ander jou op de juiste momenten informeert.
  • ervan overtuigd zijn dat de ander in zijn eigen behoeften kan voorzien.

Is vertrouwen een gevoel?

Vertrouwen is het innerlijke gevoel dat een situatie goed (aan)voelt. Alles is in orde. Dit mechanisme speelt zich ook af binnen organisaties. Zoals een sporter op zijn of haar lichaam vertrouwt om steeds hogere hordes te nemen, zo vertrouwt de leider op de organisatie om steeds beter haar doelen te behalen.

Waar komt wantrouwen vandaan?

Wantrouwig zijn komt mede door onzekerheid, twijfels en angsten. Je weet niet wie of wat je kan vertrouwen, waardoor je soms het gevoel hebt dat je er alleen voor staat. Daardoor twijfel je ook in jezelf, want in hoeverre geloof je in je innerlijke kracht als iets onbekends of onverwachts op je pad komt?

Wat is vertrouwen in God?

Vertrouwen op God

In de evangeliën betekent pisteuoo over het algemeen: het vertrouwen op de hulp van God en op zijn macht om wonderen te doen. Jezus spoort de mensen aan om op God te vertrouwen en zich geen zorgen te maken (zie Marcus 11:22 ).

Wat is de valkuil van betrouwbaar?

Een valkuil is namelijk een doorgeschoten kernkwaliteit. Om dat gevaar te 'bedwingen' kun je gebruik maken van het zogenaamde positief tegenovergestelde. Als je kernkwaliteit dus bijvoorbeeld betrouwbaarheid is, kun je wel wat flexibiliteit gebruiken als deze betrouwbaarheid dreigt door te slaan.

Waarom is vertrouwen zo belangrijk?

Als je een vertrouwensband hebt met iemand geloof je in de eerlijkheid en de echtheid van de ander. Je voelt je veilig en daardoor stel je jezelf open en kwetsbaar op. Je hebt respect voor elkaar en accepteert elkaar zoals je bent.

Is vertrouwen belangrijk in een relatie?

Vertrouwen is cruciaal voor bijna alle relaties. Vertrouwen geeft rust en harmonie. Wantrouwen is vaak het begin van het einde van relaties. Als je denkt dat de ander iets voor je verbergt, of niet deelt wat belangrijk voor hem of haar is, dan voel je je buitengesloten.

Welke 4 soorten hechtingen zijn er?

Gehechtheidsrelaties kunnen onderverdeeld worden in vier categorieën: veilig, onveilig vermijdend, onveilig ambivalent en gedesorganiseerd.

Hoe herken je goede hechting?

Wanneer er sprake is van een goede hechting, wordt dat een veilige hechting genoemd. Kinderen die veilig gehecht zijn zoeken direct contact met of de nabijheid van degenen met wie ze een gehechtheidsrelatie hebben. Ze laten zich snel door hen geruststellen en durven van alles te onderzoeken en ontdekken.

Hoe herken je onveilige hechting bij volwassenen?

Vaak is het verstopt onder andere problemen, zoals gedragsproblemen, emotionele geremdheid, onrustig en alert gedrag, moeite je te binden, geen of juist veel oppervlakkige contacten, zwak zelfvertrouwen, manipuleren, snel beledigd of afgewezen voelen, controle willen houden, weinig basisvertrouwen, depressie enzovoort.

Hoe krijg je een veilige hechting?

Veilige hechting bevorderen
  • reageert als het kind naar de ouder kijkt of toenadering zoekt.
  • een vriendelijke gezichtsuitdrukking heeft en naar het kind lacht.
  • praat tegen het kind en vertel wat het doet, bijvoorbeeld bij het aankleden, in bad doen of in bed leggen.
  • speelt met het kind en leuke dingen met het kind doet.

Wat zijn specifieke veiligheidsregels?

Naast algemene veiligheidsregels die iedereen op de werklocatie moet kennen, zijn er ook specifieke veiligheidsregels. Specifieke veiligheidsregels gelden bij taken, functies en werkzaamheden met een verhoogd risico. Een medewerker moet de juiste vakkennis hebben en de specifieke veiligheidsregels weten.

Wat is situationele veiligheid?

Bij situationele commandovoering wordt de commandovoering aangepast op het soort incident en op de beperkingen die de mens (de human factor) met zich meebrengt. Situationele commandovoering bestaat uit meerdere commandotypen die afhankelijk van het incident worden toegepast.

Wat is de oorzaak van achterdocht?

Oorzaken van achterdocht

Het hoort bij de ziekte. Maar het kan ook veroorzaakt of versterkt worden door een lichamelijk of psychisch probleem. Misschien heeft de persoon met dementie problemen met horen of zien? Een gesprek niet goed kunnen volgen kan achterdocht erger maken.

Hoe noem je iemand die overal iets achter zoekt?

Achterdocht betekent letterlijk dat je dóórzoekt achter de gebeurtenissen en het gedrag van anderen. Vaak verder dan nodig. Wanneer je overal iets achter zoekt, heb je onvoldoende vertrouwen in je omgeving.