Bevallen - Wat kun je verwachten als je moet bevallen?

Hoe voelen hechtingen na bevalling?

Gevraagd door: ing. Quinn die Witte D  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (18 stemmen)

De huid rondom de wond kan de eerste dagen beurs, gezwollen, jeukerig en gespannen aanvoelen, wat normaal is. De huid kan ook blauw, geel of rood verkleuren, wat meestal geen kwaad kan. Na tien dagen zal het ergste ongemakkelijke gevoel waarschijnlijk minder worden, maar kan de wond nog wel pijn doen als je erop drukt.

Hoe lang heb je last van hechtingen na bevalling?

Op de 6e dag na de bevalling kunnen de uitwendige hechtingen door ons worden verwijderd. Na 6 dagen hebben de hechtingen geen functie meer en kunnen ze binnen 2 weken vanzelf oplossen. Als je geen last hebt van de draadjes, kunnen we deze laten zitten.

Doet hechten na bevalling pijn?

Het is heel normaal dat het gehechte gebied de eerste dagen gezwollen is, dit kan ook een pijnlijk gevoel geven. Soms wordt pijn aan een hechting veroorzaakt door een ontsteking van een hechting.

Wat te doen bij pijnlijke hechtingen na bevalling?

Als u hechtingen heeft, kunt u daar de eerste weken last van hebben. Rond de hechtingen kan de huid blauw of gezwollen zijn. Tegen de eventuele pijn mag u paracetamol gebruiken, ook als u borstvoeding geeft. Daarnaast kunt u gebruikmaken van koude kompressen tegen de zwelling.

Hoe zitten met hechtingen na bevalling?

Voor de genezing van de wond is het belangrijk dat je goed op je beide billen gaat zitten, dus niet hangen op één bil. Hierdoor wordt de wond beter doorbloed, heb je minder last van opzwellen en geneest de wond sneller. Een enkele keer wordt de plek waar de hechtingen de huid ingaan wat pussig.

33 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang doen hechtingen pijn?

Vaak vallen de hechtingen er na zo'n 7 tot 10 dagen vanzelf uit, of lossen ze op. Heb je erg last van dat trekkerige gevoel? Op dag zeven van je kraambed kunnen de hechtingen door de verloskundige verwijderd worden.

Hoe ziet een ontstoken hechting eruit?

Een wondinfectie herkent u aan een erg rode en gezwollen huid. De wond gaat meer pijn doen en kan een kloppend gevoel geven. Ook kunt u koorts krijgen. Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten.

Doet het pijn om draadjes uit te halen?

De ingreep verloopt doorgaans pijnloos en als volgt. Eerst wordt de huid gedesinfecteerd met alcohol, daarna wordt met een pincet de hechting opgetild waardoor met een klein schaartje de hechtdraad doorgeknipt wordt. Daarna wordt de hechting verwijderd. Dit wordt evenzo vaak herhaald als er hechtingen zijn.

Hoe lang duurt het voordat inwendige hechtingen zijn opgelost?

Na ongeveer 10 dagen is de wond genezen en na ongeveer 8 weken zijn de hechtingen opgelost. Bij uitzondering worden niet-oplosbare hechtingen gebruikt. Wanneer dit bij u het geval is, krijgt u aanvullende informatie over de verzorging van de wond.

Hoe genezen hechtingen sneller?

Gun uw wonde voldoende rust, dit zal het genezingsproces bevorderen. Het is aangewezen de wonde af te dekken met een steriel verband tot de hechtingen verwijderd worden. Normaal gezien kan het verband 2 à 3 dagen ter plaatse blijven alvorens het vernieuwd moet worden.

Wat is het pijnlijkste aan een bevalling?

Vooral in de midden- en laatste fase is de pijn goed te voelen. In de uitdrijvingsfase (tijdens het persen) is de pijn vaak het hevigst. Meestal is de pijn het meest in de buik te voelen, maar ook in de rug en de benen kan pijn gevoeld worden. Na de geboorte van de baby neemt de pijn zeer sterk af.

Waarom op harde stoel zitten na bevalling?

Vaak wordt geadviseerd te gaan zitten op een vrij harde stoel om de zwelling tegen te gaan, maar het nadeel hiervan is dat de bekkenbodem wat uitrekt en dus pijn gaat doen. Zitten op een zacht kussentje is dan beter. Dit drukt de bekkenbodem wat omhoog en geeft zo wat ondersteuning.

Wat kan je doen als hechtingen jeuken?

Ondanks de jeuk: probeer er niet aan te krabben! Tip: Tik er zacht met het zachte deel van je vingertop op. Dit stilt vaak al licht de jeuk. Gebruik een crème met herstellende eigenschappen.

Hoe lang duurt het eer draadjes oplossen?

Hechtingen. De meeste wonden worden gehecht met hechtdraad dat na enkele dagen vanzelf oplost en uit de wond verdwijnt. Dit kan variëren tussen de 2 en 14 dagen. Het vroegtijdig verlies van draden is dus niet verontrustend.

Hoe snel krimpt baarmoeder na bevalling?

Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder. Aan het eind van de kraamweek is je baarmoeder al flink gekrompen. Je kunt een paar dagen naweeën hebben.

Waarom jeuken hechtingen?

Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond. Let op! Wanneer jouw wond erg rood is, rijp wordt of wanneer het jeukende gevoel omslaat in een kloppende wond, moet je direct contact opnemen met een dokter of medisch specialist.

Kunnen hechtingen knappen?

Als de hechtingen loslaten of losspringen

Als er te veel spanning op de wond komt te staan, kan het zijn dat de hechtingen losspringen of knappen. De wond kan dan openspringen. Het is dan belangrijk dat de dermatoloog de (opengesprongen) wond zo snel mogelijk controleert.

Hoe weet je of je oplosbare hechtingen hebt?

Oplosbare hechtingen hoeven niet te worden verwijderd; deze lossen vanzelf op. U herkent oplosbare hechtingen aan het doorzichtige materiaal (soort 'visdraad'). Zwarte hechtingen en krammen moeten door de huisarts worden verwijderd na de afgesproken periode.

Kunnen hechtingen nat worden?

Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven). Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) wordt u afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn.

Wat mag je niet doen met hechtingen?

Maak geen bewegingen die spanning op de wond geven. Als de hechtingen eruit zijn, mag u weer lang douchen, in bad en zwemmen. Neem contact op met uw huisarts: als de wondranden rood, dik en warm worden of pijn doen.

Hoe voelen hechtingen?

Bij hechtingen moet je echter ook rekening houden met de wond die moet herstellen. De huid rondom de wond kan de eerste dagen beurs, gezwollen, jeukerig en gespannen aanvoelen, wat normaal is. De huid kan ook blauw, geel of rood verkleuren, wat meestal geen kwaad kan.

Hoe sterk zijn hechtingen?

Hechtingen zijn niet zo sterk als een gezonde huid. Ook als de hechtingen er eenmaal uit zijn gehaald, moet je nog 2 weken zorgen dat er niet teveel spanning op de wond komt te staan.

Hoe weet je of een wond goed geneest?

Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.

Waarom voel je een wond kloppen?

Zo'n wond kan erg bloeden en pijn doen. U kunt een kloppend gevoel hebben in uw vinger. Dit komt doordat er in vingers veel bloedvaten en zenuwen zitten.

Hoe maak je een hechting schoon?

Hoe kan ik mijn hechtingen het best verzorgen?
  1. Houd de hechtingen droog. Kort douchen mag wel. ...
  2. Houd de wond schoon. Controleer of de pleister of het verband schoon blijven en vervang ze als ze vuil zijn geworden. ...
  3. Zorg voor zo min mogelijk spanning op de wond.

Volgende artikel
Waarom geen fietshelm dragen?