STRIPPEN OM DE BEVALLING OP TE WEKKEN | Overtijd| Voor en nadelen | Verloskundige & Moeder

Wat houdt strippen in?

Gevraagd door: Eliza de Leeuw AD  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (53 stemmen)

Bij het strippen woelt de verloskundige met de vingers de vliezen van de baarmoedermond los. Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandines) die nodig zijn om de bevalling op gang te brengen. Sommige vrouwen vinden het strippen vervelend. Andere vrouwen voelen er niet veel van.

Hoe groot is de kans dat strippen werkt?

De kans op slagen is ongeveer 40-50%. Uit onderzoek is gebleken dat strippen voor de 41 weken weinig zin heeft wanneer je nog niet eerder eens bevallen bent. Je lichaam is er dan vaak nog niet klaar voor en ervaar je er meer nadelen dn voordelen van. Strippen is niet gevaarlijk voor je kindje.

Wat is beter strippen of inleiden?

Tijdens het inwendig onderzoek proberen wij rondom het hoofdje die vliezen los te woelen van de baarmoedermond, zonder ze te breken, dit wordt strippen genoemd. Na het strippen heb je meer kans om te gaan bevallen doordat je lichaam prostaglandines (hormoonachtige stoffen die weeën opwekken) aan gaat maken.

Hoe lang duurt het voordat je bevalt na het strippen?

Binnen 24 uur na het strippen kan er een effect optreden zoals echte weeën, menstruatieachtige krampen, meer harde buiken of voorweeën. Bij ongeveer een derde van de zwangeren die gestript zijn komt de bevalling op gang, een derde krijgt voorweeën en/of harde buiken en bij een derde gebeurt er helemaal niets.

Hoe voelt het om gestript te worden?

Elke vrouw heeft ook een andere gevoeligheid van de vagina. Het grootste deel van de vrouwen geeft aan het strippen gevoelig te vinden, maar niet echt pijnlijk. Altijd geldt: doet het je teveel pijn, dan stoppen we het strippen!

24 gerelateerde vragen gevonden

Wat kan je voelen na het strippen?

Het strippen tijdens het inwendig onderzoek kan een vervelend gevoel geven. Je kunt altijd aangeven als het niet fijn voor je is, zodat we kunnen stoppen. Na een inwendig onderzoek of na strippen kan een beetje bloedverlies optreden. Soms gaat het ook gepaard met slijmverlies of het loskomen van je slijmprop.

Hoe groot is de kans dat de bevalling begint na strippen?

Doordat we strippen bij een rijpe baarmoedermond (Bishop 6-7) hebben we een slagingspercentage van >90%! Dat wil zeggen dat na het strippen de bevalling in meer dan 90% van de gevallen binnen 2-24 uur op gang komt.

Kun je strippen als je geen ontsluiting hebt?

Wanneer je nog geen ontsluiting hebt, kan er niet worden gestript. In principe gebeurt het strippen altijd bij een verloskundigenpraktijk en kun je na het strippen gelijk weer naar huis. In sommige gevallen kun je ook thuis gestript worden, een verloskundige komt dan naar je toe.

Hoeveel uur na strippen?

Als het strippen effect heeft, ga je binnen 6 tot 12 uur merken dat je buik reageert. Dit kan zijn door menstruatie-achtig gevoel, (regelmatige) harde buiken, of direct weeën. Als het strippen niets doet, kunnen we het onderzoek na 48 uur herhalen. We doen dit alleen als je wel 2 nachten normaal geslapen hebt.

Wat zijn de nadelen van strippen?

Wat zijn de voordelen en nadelen van vliezen losmaken (strippen)?
  • Er is een kans dat je weeën niet beginnen nadat je vliezen zijn losgemaakt.
  • Sommige vrouwen vinden vliezen losmaken niet fijn. Het kan ook pijn doen.
  • Nadat je vliezen zijn losgemaakt kun je last hebben van: harde buiken. buikkrampen. bloedverlies.

Doet strippen pijn zwanger?

De gevoeligheid van de vagina verschilt van vrouw tot vrouw. Het overgrote deel van de vrouwen geeft aan het strippen gevoelig te vinden, maar niet echt pijnlijk. Altijd geldt: doet het je teveel pijn, dan stoppen we het strippen!

Wat is strippen en is het pijnlijk?

Bij het strippen woelt de verloskundige met de vingers de vliezen van de baarmoedermond los. Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandines) die nodig zijn om de bevalling op gang te brengen. Sommige vrouwen vinden het strippen vervelend. Andere vrouwen voelen er niet veel van.

Is strippen zinvol?

Bij het strippen komen er hormonen (prostaglandines) vrij. Deze zijn betrokken bij het rijpen van de baarmoedermond en bij het op gang komen van de bevalling. Uit onderzoek is gebleken dat strippen vanaf 41 weken bewezen zinvol is om de bevalling op gang te brengen.

Hoe begin je met strippen?

Om te kunnen strippen, brengt de verloskundige één of twee vingers in je vagina in. Hiermee maakt ze voorzichtig ronddraaiende bewegingen rond het hoofdje van je baby. Zo scheidt ze de vliezen rondom de baarmoedermond van de baarmoederwand. Je moet hiervoor wel al een beetje ontsluiting hebben.

Wat doet het meest pijn bij een bevalling?

De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen. Ook de pijn tijdens het persen verschilt per persoon. De meesten vinden het een opluchting en prettig om actief aan het werk te gaan.

Wat kun je verwachten na strippen?

Bij ongeveer een derde van de zwangeren die gestript zijn, komt de bevalling op gang. Een derde krijgt veel voorweeën en/of harde buiken, zonder dat de bevalling doorzet. Bij het overige deel van de vrouwen gebeurt er helemaal niks. Als er niets gebeurd is, kunnen we na 48 uur het strippen herhalen.

Is strippen hetzelfde als vliezen breken?

Bij het breken van de vliezen, ook wel 'strippen' of 'amniotomie' genoemd, worden de vruchtvliezen van de baarmoederhals losgemaakt van het onderste deel van de baarmoederwand om zo de weeën op te wekken. Om dit te doen, gaat de arts tijdens een inwendig onderzoek met een of twee vingers in de baarmoederhals.

Hoe kun je zien of je ontsluiting hebt?

Voor de ontsluiting zijn meestal sterke weeën nodig. Ze duren langer (1-1,5 minuut) dan voorweeën. Ook komen ze regelmatig: om de 3 tot 5 minuten. Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied.

Doet een ingeleide bevalling meer pijn?

De meeste inleidingen verlopen zonder complicaties en de risico's van een ingeleide bevalling zijn meestal niet groter dan die van een normale bevalling. Wel is bij een inleiding goede controle en begeleiding nodig. Vaak wordt gezegd dat een ingeleide bevalling pijnlijker zou zijn dan een normale bevalling.

Wat kan je doen om sneller te bevallen?

Bevalling zelf opwekken
  1. Bevalling opwekken met sex. ...
  2. Tepelstimulatie. ...
  3. Kopje thee om weeën op te wekken. ...
  4. Ricinus cocktailtje. ...
  5. Ananas, bitter lemon of tonic. ...
  6. Zelf bevalling opwekken met voetreflexmassage. ...
  7. Breng contracties op gang met pittig eten. ...
  8. Lekker bewegen om je baarmoeder te prikkelen.

Hoeveel cm ontsluiting naar het ziekenhuis?

Ga je poliklinisch bevallen dan gaan we bij 5-6 centimeter ontsluiting richting het ziekenhuis. De eerste vijf centimeter zijn voor de meeste vrouwen goed te doen. Er is dan nog een redelijke pauze tussen de weeën.

Wat als strippen niet kan?

Als strippen niet werkt; Wanneer je niet bent bevallen na het strippen, is het mogelijk om het strippen na 2 dagen nogmaals te herhalen tot je bevallen bent of 42 weken zwanger bent. Dan word je overgedragen aan de gynaecoloog om de bevalling in te leiden.

Wat is toucheren bevalling?

Om te bepalen of de bevalling al op gang is gekomen gaat de verloskundige toucheren. Bij het toucheren brengt de verloskundige twee vingers naar binnen. Hierbij worden handschoenen en glijmiddel gebruikt. Dit is gebeurt alleen met jouw toestemming; je kunt toucheren dus ook weigeren als barende.

Hoe weet je dat je je slijmprop verloren bent?

Vaak is het wittig, maar het kan ook wat gemengd zijn met bloed en hierdoor wat rood/rozig gekleurd zijn. Donkerbruine aders in het slijm is ook vrij normaal, dat is oud bloed wat met het slijm vermengt is. Het verlies van de slijmprop kan gepaard gaan met wat helderrood bloedverlies afkomstig van de baarmoedermond.

Hoe lang kan je rondlopen met 1 cm ontsluiting?

Als je dat soort weeën hebt vordert de ontsluiting gemiddeld met 1 centimeter per uur. Maar vaak pas als de eerste 4 centimeter al behaald zijn. De eerste 4 centimeter zijn bij een eerste kindje heel onvoorspelbaar. Soms duurt het dagen, soms is het in een paar uurtjes gepiept.