Wat gebeurt er met lege flessen? | Vragen van Kinderen

Wat gebeurt er met lege PET-flessen?

Gevraagd door: Hamza Hofman Bsc  |  Laatste update: 8 februari 2024
Score: 4.3/5 (22 stemmen)

In de supermarkt kun je je lege flessen inleveren in een speciale automaat. Jij krijgt dan je statiegeld terug en de flessen gaan naar een retourencentrum. Daar worden ze gesorteerd, schoongemaakt of soms omgesmolten. Zo kunnen de plastic flessen worden hergebruikt voor een nieuwe ronde.

Wat gebeurt er met lege petflessen?

De ingeleverde flesjes worden teruggestuurd naar een afvalverwerker voor recycling. Daar worden de flesjes gesorteerd, schoongemaakt en verwerkt tot nieuwe flesjes. Die worden weer gebruikt om dranken in te verpakken. Ze worden dus gerecycled en niet hergebruikt, zoals glazen bierflesjes.

Hoe worden petflessen gerecycled?

Recyclingproces uitgaande van statiegeldflessen

Na sortering wordt het PET van de statiegeldflessen in stukjes gehakt, gewassen en gezuiverd, waarna het vervoerd wordt naar de recycler. Die smelt de stukjes om tot granulaat: korrels die als grondstof dienen voor nieuwe kunststof producten.

Wat gebeurd er met statiegeld van niet ingeleverde flessen?

Statiegeld blijft plakken bij de producent van plastic flessen. Die stichting keert het statiegeld weer uit aan de supermarkt, van wie jij je geld terug zou hebben gekregen. Kortom, het statiegeld voor niet-ingeleverde flessen blijft plakken bij de producent.

Wat kun je doen met petflessen?

Grote plastic flessen en kleine plastic flesjes met statiegeld kunt u inleveren bij:
  1. supermarkten en winkels die plastic flessen verkopen;
  2. tankstations langs de snelweg;
  3. evenementenlocaties en sportclubs;
  4. NS-stations. Dit kan vanaf halverwege 2022 op de 5 grootste stations en vanaf 2024 op 50 stations in Nederland.

27 gerelateerde vragen gevonden

Is PET recyclebaar?

PET is recyclebaar

PET-verpakkingen zijn volledig recyclebaar. Hiervoor worden PET-flessen van inzamelcentra naar een recyclingfabriek gebracht. Om het transport zo duurzaam en efficiënt mogelijk te laten verlopen, worden de PET-flessen tot balen geperst en in een recyclecentrale tot kleine stukjes gemalen.

Kan je flessen uit Duitsland inleveren in Nederland?

Voor flessen die in het buitenland zijn aangeschaft met een buitenlands statiegeldbewijs kan het statiegeld niet in Nederland worden teruggevraagd. Dit zijn namelijk geen flessen van Benegas Light. Voor het terugvorderen van het statiegeld moeten deze flessen daarom worden ingeleverd in het land van herkomst.

Wat doet supermarkt met statiegeld?

In de supermarkt kun je je lege flessen inleveren in een speciale automaat. Jij krijgt dan je statiegeld terug en de flessen gaan naar een retourencentrum. Daar worden ze gesorteerd, schoongemaakt of soms omgesmolten. Zo kunnen de plastic flessen worden hergebruikt voor een nieuwe ronde.

Kan je statiegeld terugkrijgen?

Dat kan via een statiegeldautomaat of gewoon aan de balie van een winkel. Statiegeld is dus geen belasting: je krijgt het betaalde statiegeld terug als je je lege drankverpakking terugbrengt.

Kun je ingedeukte blikjes inleveren?

Volledig platgetrapte of ingedeukte blikjes kunnen niet worden ingenomen omdat de inname-apparaten de barcode dan niet kunnen lezen. Huisvlijt d.m.v. het plakken van een code op een stukje karton wordt niet beloond omdat het blikje nog (enigszins) als blikje herkenbaar moet zijn voor het inname-apparaat.

Is PET afbreekbaar?

Plastic is een oliehoudend materiaal dat niet biologisch afbreekbaar is.

Wat gebeurt er met lege blikjes?

In Nederland mag geen afval meer worden gestort. Al het opgehaalde afval dient dus te worden verwerkt. Dit gebeurt bij afvalverwerkingsbedrijven waar alle met het huisvuil meegekomen aluminium en stalen blikverpakkingen met grote magneten en wervelstromen weer worden teruggewonnen.

Kun je lege flessen inleveren zonder dop?

Tot slot moet de fles in zijn originele vorm zijn. Moet ik mijn fles inleveren met of zonder dop? Wij raden aan uw fles met dop in te leveren, omdat ook de dop kan worden hergebruikt. Over een aantal jaar wordt het verplicht om de dop op de fles te laten.

Hoe lang duurt de ontbinding van een petfles?

Over het algemeen duurt het tientallen jaren, tot zelfs wel eeuwen voordat plastic is afgebroken. Voor een plastic zak duurt dat ongeveer tien tot twintig jaar. Een PET-fles doet er waarschijnlijk zelfs zo'n 450 jaar over.

Hoelang kan je een plastic fles gebruiken?

De professor stelt in zijn algemeenheid dat het verstandig is om dat niet langer dan één jaar te doen. PET-flessen opnieuw vullen is ronduit de slechtste optie, omdat er altijd plastic deeltjes in het water terechtkomen. Vooral als je zo'n flesje in de zon legt, komen er veel microplastics vrij.

Kun je alle flessen inleveren bij de Lidl?

Inleveren kan bij uw Lidl filiaal. Daarnaast zijn vanaf 1 juli alle plastic statiegeldflessen in te leveren bij Lidl. Dit geldt ook voor statiegeldflessen van merken die niet bij Lidl te koop zijn.

Hoe lang blijven statiegeld goed?

Waar en tot wanneer kan ik een statiegeldbon inleveren? Heb je lege flessen ingeleverd, dan kan je de bon bij de kassa van jouw winkel inleveren. Ben je de bon vergeten in te leveren, dan heb je nog 5 jaar om dit te doen. Hierna vervalt de waarde van de bon.

Waar lever je lege blikjes in?

Je kan je lege blikjes straks net als flessen inleveren bij ongeveer 5000 supermarkten. Dit kan in dezelfde machines waar ook flessen ingeleverd worden.

Kan ik mijn lege flessen overal inleveren?

Alles over inleveren

U kunt uw statiegeldflessen en -blikjes (vanaf 1 april 2023) inleveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit.

Wie is de eigenaar van statiegeld Nederland?

Statiegeld Nederland is de uitvoeringsorganisatie voor het statiegeldsysteem. Het is de verantwoordelijkheid van de producent/importeur zelf om zich te registeren en alle artikeldata juist en volledig aan te leveren.

Hoe wordt statiegeld gescand?

Handmatige inname (fles of blikje wordt bij de kassa gescand met een handscanner); Inname met een Reverse Vending Machine (RVM); Inname via een RVM met 'compactor'.

Kun je Lidl flessen inleveren bij Jumbo?

Statiegeld op plastic flessen en bierkratten

Zowel in de winkel als bij online bestellingen betaal je statiegeld op kleine en grote plastic flessen, bierflesjes en bierkratten. De flesjes zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo. Uiteraard kun je alle statiegeldflessen en kratten bij Jumbo inleveren.

Kan je Duitse Lidl flessen inleveren in Nederland?

Flesjes en blikjes die gekocht zijn in Nederland kun je niet inleveren in Duitsland en andersom evenmin.

Kun je Hertog Jan inleveren bij de Lidl?

De bieren kunnen alleen ingeleverd worden in een winkel waar ze dat merk verkopen. Zo kun je een krat of een flesje Brand niet bij de Lidl of Aldi inleveren. Informeer dus eerst of je het bier in kan leveren bij een bepaalde winkel voordat je met kratten gaat sjouwen.

Kun je Belgische flessen in Nederland inleveren?

Voortaan is het voor Belgen niet meer mogelijk om statiegeld te innen in Nederlandse supermarkten voor hun wegwerpflessen uit ons land. Tot voor kort kregen Belgen over de grens nog 25 cent per plastic fles.

Vorige artikel
Hoe vaak hoeslaken verschonen?
Volgende artikel
Wat stuur je als eerste berichtje?