Wat is zwangerschapsdiabetes?

Wat gebeurt er bij zwangerschapsdiabetes?

Gevraagd door: ir. Nathan Çakir  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.5/5 (5 stemmen)

Zwangerschapsdiabetes is suikerziekte in de zwangerschap. Er zit dan te veel suiker (glucose) in je bloed. Deze suikerziekte ontstaat als je zwanger bent en gaat na de bevalling weer over. Vaak merk je zelf niet dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Wat gebeurd er als je zwangerschapsdiabetes hebt?

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Bij zwangerschapsdiabetes hebben later zowel het kind als de moeder een verhoogd risico op diabetes type 2. Tijdens de zwangerschap reageert het lichaam tijdelijk minder goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt.

Wat zijn de risico's van Zwangerschapssuiker?

Zwangerschapssuiker heeft de volgende risico's:
  • groot kind. Als jij diabetes hebt, is het risico groter dat jouw baby een hoog geboortegewicht heeft. ...
  • minder rijping van de longen. ...
  • veel vruchtwater.
  • vroeggeboorte.
  • te lage bloedglucose bij de baby na de geboorte.

Hoe werkt Suikertest zwangerschap?

U drinkt een suikerdrankje met 50 gram suiker. Daarvoor hoeft u niet nuchter te zijn. Na één uur bepalen we de glycemie – het suikergehalte in uw bloed – met een bloedafname.

Wat is de oorzaak van zwangerschapsdiabetes?

Oorzaken Zwangerschapsdiabetes

Diabetes wordt veroorzaakt doordat u te weinig insuline aanmaakt, of doordat u minder gevoelig bent voor insuline. Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt door de alvleesklier. Het zorgt ervoor dat uw bloedsuikers (glucose) binnen normale waarden blijven.

43 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kan je zwangerschapsdiabetes voorkomen?

Kan je zwangerschapsdiabetes voorkomen? De meeste risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes kan je zelf niet beïnvloeden. Er is echter één uitzondering: overgewicht. Je kan namelijk het risico op zwangerschapsdiabetes verlagen door een gezond gewicht aan te houden.

Hoe kan je een zwangerschapsvergiftiging krijgen?

Een exacte oorzaak hiervoor is niet bekend. De ontwikkeling van de placenta, erfelijkheid en het afweersysteem kunnen hierbij een rol spelen. Zwangerschapsvergiftiging wordt in de praktijk ook wel een hoge bloeddruk gerelateerde aandoening, of een hypertensieve aandoening genoemd.

Hoe voorbereiden op Suikertest?

Volg vanaf drie dagen voor de test het eetpatroon dat u normaal gesproken ook doet. Op de dag van de test moet u nuchter komen. Dat betekent dat u vanaf acht uur vóór de test niets meer mag eten. U mag wel water en thee zonder suiker drinken.

Wat mag je eten voor Suikertest zwangerschap?

Een suikertest tijdens de zwangerschap:

Dit betekent dat je vanaf 22.00 uur de avond voor de test niet meer mag eten en drinken. Alleen water drinken is toegestaan. Zo lang de test duurt mag je niet roken, niet eten, niet drinken en je mag je niet inspannen. Eventueel mag je wel water.

Wat eten dag voor glucose test?

U moet voor dit onderzoek nuchter zijn. Dat betekent dat u op de avond voor het onderzoek vanaf 10 uur 's avonds niet mag eten of drinken . U mag wel water, thee (zonder smaakje) of koffie drinken, mits zonder suiker, zoetje en/of melk. U mag ook niet roken of kauwgom gebruiken.

Hoe erg is zwangerschapsdiabetes?

Is zwangerschapsdiabetes erg voor mij? Je hebt meer kans op hoge bloeddruk in de zwangerschap. Na je zwangerschap heb je meer kans om diabetes type 2 te krijgen. De helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes heeft na 5 tot 10 jaar diabetes type 2.

Welk fruit mag je eten bij zwangerschapsdiabetes?

Het gaat er ook om gesuikerde dranken en zoete hapjes te beperken (en indien mogelijk totaal weg te laten), de consumptie van fruit te beperken tot maximum 3 porties per dag en de voorkeur te geven aan minder gesuikerd fruit (kies bijvoorbeeld eerder voor een appel dan voor een perzik) en vermijd getransformeerde ...

Kan zwangerschapsdiabetes verdwijnen tijdens zwangerschap?

Heb jij zwangerschapsdiabetes? Het was vast flink schrikken toen je hoorde dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Zwangerschapsdiabetes verdwijnt vaak direct na de bevalling, maar tijdens je zwangerschap zijn een dieet en meer bewegen belangrijk zodat je de gevolgen voor jou en je kind zo klein mogelijk houdt.

Kun je van zwangerschapsdiabetes afkomen?

Als je diabetes krijgt terwijl je zwanger bent, heet dat zwangerschapsdiabetes. Het aantal zwangere vrouwen met diabetes stijgt hard. Zwangerschapsdiabetes is goed te behandelen en je kunt een gezonde baby krijgen. Over het algemeen verdwijnt de diabetes na de bevalling.

Wat mag je bloedsuiker zijn?

Bloedsuikerwaarde - niet nuchter geprikt (zo'n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit): Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l - diabetes.

Hoelang moet je nuchter zijn voor Suikertest zwangerschap?

U moet minstens 8 tot 12 uur nuchter zijn. Water drinken mag wel, maar zeker geen koffie, cola of andere suiker- of cafeïnehoudende dranken. Voor de test mag u geen belangrijke fysieke activiteit uitvoeren. Minstens 1 uur voor de test moet u rusten.

Hoe voel je je na Suikertest?

Na het drinken van de suikeroplossing kunt u zich wat misselijk voelen. Als de misselijkheid leidt tot braken, beëindigen we de test. U kunt zich tijdens de test wat flauw voelen omdat u tijdens de gehele test niet mag eten of drinken (met uitzondering van wat water).

Wat is een Dagcurve diabetes?

Een glucose-dagcurve wordt gemaakt om het glucosegehalte gedurende de dag op verschillende tijdstippen in uw bloed te meten. Glucose is een soort suiker. Op de dag van het onderzoek moet u drie keer naar de afdeling Bloedafname van het Algemeen Klinisch Laboratorium komen om bloed te laten prikken.

Kan zwangerschapsvergiftiging ineens ontstaan?

De symptomen van zwangerschapsvergiftiging kunnen zich geleidelijk of heel plotseling voordoen. De klachten treden meestal op na de twintigste week van de zwangerschap, maar kunnen ook tot acht dagen na de bevalling ontstaan.

Welke week ontstaat zwangerschapsvergiftiging?

Je wordt meestal opgenomen in het ziekenhuis. Zwangerschaps-vergiftiging ontstaat vanaf 20 weken zwangerschap. Heel soms kun je het nog krijgen in de 10 dagen na je bevalling.

Wat zijn de eerste tekenen van zwangerschap?

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn.

Welke vrouwen hebben een grotere kans dat ze te maken krijgen met diabetes?

Verhoudingsgewijs hebben vrouwen na de overgang dus wat meer testosteron. Als het testosteronniveau bij vrouwen (van alle leeftijden) hoger is dan gemiddeld, zorgt dat ervoor dat ze zwaarder zijn en meer vet rond hun buikorganen hebben. Daardoor lopen ze meer risico op diabetes type 2.

Wat gebeurt er meestal na de zwangerschap met de diabetes en wat zijn de gevolgen op de langere termijn?

Veel vrouwen met diabetes krijgen een grote baby door te hoge bloedglucosewaarden tijdens de zwangerschap. De bevalling wordt daarom meestal in week 38 of week 39 ingeleid. Dan groeit je baby niet nog groter. Verder heb je meer kans op een keizersnee.

Hoe vaak controle na zwangerschapsdiabetes?

Vrouwen die zwangerschapsdiabetes doormaakten, worden gedurende de daaropvolgende 5 jaar jaarlijks opgeroepen voor een nuchtere glucosebepaling, daarna om de 3 jaar.

Welk fruit is niet goed voor diabetes?

Welk fruit mag je niet eten bij een dieet? (Lees meer over Ketogeen dieet in mijn boek 'Nog Eenvoudiger'). Ook sommige mensen met diabetes moeten voorzichtig zijn met fruit en zeker geen fruitsoorten kiezen zoals banaan of druiven maar eerder aardbeien en bessen, die minder suiker bevatten.

Volgende artikel
Is stress slecht voor de baby?