Wat gebeurt er als je niet meekijkt met je kind?

Wat gebeurt er als je kind niet aangeeft?

Gevraagd door: Joey van Vliet  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.4/5 (62 stemmen)

Wat als je geen aangifte doet, of het vergeet? Als je niet op tijd geboorteaangifte doet, meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie (OM). Het kan zijn dat je een boete krijgt.

Is geboorteaangifte verplicht?

De vader of duomoeder van het kind moet de geboorteaangifte doen. De moeder uit wie het kind is geboren, mag aangifte doen, maar dat is niet verplicht.

Kan je aangifte doen tegen een kind?

Iedereen mag bij de politie aangifte doen van een misdrijf. Ook minderjarigen (jonger dan 18 jaar). Doe je als kind jonger dan 13 jaar aangifte? Dan nemen we altijd contact op met de ouders of verzorgers.

Kun je je kind aangeven in het ziekenhuis?

Geboorteaangifte van je baby

Je moet aangifte doen bij de burgerlijke stand in de gemeente waar je kind is geboren. Is je kind thuis geboren, dan doe je dus aangifte in je eigen gemeente. Is je kind in het ziekenhuis geboren, dan moet je aangifte doen in de gemeente waar dat ziekenhuis staat.

Waar moet de aangifte worden gedaan als de geboorteplaats van een kind niet bekend is?

Dit wordt gedaan door de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar het kind is geboren. Is de plaats van geboorte niet bekend (de moeder zal dan ook meestal niet bekend zijn), dan wordt de akte opgemaakt door de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar het kind is aangetroffen.

17 gerelateerde vragen gevonden

Kan ik mijn geboorteplaats veranderen?

De gemeentenaam zal geregistreerd worden in de geboorteakte en kan hierna nooit meer gewijzigd worden. Ook als de gemeente wordt opgeheven, overgaat in een andere gemeente of van naam verandert, wordt de geboorteplaats niet gewijzigd.

Wat als mijn kind in een ander land geboren wordt?

Geboorte aangeven buiten Nederland

Als uw kind buiten Nederland wordt geboren, dan moet u in het geboorteland aangifte doen van de geboorte. U doet dit bij de lokale autoriteiten. Bijvoorbeeld bij een ambtenaar van de burgerlijke stand of op een gemeentehuis.

Wat moet je regelen als je een kind krijgt?

U heeft een kinderwens, u bent zwanger of uw partner is zwanger, of uw baby is net geboren. Dan krijgt u mogelijk te maken met testen rond de zwangerschap, zwangerschapsverlof of geboorteverlof regelen, naamskeuze en geboorteaangifte. Kijk wat er verandert als er een kind geboren wordt.

Hoe kom je aan een geboorteakte?

U vraagt de geboorteakte aan in de gemeente waar u geboren bent. U kunt een afschrift, uittreksel of meertalig internationaal uittreksel aanvragen.

Hoe ziet een geboorteakte eruit?

geboorteplaats. gegevens van de persoon die de aangifte heeft gedaan (meestal is dat de vader, maar soms is dat de moeder of iemand die bij de geboorte aanwezig was) de datum van aangifte en de naam van de ambtenaar die de akte heeft opgemaakt.

Kan je aangifte doen tegen een kind van 12?

Kinderen onder de 12 jaar kunnen niet strafrechtelijk worden vervolgd. Wel vult de politie een zorgformulier in. Hiervan moeten ze de ouders op de hoogte stellen. Met dit zorgformulier doet de politie een zorgmelding bij Veilig Thuis.

Wat gebeurt er als er aangifte tegen je is gedaan?

In de aangifte staat zoveel mogelijk over de mishandeling vermeld. Alles wat de politie tijdens zo'n onderzoek doet, bijvoorbeeld een buurtonderzoek, komt op papier. Wanneer je weet wie de mishandeling gepleegd heeft, kan de politie deze persoon aanhouden of uitnodigen op het politiebureau voor een verhoor.

Kan ik ook aangifte doen via internet?

U kunt op verschillende manieren aangifte doen bij de politie. Dat kan telefonisch, op het politiebureau, via internet of via een 3D-loket. Op de website van de politie vindt u verschillende misdrijven waarvan u aangifte kunt doen.

Welke documenten heb je nodig voor aangifte van een kind?

Voor de aangifte neemt u volgende documenten mee: uw identiteitskaart. het medisch geboorteattest. uw trouwboekje als u gehuwd bent met de moeder of de akte van erkenning als u het kind voor de geboorte erkend hebt.

Wat kost een geboorte akte?

Kosten. Een akte kost € 14,30 (tarief 2022).

Waarom is een geboorteakte belangrijk?

Waarom het belangrijk is dat kinderen worden geregistreerd

Een geboorteakte is een bewijs van je wettelijke identiteit. Daarmee kan je je nationaliteit en leeftijd aantonen. Dat is nodig om toegang te krijgen tot sociale voorzieningen, zoals gezondheidszorg, onderwijs en tot het rechtssysteem.

Hoe lang duurt uittreksel geboorteregister?

Hoe lang duurt het

Aanvraag online: u ontvangt de akte binnen 5 werkdagen. Aanvraag per post: u ontvangt de akte binnen 4 weken.

Wat moet je doen als je geen geboorteakte hebt?

Wie geen geboorteakte of geboorteattest kan voorleggen, en de onmogelijkheid of zware moeilijkheden kan aantonen, moet aan de vrederechter een akte van bekendheid vragen.

Wat staat er in een uittreksel van het geboorteregister?

In een uittreksel burgerlijke stand kunnen gegevens staan over geboorte, huwelijk, geregistreerd partnerschap, echtscheiding en overlijden.

Heb ik recht op Kinderbudget?

Om kindgebonden budget te krijgen, moeten u en uw eventuele toeslagpartner aan de volgende voorwaarden voldoen: U hebt 1 of meer kinderen die jonger zijn dan 18 jaar. U krijgt kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Uw (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog.

Wat koop je als eerste als je zwanger bent?

Autostoel (deze kun je maar beter op tijd in huis hebben, voor het geval de baby zich wat vroeger aankondigt); Wandelwagen en/of draagzak (de draagzak kun je goed testen nu je buik nog niet enorm in de weg zit!); Kraampakket (aanvragen via je zorgverzekering); Alles voor de babykamer.

Waar heb je recht op bij eerste kind?

Elke ouder heeft recht op kinderbijslag. Kort na de geboorteaangifte van je kind bij de burgerlijke stand krijg je bericht van de Sociale Verzekeringsbank. Via de website van de Sociale Verzekeringsbank vraag je kinderbijslag aan. Tot je kind 18 jaar is, ontvang je elk kwartaal kinderbijslag.

Is je geboorteland je nationaliteit?

Nationaliteit heeft een tweeledige betekenis: Het bezit van het staatsburgerschap van een land of meer landen; Het op grond van herkomst of afstamming behoren tot een bepaald etniciteit en (indien aanwezig) de natie; nationaliteit staat in deze definitie los van het staatsburgerschap.

Kan ik Nederlander worden door mijn kind?

Er zijn verschillende manieren om Nederlander te worden: automatisch door geboorte als bij de geboorte 1 van uw ouders Nederlander is, adoptie of erkenning. Of via een procedure (optie of naturalisatie). Buitenlanders kunnen na 5 jaar legaal in Nederland wonen het Nederlanderschap aanvragen.

Welke nationaliteit als je in buitenland bevalt?

Dubbele nationaliteit

Of dat zo is, hangt af van eventueel buitenlands recht dat van toepassing is. Bijvoorbeeld omdat uw kind in het buitenland is geboren. Of omdat u of uw partner een buitenlandse nationaliteit heeft. In Nederland kunt u dit navragen bij de ambassade van het land.

Volgende artikel
Hoe weet je of je kind ODD heeft?