How to Properly Clean Your Belly Button (+ What Happens if You Don’t). A Doctor Explains

Wat gebeurt er als je je navel niet schoonmaakt?

Gevraagd door: Mohammed Narain MPhil  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (2 stemmen)

Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.

Hoe vaak moet je je navel schoonmaken?

Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.

Wat is het vuil in je navel?

Bacteriën, zweet en vuil

Daarbij kan er ook een zogenaamde omphaloliths groeien in uw navel. Dit ziet eruit als een zwart bolletje. In het Nederlands wordt dit ook wel een navelsteentje genoemd. De kans op een infectie, zweer of ontsteking is dan erg groot.

Kan je navel open gaan?

Over een navelbreuk

Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies in de navel. Dit komt door een opening of zwakke plek in de buikwand. Een navelbreuk kan aangeboren zijn, maar ook als volwassene kun je er last van krijgen. Een aangeboren navelbreuk komt voor bij één op de zeven pasgeborenen.

Is je navel belangrijk?

Een navel is een litteken dat is overgebleven nadat de navelstreng bij je geboorte is doorgeknipt. De navelstreng heeft er gedurende de zwangerschap voor gezorgd dat je zuurstof, voedingstoffen en afvalstoffen hebt kunnen uitwisselen met je moeder.

20 gerelateerde vragen gevonden

Is het goed om je navel schoon te maken?

Waarom moet je jouw navel schoonmaken? Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.

Kan een mens geen navel hebben?

Het antwoord is even bizar als eenvoudig: Silke is geboren zonder navel. “Bij mijn geboorte zaten mijn organen niet in mijn buik, zoals bij gezonde baby's”, legt Silke uit aan onze redactie. “Ze zaten in plaats daarvan in de navelstreng.”

Welk orgaan zit er achter de navel?

De alvleesklier, oftewel pancreas, is een hormoonklier. Het orgaan is ongeveer 15 cm lang en 1 - 3 cm dik. De alvleesklier ligt tussen de maag en de dunne darm in, achterin de bovenbuik.

Is Navelontsteking gevaarlijk?

Bij een navelontsteking bestaat het gevaar dat bacteriën via de bloed- vaten opklimmen naar de lever, urineblaas en andere organen. Als dit gebeurt, kunnen meer- dere ziektetekenen optreden, zoals sufheid, dikke en pij nlij - ke gewrichten, een opgetrok- ken buik en ademhalings- problemen.

Waarom uitpuilende navel?

Een navelbreuk is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Bij druk op de buik, door bijvoorbeeld hoesten en persen, puilt de zwelling naar buiten. Meestal zijn er geen klachten en hoeft u er niets aan te doen.

Hoe krijg je stof in je navel?

Navelpluis bestaat voornamelijk uit verdwaalde kledingvezels vermengd met dode huidcellen en lichaamshaar. In tegenstelling tot wat verwacht wordt, schijnt navelpluis voornamelijk uit het ondergoed naar boven te migreren in plaats van neerwaarts uit hemd of andere kleding van het bovenlichaam.

Hoe navel verzorgen?

De navel is het litteken dat overblijft.
...
Verzorg de navelstomp minstens 1x per dag en telkens als hij in contact is gekomen met urine of ontlasting.
  1. Bedek de navelstomp niet extra, ook niet met de luier (plooi de luier eventueel een beetje om).
  2. Was de navelstomp met water en zeep. ...
  3. Droog goed af met een zachte doek.

Hoe ziet een navelbreuk er uit?

De breuk ziet eruit als een uitstulping van het buikvlies. Dit heet de breukzak. Op de plek van de breuk zit een zwelling. De zwakke plek of opening in de buikwand heet de breukpoort.

Wat betekent het als je navel pijn doet?

Wanneer moet ik naar de dokter bij [klacht] Als u plotseling last krijgt van heftige pijn in uw navelbreuk of u heeft last van een terugkerende beklemming, neem dan gelijk contact op met uw huisarts. Neem ook contact op met uw huisarts als u veel pijn ervaart en zich zorgen maakt over uw klachten.

Hoeveel bacteriën in de navel?

Een onderzoek van het Australische Belly Button Biodiversity Project heeft aangetoond dat er 1400 verschillende bacteriën in de navel van een mens wonen.

Kan je navel dichtgroeien?

Een aangeboren navelbreuk kan vanzelf dichtgroeien binnen 3 jaar na de geboorte. Andere buikwandbreuken genezen niet vanzelf.

Hoe komt het dat ik een dikke buik heb?

Een opgeblazen buik ontstaat vaak na een maaltijd. Het kan een onaangenaam gevoel zijn en ontstaat doordat het maag-darmkanaal is opgezwollen door een verstoring van de spijsvertering of doordat er een hogere aanwezigheid is van gas in het maag- en darmstelsel. Dat is dan wat zorgt voor het opgeblazen gevoel.

Hoe hoort een navel te zijn?

De meeste mensen hebben een holle navel (ook wel een 'innie' genoemd). Keiharde cijfers ontbreken, maar volgens sommige schattingen heeft zo'n tien procent van de bevolking een uitstekende of bolle navel (een 'outie').

Waar kan buikpijn rond de navel op duiden?

Buikpijn rond de navel, hangt vaak samen met een aandoening van de dunne darm: Bacteriële infectie: Een plotseling aanval van buikpijn in combinatie met misselijkheid en diarree kan wijzen op een darminfectie met bacteriën, bijvoorbeeld Salmonella of Campylobacter.

Kun je 2 navels hebben?

Maar dan ook écht elke navel. Dit komt doordat het een litteken is en elk litteken geneest anders. Daarbij wordt de navelstreng ook bij iedereen anders doorgeknipt. Zelfs eeneiige tweelingen hebben een andere navel.

Waar dient navel voor?

Je navel is een overblijfsel van de navelstreng die van de placenta of moederkoek naar de buik liep. De placenta is van levensbelang, omdat vanaf daar voeding naar de baby gaat via de navelstreng. Als de baby geboren is, wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt.

Hoe weet je of je een tumor in je buik hebt?

Bij een tumor in de buik zijn de eerste symptomen vaak een vol gevoel, darmklachten of een opgezette buik. Een andere aanwijzing zijn pijnklachten. U kunt pijn hebben doordat de tumor in een orgaan groeit of daar tegenaan drukt. Of doordat de tumor op een zenuw of bloedvat drukt.

Hoe herken je een Buikbreuk?

Een buikwandbreuk ziet er over het algemeen uit als een zwelling. Afhankelijk van de hoeveelheid organen die naar buiten stulpen, kan de zwelling groter of kleiner zijn. Als de breuk groot is en er beklemming ontstaat, kan een buikwandbreuk pijn doen of klachten veroorzaken.

Hoe snel sterft navelstreng af?

Het navelstompje droogt in, verschrompelt en krimpt na verloop van dagen. Het kleurt steeds donkerder en valt er na 5 tot 14 dagen vanzelf af. Probeer het stompje er niet sneller af te trekken, het valt er vanzelf af wanneer het volledig is ingedroogd.

Hoe kom je aan een navelbreuk?

Een navelbreuk ontstaat door verhoogde druk in de buikholte. Door deze druk rekt de buikwand uit. Verhoogde druk ontstaat bijvoorbeeld door toename van het lichaamsgewicht, veel hoesten, flink persen of regelmatig zwaar tillen.

Volgende artikel
Kan je progesteron slikken?